30 Ekim 2022 - Pazar

DAHA ÇOK İŞ YAPMAK GEREK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Geçmişi yüz yıllara dayanmayan Batman, petrolün bulunmasıyla bölge ve Türkiye'nin bir çok iline nazaran çok hızlı gelişim gösteren illerin başında olsa bile bazı alanlardaki yetersizliğiyle yine liste başlarında! Petrol kenti olarak anılan Batman ilçe statüsündeki yıllarında bölge illerine nazaran ticari yönde bir çok ile nazaran daha hareketli ve canlı bir pazara sahip merkezlerden biri iken son zamanlarda yatırım ve ticari olarak duraklamış halde.

Bunun nedenlerinden biri de son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve yaşanan salgın hastalık korona virüs etkenlerinden de kaynaklı olabileceğinin kanısındayım. 90'lı yıllarda yanı başımızdaki bir çok il Batman'ın ticari hareketliliğine ulaşamaz haldeydi. Bölgenin bir çok iline gıdadan, inşaat malzemesine ve onlarca dayanıklı tüketim mallarını pazarlayan bu il ne yazık ki uzun bir süreden beri yatırım sessizliğini bozamadı.

Kurulan Organize Bölgesi işsizlere bir nebzede olsa istihdama katkı olurken Batman'daki tekstil sektöründe de 30 ila 40 bin dolayında emekçiye iş imkanı doğmuş durumda. Bu rakamlar elbette işsizliği bir nebzede olsa katkı sunmuşsa bile nüfusu 650 bine dayanan Batman’ın hepimizin bildiği gibi işsizlikte Türkiye rekorunu elinde bulunduran unvana da sahip bir il.

Yazımın başında da belirttiğim gibi çevre illerimiz hiç bir şey ile anılmaz iken son dönemlerde komşu illerimiz Diyarbakır turizm, sanayi, gastronomi günleri ve farklı etkinliklerle ülke gündeminde olmayı başarırken, Mardin ili de yerli ve yabancı turistlerin adeta akınına uğramakta. Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana illerinde ise yoğun yatırım ve hizmet trafiği yaşanırken, Batman'da ise bu sessizliğin yaşanmasının hayra alamet olmamalı sanırım.

Zaman zaman şahsi veya aile şirketlerinin kentin farklı noktalarında açtıkları işyerleri 5-10 kişiye istihdam sağlarken, Batman’ın sanayisi ve istihdamına katkı sunacak alanlara daha çok ihtiyaç olduğunu belirtmek istiyorum. Aksi halde yıllardan bu yana Türkiye'de işsizlerin en yoğun olduğu il olarak anılan Batman bu işsizlik rekorunu elden bırakmayacak.

FUAR HAREKETLİLİĞİ

Batman’da 27-30 Ekim tarihleri arasında yapılan yapılan Tarım Hayvancılık ve Sanayi Ticaret Fuarı kentte 4 günlük hareketliliğe neden oldu. Pandemi öncesi Batman'da yapılan fuarların daha organizeli ve açılışlarına Bakan, Milletvekili ve bölgedeki bir çok ilin yetkililerinin katılım sağladıklarını belirtmek istiyorum. Fuarın ikinci gününde yapılan resmi açılışta sadece kentin idarecilerinin yanı sıra, STK ve İş Dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başta BATSO, ASKON, MÜSİAD, Batman Ticaret Borsası, Esnaf Odaları ve Ziraat Odası’nın stand kurması kentin tanıtımına katkı sunarken, fuar ziyaretçileri ve çeşitli meslek gruplarını ağırlamak ve bilgilendirmelerde bulunmaları kente katkı sağladı.

Dördüncüsü yapılan fuara her ne kadar firma ve şirket stand sayısı az olsa bile ziyaretçi sayısının çok iyi olduğunu belirtmekte fayda görmekteyim. Dört günlük fuar organizasyonu nedeniyle çevre il ve ilçeler başta olmak üzere yüzlerce ziyaretçinin Batman'a gelmesi kentin ekonomisine de katkı sağladı. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi bu tür fuarların şehir ekonomisine büyük katkı sağladığına dikkat çekmiştim. Yanı başımızdaki onlarca il bu tür organizasyonlarla beldelerine büyük katkılar sağlamakta. Bunun en bariz örneği ise geçtiğimiz aylarda Adana'da yapılan gastronomi fuarında 670 bin ziyaretçinin ağırlandığı tv. kanalları ve gazetelerde duyuruldu. Gelecek yıllarda yapılacak etkinliklerde fuar organizasyonu firmasının yanı sıra kentteki STK'lar, siyasi parti temsilcileri, Oda ve İş Dünyası Temsilcileri tanıtım ve davet için daha çok çalışıp fuar ve Batman'a destek sağlamalı.

Güzel bir hafta dileğiyle.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları