30 Eylül 2018 - Pazar

YEREL BASIN ZORDA

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son dönemlerde ekonomik ‘kriz var, kriz yok’ tartışmaları süre dururken bunun en çok faturasını vatandaş ve imalatçılar ödüyor. Birçok esnaf çıkmazda… Her sektörde yaşanan sıkıntı yerel basını da zor duruma soktu. Batman’da 20’e yakın yerel basın kuruluşu da ekonomik çıkmazda ve bu krizinde kolay kolay atlatılamayacağı gün ışığı gibi aşikar.

Yaklaşık bir aydan bu yana kağıt, kalıp, boya gibi ürünlere gelen zamlar yerel basına ağır yük oldu. Yerelde yayın yapan bazı gazeteler sayfa sayısını azaltarak, kimisi de renkli basımdan vazgeçti. Önümüzdeki günlerde yerel gazetelerin daha da ebat küçültüp tasarrufa gidecekleri de görülüyor. SGK ile bir çok girdi fiyatlarının önüne geçilemeyeceği bir gerçek. Gelen zamları görmeden bir kesimin çarşı-pazardan haberi var mı? ‘Kriz var mı, yok mu’ sorusuna ‘yok’ diyenlerin imalatçılara uğramasını tavsiye ederiz.
YEREL CAN ÇEKİŞİYOR

Geçtiğimiz günlerde döviz yükselişi sonrası yaşanan değer kaybı basın sektörünü de vurdu. Yurt genelinde yayın yapan tüm yerel gazeteler sıkıntıya düştü. Bazı gazeteler sayfa sayısını düşürürken, bazı gazeteler ise tamamen siyah-beyaz olarak çıkma kararı aldılar. Kağıt, baskı ve boya gibi maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra reklam ve ilan gelirlerinin düşmesiyle ciddi sıkıntılar yaşayan yerel gazeteler bu sorunlarının çözülmesini istiyor. Yerel gazete temsilcileri, “Son aylarda döviz kurundaki artış tamamı ithal olan gazete kağıdının ton başına yüzde 150’ye kadar artış gösterdi. Bununla birlikte kağıt bulmakta zorlanıyoruz. Tüketimler arasında boya, kalıp pozlama gibi tüm ürünler de bulunuyor. Tüm bu ürünler yüzde 150 oranında zam gördü” dediler.

İZMİR’DE  PAZAR GÜNÜ YEREL GAZETE YOK

Maliyetlerdeki artışa daha fazla dayanamayan İzmir’deki  günlük 7 yerel basın kuruluşu, Pazar günleri gazete çıkarmama kararı aldı. Yeni Bakış, Ege Telgraf, Dokuz Eylül, Haber Ekspres, İlkses, Ticaret ve Yenigün gazetelerinin yönetim kurulu mali külfetten kurtulmak için ayda  4 gün gazete çıkarmama yolunu seçti.
WC’SİZ ÇARŞI

Batman’da Çarşı merkez ve bir çok alanda hizmet çalışmaları devam ediyor. En işlek ve hareketli kavşaklardan sonra sırasıyla tüm hizmetler semtlere de kaydırılmaya başlandı. Cumhuriyet meydanı, Gülistan caddesi ve Turgut Özal Bulvarında ihtiyaç duyulan wc’ler maalesef bu güzergahta yok. Aile olarak alışverişe çıkan bir çok vatandaş bu konudan rahatsız. WC ihtiyaçlarını Çarşı merkezi ve işyerlerinde gören vatandaşlar, Belediyeden belli güzergahlara wc yapılmasını istediklerini belirterek, “Şehrin belli noktalarına birden fazla her iki cinsin kullanacağı umuma açık tuvaletlerin yapılmasını istiyoruz” diyorlar.

BATMAN DUMAN ALTI

Günlerdir yazılıp-çizilmesine rağmen Silvan ve Bismil deki anız yangınları 600 bin nüfuslu Batman’ı adeta hapsediyor. Her yıl Eylül-Ekim ayını Batman’a zehir eden bu gözü dönmüş çiftçilere kimse ‘dur’ diyemiyor. Resmen cinayet işleyen ve bin bir canlıyı katleden tarla sahiplerine devlet ‘doğrudan desteklerine’ devam ediyor. Yakılan anızlar nedeniyle Batman’da nefes almak imkansız hale geliyor. Dekar başına verilen para cezaları caydırıcı boyutta değil. Para cezaları arttırılabileceği gibi anız yakan çiftçilere verilen primler de kesilebilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları