13 Ekim 2019 - Pazar

ESNAFINA SAHİP ÇIK!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ülke genelindeki 'Esnafına sahip çık' kampanyalarına Batman'da da start verilmiş durumda. Ticaret Odası ve Esnaf Odaları tarafından dillendirilen kampanyalarla ilgili yerel  basında Oda Başkanlarının basın açıklamalarını görmek bizleri de sevindirdiği gibi bir o kadar da karamsarlığa itiyor. Neden mi dersiniz?

Yıllarca dürüst çalışan hep kaybederken yağcı ve yalaka takımı da film ve entrikalarla çarkını döndürüyor… Tabii helal-haram demeden.  Bir çok kurumun Satınalma birimleriyle çavuş- ahbap ilişkileri sonucu doğrudan tekliflerle ederi olmayan fahiş fiyatlarla iş  teminini gideriyorlar. Bunlar için gelen iktidar ve parti fark etmez. 30 yıldır Batman'da bu gelenek devam ederken hangi ticaret erbabı, esnaf odası, iş adamları derneği ve temsilcisi konuya eğildi.

Mesela bir mobilyacıya, bir kaynakçıya bir nakliye firmasına, bir matbaacıya veya bir hizmet erbabı hizmeti sunan esnafa gidilip soruldu  mu? Ne gibi sıkıntılarınız var diye. Petrol kenti olan Batman'da tekstil hamallığı dışında iş alanlarının olmadığı, işsizlikte rekoru elinden bırakmayan Batman'da haksızlıklar ve adam kayırma geleneği devam ediyor. Maalesef.  birçok kurumun adını buradan sıralayabiliriz. Esnafı umutlandıran hiçbir proje yok artık. Belli çevrelerin belli adamlara çalıştığı belgeli. Yeri ve zamanı geldiğinde bu icraatları sizinle paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

Bazı çevrelerin yazılanlardan rahatsız olduklarını biliyoruz! Ben şimdi şunu sormak istiyorum. Sorumlu olduğunuz kurumların alımlarını ve Satınalma birimlerinin çalışmalarını hiç mi merak etmiyorsunuz? Yoksa siz orada sadece imza atma Müdürü müsünüz? Sizin bu sorumsuzluğunuz istihdamın  gelişmesini önlüyor, tıpkı AVM'lerin  küçük market ve bakkalları bitirdiği gibi. Küçük imalatçı ve esnafın sonunu da siz getireceksiniz.  Bunu yapmakla şahıslara iyiliğiniz olabilir ama bu kente en büyük kötülüğü siz yapıyorsunuz.

KEYFİ VE ZAMANSIZ ÇALIŞMALAR

Batman'da DİCLE EDAŞ'ın keyfi muamele çalışmaları sistematik bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Batman merkezde şehrin yarısından fazla mahallenin 15 saatlik enerji kesintisinin ardından hafta sonu Cuma günü de Meydan Mahallesi Gülistan caddesi esnafı saatlerce elektriksiz kaldı. Meydan mahallesi  1110 sokaktaki çalışma sabahın erken saatlerinde başlayıp günü yarılayan bu kesinti öğle saatlerinde giderilebildi. Yanlış anlaşılmasın. Hiçbir vatandaş-esnaf çalışma ve bakım onarımlara karşı değil ama  vatandaşı hiçe sayıp duyurusuz ve ilansız çalışmalarda akıllara durgunluk veriyor.

Bir hafta içerisinde uzun saatler enerjinin olmayışı esnafı zor durumda bırakırken, dükkanlarını açamayan onlarca esnaf, bankalarda sitemin ağırlaşması, iletişimde sistemin çökmesi, lokanta ve fırınlardaki yemek ile hamurlu yiyeceklerin saatlerce bekletilmesi, şehir merkezindeki sinyalizasyonların devre dışı kalması TEİAŞ ve DİCLE EDAŞ'ı  pekte enterese etmez . Bir yılda yüzde yüze yakın yapılan zamlar ve havadan-sudan eklenen onlarca vergi türünün yanı sıra vatandaş faturasını bile ödeyemezken kesintiler de vatandaş ve esnafı daha da zora sokuyor. Vatandaşın tükettiği enerji bedeli gününde ödemediği taktirde 5 gün sistematik bir şekilde rahatsız edilir. Son 5 günde rahatsız edici mesajlar sonucunda ödeme yapmadığınız taktirde elektriğinizi kesen bu kurumun vatandaşa karşı hiç mi saygı ve sorumluluğu olmaz. Kocaman bu müessesede hiç mi plan ve program yapılmaz, yapılıyorsa neden vatandaşa duyurulmuyor. Belli ki bu kurumun kimseye saygısı yok. İşi sadece ticarete döken DİCLE EDAŞ tahsilat ve kesintide uzmanlığını kanıtlamış durumda. Bir hafta içerisinde saatlerce enerjisiz kalan esnaf ve vatandaşın mağduriyetini kim karşılayacak. Esnaf ve vatandaşı daha da mağdur etmemek için yapılacak çalışmaları duyurmak  çok zor olmamalı sanırım. Bu kurumun sorumlu birimine zahmet olmayacaksa yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendirme duyurusu yapılırsa esnaf ve vatandaş daha rahat eder kanısındayım.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları