10 Aralık 2023 - Pazar

FAİZE YÖNELİM VE FENOMENLER

FAİZE YÖNELİM VE FENOMENLER

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son yıllarda ekonomide yaşanan sıkıntılar etkisini daha da göstermeye başladı. Aylar önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde günden güne artış gösteren döviz ve altın artık yerini faize bıraktı. Yapılan seçimin ardından ekonominin patronu Mehmet Şimşek  yönetimi ve Merkez Bankasının aldığı  yüksek faiz kararı tüm sermayeyi faize yöneltti. Faizin yüksek getirisi bir çok üretici ve birikimi olan vatandaşı da ne yazık ki faize yöneltmek zorunda bıraktı. İstihdam yoksunu olan Batman ve bölgemiz illeri yıllardan beri işsizlikle  anılmakta. Yüksek faizin daha cazip hale getirilmesiyle birlikte elde, avuçta birikimi olan helal ve haramı gözetmeyen bazı vatandaşların  faize yönelmesine neden olurken bunun sonucunda da Batman'da ne yazık ki  işsizliğin daha artmasına neden olacağı hepimizin malumu. Kısacası yüksek faiz getirisinden dolayı hiç kimse risk alarak elini taşın altına koymuyor. Nasılsa kazanç çantada keklik! Risk yok, sıkıntı yok, stres yok, sigorta ile vergi derdi yok. Gel keyfim gel... Herkes hep bana, rap bana derse bu memleketin hali ne olacak? Elbette memlekette işsizlik, ekonomi ve sıkıntıların da sonu olmayacak.

Özellikle emlak alanında hareketli olan kentimizde son haftalarda değimi yerindeyse ciddi bir durgunluğun yaşandığı ve yaprağın kımıldamadığı söz konusu.  Petrol sektörüyle ülkede ün yapan ve bu alanda yan sektörlerini geliştiremeyen Batman sanayi ve istihdam alanında bir türlü gelişim gösteremedi. Bir kaç yıl önce cazip hale getirilmek istenen tekstil sektöründe söz sahibi olmaya çalışan Batman  Organize Sanayi Bölgesi ve şehir merkezindeki  fabrikalarda 30-40 bin kişiye ekmek kapısı olmaya çalışsa bile bu sektörde de yüksek maliyetlerden dolayı sıkıntılı günlerin yaşandığını sektör temsilcileri dile getirmişti. Önümüzdeki günlerde asgari ücretin belirlemesinin bir çok firmanın da kapanmayla karşı karşıya kalacağını dillendiren iş dünyası gelecekten çok ta umutlu değil. Batman'da artık sermayenin iş alanlarına değil, faize bağlanması kentimiz açısından daha da vahim sonuçlar doğuracağı ve işsizler ordusuna yüzlerce gencin daha ekleneceği öngörülmekte.  Yıllar öne bölge illerinin gıpta ile baktığı Batman günden güne nüfus artışını katlarken, günden güne sorunlarının da büyüdüğünü dikkate almak gerek.

ALLAH GÖZÜNÜZÜ DOYURSUN

Kimsenin ne hayatı, ne yaşam biçimi ne de malı mülkü bizi ilgilendirmez, konu muhataplarını ne eleştirir, ne de arkalarından konuşuruz ama bir hukuksuzluk varsa bunların yaptıklarını da göz ardı edemeyiz. Aylardır gündemi hallaç pamuğuna çeviren, kara para aklayan fenomen ve gözleri dönmüş 'fon'  faiz lobilerinin de yaptıklarını hepimiz hayret ve ibretlikle izlemekteyiz.  Burada kimsenin isminden ve mesleğinden söz etmemize de gerek yok. Ülke geneli zaten bu ünlülerin adını, soyadını ve yaptıklarını da yakinen bilmektedir. Yazımızın ara başlığında dediğimiz gibi, Allah gözünüzü doyursun. Gerçekten de Allah gözünüzü doyursun, ünlü futbolcu ve imparator diye geçinen zatlar, aldığınız milyonlarca dolarlık transfer ücretleriniz sizlere yetmezmiş gibi hem yasal olmayan, hem de helal olmayan yüksek faiz beklentilerine girerek tüm servetinizin yanı sıra kendinizi daha da borçlandırarak milyonlarca dolarınızı genç bir kıza kaptırıyorsunuz! 

Bu nasıl  bir gözü doymazlıktır. Sizin milyon dolarlarınız gözünüzü doyuramazken, eve ekmek bile götüremeyen fakirleri düşünüyor ve kıyaslıyorum, siz gerçekten neyin peşindesiniz! Şunu da belirtmekte fayda var. ''Seçil'zedeler'' olayında sadece ünlü futbolcular ve takım yöneticileri değil, yüzlerce iş adamı da rezil olmasınlar diye kendilerini gizliyor ve paralarından bile vazgeçiyor. Dileriz ki, adaletine  ve hukukuna güvendiğimiz yargımız bu kara para aklayıcıları fenomenleri ve para sevdalısı 'fon' yöneticilerinin hakkında gerekeni yapacaktır.

Güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları