30 Nisan 2017 - Pazar

EL İNSAF ARTIK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ekonomik çıkmazlar içinde bocalayan ve sattığı ürünü bile artık satamaz hale gelen esnafın canına bir de fahiş denilecek miktarlardaki kira ücretleri esnafı artık tamamen bir çıkmazın içine doğru sürüklemeye başlamış bulunmaktadır.

Çoğu kez dükkanını siftah bile yapamadan kapatmak zorunda olan esnafımızın esas belini büken kiraların gerçek anlamda son derece yüksek oluşudur. Piyasanın son derece durgun geçtiği bu günlerde esnafın artık kirasını ödemek şöyle dursun evine ekmek bile götüremez hale geldiği düşünüldüğünde Batman esnafının ne denli bir perişanlık içine düştüğünün bariz bir göstergesidir. Özellikle dükkan sahiplerinin dükkan kiralarını adeta İstanbul Beyoğlu’nda imiş gibi görmesi ve fahiş denilecek ücreti talep etmeleri karşısında esnafımızı gerçek anlamda büyük bir çıkmazın içine sokmaktadır.

Batman esnafı gerçek manada bir ekonomik krizin içine girmiş ve senet ile çeklerini ödeyemez duruma düşürülmüştür. Ürünlerinde son derece büyük indirime gitmelerine rağmen piyasanın durgunluğuna çare olmaması bir kez daha esnafımızı derin düşüncelere sevk etmeye doğru gitmiştir. Kiraların bu denli yüksek olmasının ne anlama geldiğini bilemeyiz ama bilinen bir gerçek var ki, o da mülk sahiplerinin abesle iştigal etmeleridir bunun nedeni. Sadece dükkan kiraları değil Batman’da ev kiralarına da bakıldığında insanın el insaf diyesi gelmektedir. Bir evin kirasına 1000-1500 lira fiyat biçenler galiba vatandaşların aldıkları maaştan bihaberdirler. 1500 lira maaş alan bir vatandaş evinin kirasına mı versin, temel ihtiyaçlarını mı karşılasın, çocuklarını okul masraflarını mı sağlasın gerçekten kiraların bu denli yüksek tutulması artık vatandaşın da canına tak etmiştir.

Vatandaş ve esnaf böylesine fahiş bir yükle kendisini geçindiremez hale getirilmiştir. Serbest bir piyasa Batman’ın canına okumaktadır da ne yazıktır ki merhamet duygusu da artık zihinlerde kalmamıştır. Vatandaş ve esnaf artık umudunu da yitirmiş, böylesi bir darlık içinde yaşamından da zevk duymamaya başlamıştır.

İlimizde elbette ki vicdan sahibi ev ve işyeri sahipleri vardır ama bu kiraların piyasasına baktıklarında da ister istemez onlara uymak durumunda kalmaktalar. Bu durgunluk belki de birçok esnafımızın iş yerini kapatmasına ve mesleği terk etmesine neden olabilir ama bilinen bir gerçek var ki o da Batman ekonomik alanda gerçek manada zor bir dönemi yaşamaktadır. Bu zor dönem nasıl atlatılacak bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki, bununda çok zor olacağıdır. Dileğimiz gerek esnafımızın ve gerekse de özellikle ev sahibi olmayan ve kiracı durumunda olan vatandaşlarımızın da makul ücretler kiralarını kolaylaştırıcı ücrete dönüştürülerek son derece büyük ölçüde olan bir zor dönemin atlatılması için gereken katkının sağlanması adına iş yeri sahiplerinin bir karar almaları en büyük dilek ve temennimizdir.

Bu zorlu sınavda esnafımızın ve evsiz vatandaşlarımızın rahat bir nefes almasını sağlamaya yönelik teşebbüs ve girişimlerde bulunacaklara şimdiden teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bir zorlu dönemden geçen esnafımızın da gelecekte bu süreyi atlatacaklarına ve yeniden eski görkemli günlerine kavuşacakları umudunu taşımak istiyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları