16 Ağustos 2020 - Pazar

SIKI TEDBİRLER ŞART

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Covid-19’la mücadele tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüm hızıyla devam ediyor. Normalleşme süreci, vaka sayısında artışlara neden oldu. Kurban Bayramında herhangi bir önlemin alınmaması vaka sayısını daha da tırmandırdı. Tatil beldelerindeki doluluk oranları yüzde 100’e yaklaşırken, düğün ve nişan gibi etkinlikler ise her geçen gün vakalara davetiye çıkarıyor. Pandemi sürecinin başlamasından bu yana, sağlık camiasının özverili çalışmaları bile ihtiyaca cevap veremez bir duruma geldi.

ABD'nin ardından vaka ve ölüm sayısının en yüksek olduğu Hindistan, Rusya, Güney Afrika, Meksika, Kolombiya, Şili, İspanya, İran ve İngiltere'de olduğu gibi Türkiye'de de vaka ve ölüm sayısı her geçen gün artıyor. Ülkemizde ve dünyada bu gelişmeler hızla sürerken, özellikle bölgemiz ve kentimizdeki durumlar daha da vahim bir vaziyet alıyor. Güneydoğu’da Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Batman adeta vaka sayısında yarışıyorlar. Pandeminin ilk dönemlerinde Batman'da açıklanan vaka sayısı sadece 7 iken bugün sayısını bilmediğimiz vakalarla karşı karşıyayız. Ölümlü vakalarda ise 100 sınırına yaklaştık! Batman'da gerek Bölge Devlet Hastanesindeki gerekse özel sağlık kuruluşlarındaki izdihamların yanı sıra yatak doluluk oranlarının yüzde 100 olması hastaları çaresiz bırakıyor. Hatta durum öyle bir hal aldı ki, ilçe hastanelerinde bile yatak bulmak epey zorlaştı. Bazı özel sağlık kuruluşları ise, Covid-19 tedavisi görecek hastalardan günlük bin 500 ila 2 bin TL arasında yatak ücreti talep ediyor. Memleketin bu tablo karşısında işi bir hayli zorlaşıyor.

Ege illerinden Aydın’da Covid-19 tedavisi parmak sayısı kadarken, Batman'daki hastanelerde soluk almak bile imkansız. Son dönemlerde yaşanan ölümlü vakaların ardından kurulan taziyeleri, düğün-nişan merasimlerini, çarşı ve pazarda rahat dolaşan vatandaşları hepimiz elbette eleştiriyoruz, fakat denetimlerin de daha sıkı yapılmadığının kanaatindeyim. Neden mi? Hepimizin şahit olduğu PTT’nin, özel ve devlet bankalarının, enerji faturaları ödeme noktalarının önündeki kuyruklar, Covid-19’a davetiye çıkaran adresler değil midir? 40 derece sıcakta korona tehdidi altında saatlerce bekleyen vatandaşlar, içeride çalışan çok az sayıdaki memurlardan veyahut görevlilerden hizmet alıyor. Televizyon ekranlarında bankaların müşteriye verdiği değeri, kuyrukta saatlerce bekleyen vatandaşlara da vermesini bekliyoruz!

Taziye, düğün ve birçok kuralın çiğnenmesi ise bu virüsü günbegün güçlendiriyor. Ayrıca, şehir içi ulaşımda servislerin, yolcu kapasitelerinin çok üstünde hizmet vermesi ise virüsü kuvvetlendiren en temel olaylardandır. Kentin en kalabalık ve en hareketli noktalarının daha sık denetlenmesi gerekmektedir. 81 ilde başlatılan sıkı tedbirler, kentimizde de 7/24 uygulanmalı. Her gün karantinalı adreslerin çoğalması ise tabloyu çok net açıklıyor.

KÜÇÜK ESNAF ZORDA

Pandemi döneminde öyle veya böyle hayat devam ediyor. Hayat akıp giderken, ekonomi gerçeği önümüzde çığ gibi duruyor. Bu dönemde, şüphesiz en büyük fatura yine küçük esnafa çıkıyor. Birçok sektörün çıkmaza girdiği bu ortamda en zararlı kesim yine küçük imalatçı ve küçük esnaf oldu. 4 aydan bu yana iş yapamayan küçük esnaf artık kepenk indiriyor. İş yapamamanın yanı sıra kirasını bile çıkaramayan bazı esnaflar iflasın eşiğinde. Küçük ölçekli imalatçılar ve atölyeler yaşadıkları ciddi krizler sonucu kepenk indirirken, işsizler ordusuna her gün onlarca kişi katılıyor. Elbette her kriz, fırsatta doğuruyor. Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken, pandemi süreci iflasın eşiğindeki birkaç sektöre ilaç gibi geldi ama bu terazide bir taraf tam aşağı indi, diğer taraf şahlandı. Ekonomi çarkının bir şekilde düzgün işlemesi gerekiyor.

Dünya yeni bir döneme girmek üzere. Pandemi, etkisini sadece var olduğu dönemde değil daha sonrada gösterecek. Çünkü bu virüsle birlikte bazı gerçekler gün yüzüne çıktı. Sağlık sistemindeki büyük açık dünyanın büyük ülkelerini daha fazla bilime yöneltti. Ayrıca, evde kalan vatandaşların ticari yönelimleri ise yeni bir ticaret ortamını yaratacak. E-ticaret hayatımızın bir köşesinde şu an ama öyle görünüyor ki ileride daha çok ağını genişletecek.

Sağlıcakla kalın.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları