10 Ocak 2022 - Pazartesi

Basının can çekişi ve uçak sefer sayısı

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İki yıldan bu yana ölümcül etkisiyle hüküm süren salgın hastalık öncesi yaşanan ekonomik kriz birçok sektörün sıkıntıya girmesine hatta bitişine bile neden oldu. Gün geçtikçe daha da derinleşen ve sıkıntılara neden olan korona virüsün ardından dövizdeki dengesizliğin yarattığı piyasalar hala tedirginlik içerisinde. Bir çok ham maddenin dövize endeksli oluşu nedeniyle orta ve küçük ölçekli imalatçıları daha da sıkıntıya sokmakta. Orta ve küçük ölçekli imalatçılar ile küçük esnaflar sıkıntılı bir dönemden geçerken yerel basının da zorlu bir süreçten geçtiğini belirtmek istiyorum.

Uzun zamandan beri dövizin oynaklığından ötürü matbaa ve gazete basımında kullanılan kalıp ve kağıt fiyatlarını üçe katlarken bu ürünlerin karaborsaya düştüğünü söyleyebilirim. Kalıp ve kağıdın yanı sıra boya, baskı öncesi ve baskı sonrası kullanılan malzemelerin fiyatlarından ötürü yerel basın kapanmayla karşı karşıya. Elbette bu sıkıntılar bu günlük değil. Dediğimiz gibi yaklaşık iki yıldan bu yana basın sektörünün içinde bulunduğu zorlu süreç gün geçtikçe  devam etmekte ve daha da zorlaşmakta.

Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntılardan ötürü Türkiye geneli bölgemiz ve Batman'da kimi gazete sayfa sayısını, kimi gazete renkliden siyah-beyaz baskıya, kimi gazete günlükten haftalık gazeteye, kimi gazete de gazete yayınına ara vermek zorunda kaldı. Yerel basın uzun zamandan beri bu sıkıntıları çekerken  bir süre önce yayınlanan tasarruf tedbirleri nedeniyle bir yara daha almış oldu. Bu uygulamayla yerelde abone sayısı sıfıra düşerken elbette gazetelerin yaşama şansı kalmamış oldu.

Türkiye genelinde 1000’in üzerinde yerel gazetenin olduğu,  bu gazete ve matbaalarında ortalama 5 ila 10 kişinin çalıştığını hesapladığınızda yüzlerce çalışanının da işi biteceği anlamına gelmez mi? Kentin bir çok sorun ve güzelliğini kamuoyuna yansıtan, gece-gündüz demeden,  vatandaş ve yetkililer arasında köprü görevi gören yerel basının daha da desteklenmesi gerekmez mi? İşi gücü haber olan sahadaki gazetecilere de zorluk çıkarılmaması gerekmekte iken görevlerinin başında olmalarına rağmen yapılan uygulamaların hiçte etik olmadığının inancındayım. Temennimiz halkın gözü ve kulağı olan yerel basına gerekli desteğin verilmesi, sahadaki basın emekçilerine de kolaylık sağlanması  temennisiyle kurumların ve halkın yerel  gazetelerine sahiplenmeleridir.

UÇAK SEFERLERİ YETERSİZ

Kurulduğu günden bu yana hareketliliğini koruyan, ulaşımda Türkiye'nin kara ve hava yoluyla önemli ölçüde yolcu potansiyeli olan Batman'da uçak sefer sayıları nedense hep yetersiz kalmakta. Batman merkez başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki vatandaşların konum itibariyle tercih ettikleri Batman havaalanı uçak sefer sayısı azlığı nedeniyle başka havaalanlarına gitmek zorunda kalıyorlar.

Yanı başımızdaki   komşu iller uçak sefer sayılarını arttırırken, bizdeki sefer sayıları da iptal oluyor ne yazık ki.  Komşu kent Diyarbakır kentin lobisi girişimleri sonucu haftanın üç günü Diyarbakır-Kıbrıs uçuşlarını kente kazandırırken bizde ise Pegasus'un  Batman-İzmir  seferleri iptal edildi. Yolcu potansiyeli yüksek olan Batman'da seferlerin iptali ve uçak sefer sayılarının yetersizliği nereye kadar devem edecek? Dileğimiz ilgili ve yetkili mercilerin bu konuya hassasiyet göstermeleridir.

Güzel bir hafta dileğiyle…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları