05 Mart 2023 - Pazar

HASARIMIZ HİÇTE AZ DEĞİLMİŞ

HASARIMIZ HİÇTE AZ DEĞİLMİŞ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ülkemizde yaşanan depremler serisi ağır hasarlara ve ruhi travmalara neden olurken ne yazık ki Batman’da bu hasar ve travmalardan nasibini almış durumda. 6 Şubat'ta yaşanan ve tam bir ayını dolduran asrın felaketi her gün yeni yüzüyle daha da derin hatlarıyla gün ışığına çıkıyor. Sınırları aşan binlerce bina ve binlerce can kaybına neden olan bu felaket kolayca unutulacak değil elbette.

Asrın felaketi, elbette ülkemizi derinden vurdu. Bütün insanları insanlığın yüreğini burkan bu durum herkeste ağır hasarlar bıraktığına inanıyorum. Sınırları aşan bu felaket 11 ilde büyük yıkım ve kayıplara neden olurken, yanı başımızdaki sınır komşularımızda da büyük can kayıplarına neden oldu.

Depremin diğer illere göre daha az yaşandığı Batman'da da hasarların hiç te küçümsenmeyecek düzeyde olduğunu ifade etmekte istiyorum. Yaşanan depremle komşu kent Diyarbakır ve bölge illerinde olduğu gibi Batman'da da köylere ve kırsala göçün yaşandığı gerçeği de ortada. Olayın yaşandığı bir aydan beri halen bir çok vatandaş halen yaşadığı evine bile girememiş halde.

Batman'dan başka illere, köylere kaçan mı istersin çadırlarda hala yatan mı istersin, alt katta oturan üst kattakileri rahatsız edip misafir olan mı istersin, deprem korkusundan gece bir saat yatamayan insan mı istersiniz. İşte bunların tamamı Batman'da yaşanırken manevi hasarlar bir yana maddi hasarlarda bir yana! Maddi hasarlara baktığımızda kentin bir çok mahallesinde hatta bir caddesinde bile maddi hasarlı binayı görmek mümkün.

Ama alınan hasarlar konusunda yetkili mercilerce açıklanmış değil. Bunun kesin olarak açıklanması gerekmez mi? Yaşanan depremle birlikte kaç bina büyük hasarlı, kaç bina orta hasarlı, kaç bina boşaltıldı, bunların kamuoyuyla paylaşılması gerekmez mi?

Sadece deprem bölgeleri hakkında bilgi vermek ne kadar doğru neredeyse ülkenin üçte birini hasarlı hale getiren depremler serisi il il ne kadar hasar verdiğini yetkililer neden açıklamaz? Vatandaş önlemini nasıl alsın, yaşadığımız şehir sizin yaşam alanınızken ve kendi yaşa alanının hakkında bilgi sahibi değilseniz o yaşam alanında huzurlu bir yaşam sürdüremezsiniz.

Kentin bir çok noktasında emniyet bandına çekilmiş onlarca bina dışında. Bunların en bariz örneklerinden ilimiz Diyarbakır Caddesi Turgut Özal Bulvarındaki bir çok binanın boşaltıldığı, yine bu güzergahta bulunan bir çok banka şubesinin hala kapalı oluşu ve kapalı oluşu nedenlerinin de binaların hasarlı olduklarından. Yine aynı güzergahtaki bir çok binanın depremle büyük sarsıntı geçirdikleri ve sarsıntı sonucu bazı bölümlerde döküntü ve yıkıntılar olmasına rağmen sahipleri tarafından onarılarak hasarlı izleri silindi.

Evet, hepimizin malumu, yaşadığımız bu kent uzmanların tespitlerine göre her ne kadar fay hattının uzağında bile olursa depreme dayanıklılığı olmayan bir zemine sahip. Dere yatağı ve bataklıktan ovaya dönüşen daha sonra yerleşim alanı haline gelen Batman ne yazık ki çok şiddetli olmayan sarsıntılar karşısında bile çok zarar görecek bir zemine sahip.

Geçmişteki yerel yönetimlerin dikey imara izin verdikleri ama bu yöntemin ne kadar da zarar verdiğine hepimiz şahitlik etmekteyiz. Son zamanlarda yatay mimariye önem veren ve çok katlı binaların daha çok tehlikeli olduğuna bir kez daha tanık olduk. Bir daha o günleri görmemek dileğiyle deprem bölgelerinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum.

Atalarımızın bile göremediği bu felakete ne yazık ki bizler şahitlik ettik.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları