04 Ekim 2020 - Pazar

YENİ İMAR ALANLARI VE FİYAT DENGESİZLİĞİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman'da uzun süredir gündemde olan imar alanları nihayet noktalandı. Yeni imar alanları olarak belirlenen bölgelerin kısmen yapılaşmaya açılması planlanırken, süreç içerisinde eklemelerin yapılması da planlandı. Yaklaşık 5 yıldır duraksayan inşaat sektörü yeniden hareketlenirken daire fiyatları hala astronomik fiyatlarda! Daire fiyatlarıyla ünlenen Batman, Türkiye'deki konut fiyatlarının yanı sıra Avrupa ülkeleriyle yarışır bir hale geldi. Batı illeri ve Avrupa'da oturan birçok Batmanlı, bu fiyatları yakından bildiklerinden yıllardır sohbetlerinin değişilmez konusu oluyor.

Son yıllarda havamania ve bazı konulardan dolayı inşaat sektörünün durmasıyla kentteki konut fiyatları tavan yapmıştı. Batı illerinin en gözde alanlarında bile bir dönüm arsa fiyatı 50 ila 200 bin TL bandında alıcı bulurken, ne yazık ki Batman'da hiçbir cazibesi olmayan alanlarda bile fiyatlar hala uçuk! Batman'ın Hilal mahallesini muhakkak bilirsiniz. Düşünün bu en ücra semtte bile arsaların dönümü 750 bin ila 1 milyon 100 bin TL arasında değişiyor. Öte yandan, Esentepe  ve yeni Sanayi Sitesi arkasında bulunan ve imara açılması planlanan alanda fiyatlar 750 bin ve 1 milyon 250 TL arasında değişmekte. Hasankeyf istikametinde Akçaköy (Tilmiz) yolundaki arsaların dönümü 1 milyon TL’nin üzerinde!

Allah aşkına biz nerede yaşıyoruz? Bu saydığım alanların hangi birinde göl ve deniz manzarası var? Fiyatlar neye göre belirleniyor ve bunun bir kontrol mekanizması yok mu?

Diğer yandan, şehir merkezinde yapılan konutların çoğunda müteahhitler arsa sahiplerine yüzde 50 kat karşılığı daire veriyor, kimisi de bir daireye karşı 4 daire veriyor. Bunun tüm masrafı kimden çıkıyor? Elbette, ev sahibi olmak isteyenlerden.

150 Metrekarelik bir dairenin maliyeti en fazla ne olabilir? Maksimum 150 bin TL olsun, ama gelin görün ki bu 150 metrekarelik dairenin fiyatı temelden 500 bin TL! Daireyi alan vatandaş aslında 3 daire satın almış oluyor; bir daireyi kendisine alırken, iki daireyi de yüzde 50 arsa sahibi veya eski konut sahiplerine alıyor.

Bana göre, Batman'daki bu fiyat dengesizliği Türkiye'nin hiç bir ilinde yoktur. Düşünün, Kocaeli’de deniz manzaralı ve en kaliteli malzemelerle inşa edilmiş bir dairenin fiyatı 400 bin TL seyrinde. Kentimizdeki bu fiyatlara akıl erdirmek mümkün değil.

FİYATLAR YARI FİYATINA

Geçtiğimiz yıl Kuyubaşı Emekli TOKİ konutları bitişiğinde başlayan inşaat hareketliliği hız kazandı. Özellikle, Batman Valiliği ve Belediye Başkanlığı bu alandaki çalışmalara destek vererek yol ve alt yapı çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl, sadece bir iki müteahhidin çalışma başlattığı bu bölgeye artık bir çok girişimci yapılarını dikmeye başladı. Kentin en havadar bölgesi sayılabilecek bu alanlar, artık kent merkezi, Çamlıtepe, Gültepe ve birçok alandaki yapılara alternatif oldu.

Fiyatların uçuk olduğu bu semtlerdeki daire fiyatları 600 ile 700 bin TL civarında iken Kuyubaşı ve Emekli TOKİ bölgesinde ise fiyatlar tam yarı fiyatına, yani 280 ila 300 bin TL bandında. Konut temellerinin ard arda açıldığı bu alanda kent merkezine nazaran daha çok yeşil alan ve sosyal donatılar da mevcut. Çok kısa bir süre sonra bu bölgenin tercih edilen yaşam alanına dönüşeceğine inanıyorum. İmar alanlarının açılmasıyla ve buna benzer bölgelerde hareketliliğin hız kazanmasıyla fiyatların dengeleneceğine inanıyorum.

Sağlıklı bir hafta dileğiyle…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları