25 Ağustos 2019 - Pazar

BEŞİRİ YOLU KAZA DOLU

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman’ın Belde mahallesi, Çamlıtepe ve Korik mahallelerini bölen Türkiye Petrolleri Bulvarı (Siirt Çevre Yolu) adeta ölüm yolu haline geldi. Batman merkezden Beşiri ilçesine kadar uzanan yolda kazaların ardı arkası kesilmiyor. Son yıllarda daha da hareketlenen bu güzergahta yaşanan kazalar sonucu onlarca kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı. Geçtiğimiz yıl yolun mıcır yapımı sırasında önlemlerin alınmadığı yolda onlarca kişi kaza sonucu hayatını kaybetmişti. Aradan koca bir yıl geçmesine rağmen hiçbir trafik levhası ile uyarıcı tabelaların bulunmadığı yolda kazalar can almaya devam ediyor.

Oysa ülkemizde son yıllarda yapılan karayolları deyimi yerindeyse çağ atlamış durumda. Yapılan yollar otobanları aratmayacak düzeyde.  Batıdan uzanan yollar Diyarbakır iline kadar standartların üstünde. Ne yazık ki Batman'a gelen 100 kilometreli karayolu adeta kör noktalarla dolu. Batman merkezden çevre il ve  ilçelere uzanan yollarda manzara aynı. Hiçbir ışıklandırmanın olmadığı güzergahlarda uyarıcı levhalarda bulunmamakta. Adeta gözü kapalı seyreden sürücüler kazalara maruz kalmakta ve kazalar da kaçınılmaz hale gelmekte.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Batman-Beşiri yolundaki farklı noktalarda yaşanan trafik kazalarında 3 kişi hayatını kaybederken 12 kişi de yaralandı. Kaza üstüne kazaların yaşandığı bu güzergahtan yetkililer ne gibi girişim ve tedbirler aldı? Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği kazalarla ilgili Batman Milletvekilleri ne gibi duyarlılık gösterdiler. Yoksa hala uçak sefer sayıları ile yüksek biletler tarifesi uğraşındalar mı?

KALESİZ HASANKEYF

Yıllarca uğraşı verilen Hasankeyf'in baraja teslim edildiği hepimizin malumu. Artık suların tutulmasıyla Antik Kent Hasankeyf tamamen sulara gömülmeyi beklemeye başladı. Yeni yerleşim alanına birkaç tarihi eserin taşınmasının ardından yüzlerce tarihi eser ve kalıntı sular altına kalacak. 

Bizans, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyübiler, Selçuklular ve Osmanlılar hakimiyetinde kalan Hasankeyf, Artuklular zamanında önemli bir ticari merkeziydi. Hasankeyf, Moğol istilasında büyük zarar gören kale, köprü, El Rızık Camii, Sultan Süleyman, Koç ve Ulu Camileri, Küçük Saray, Büyük Saray, hamam ve Zeynel Bey Türbesi yüzyıllardan günümüze kalan tarihi yapıların başında geliyordu. 

Kalkerli yapısı nedeniyle kayalık tepelerde ve derin kanyonlarda, doğanın ve insanların oluşturduğu ve sayısı binlerce olan Hasankeyf’teki mağaralara sahip tarih ve kültür hazinesi sulara teslim. İmparatorlukların saldırısında bile dimdik ayakta duran ve yıllara meydan okuyan,  günümüze kadar dimdik  ayakta duran  Hasankeyf'in sembolü olan kale yok artık. Yolu Antik Kente düşen vatandaşlar kalenin yok oluşunun hayretini yaşarken 12 bin yıllık tarih tamamen sulara gömülmenin günlerini beklemekte…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları