03 Ocak 2022 - Pazartesi

ZORLU YILLAR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yeni bir yılın ilk günleri ve ilk haftasındayız yeniden. 2019 yılında dünya genelinde başlayan ekonomik krizin ardından Çin'den tüm dünya geneline dağılan salgın hastalıkla birlikte son üç yıldır başta sağlık olmak üzere ekonomi ve sanayide çok zorlu yılların yaşanmasına neden oldu. Dünya coğrafyasında milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Covit-19 ülkemizde de binlerce kişinin hayatına mal olurken Batman'da da salgın hastalıktan ötürü yüzlerce değerimizi kaybettik. Kentimizde 1000’in üzerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yanı sıra onlarca gelenek ve göreneklerimizi de rafa kaldırmış olduk. Son aylarda az da olsa esnetilen kısıtlamalar dahilinde  bölgemize özgü yüzyıllardır devam eden bayramlaşmalar, kabir ziyaretleri, taziye ve düğünler ne yazık ki eski havasında olamıyor artık.

Evet, son 3 dört yıldır yaşanan kriz ve hastalıktan dolayı tüm sektörlerde yaşanan durgunluk sonucu insanlar zor günlerden geçiyor. Aslında her yeni bir gün yeni umut demektir. Her yeni yıl gelecek, sağlık, huzur, aş ve iş demekken gün geçtikçe daha da ağırlaşan hayat şartları vatandaşı daha da karamsarlığa itmekte! Ağırlaşan piyasa şartları nedeniyle dünya genelinde büyük sanayi kuruluşlarının yanında üretim ve istihdama katkı sağlayan yüzlerce hatta binlerce kişi iflas bayrağını çekti bu zorlu süreçte. Günden güne artan maliyet ve girdi fiyatlarından ötürü iş insanları hedef büyütemezken elindeki mevcut işyerlerini bile koruyamaz hale geldi. İş insanları hedef büyütmeyi bir kenara bırakıp elindekini korumakta başarı sayılacak bir hale geldi son yıllarda.

ÜRETİM VE İSTİHDAM YOK

Yaşanan sıkıntılardan dolayı son üç yıldır bölgemiz ve kentimizde de ciddi yatırımların yapılamadığını belirtmek istiyorum. İşsizlik sıralamasında sürekli en üst sıralardaki yerini koruyan Batman'da rakamların daha da korkutucu boyutlara ulaşması içten bile değil. Nüfusu hızla artan petrol kenti Batman genç nüfusuyla da Türkiye sıralamasında da genç nüfusa sahip illerden biri. Komşu illerimiz bir çok olumsuzluğa rağmen iş insanları ve lobileriyle beldelerine bu zorlu süreçte bile yatırımlar kazandırmaya devam ederlerken, bizde ise gelişi güzel ve günü birlik projelerle günü atlatmaya devam ediyoruz. Her yönüyle gelişim ve büyümeye açık olan Batman  arzu edilen yatırımları alamıyor ne yazık ki. Kentimiz bu zorlu süreçten ötürü yaşanan sıkıntılardan dolayı zor günler geçirmekte.

Nüfusu 650 bin civarında olan Batman'da bacası tüten fabrikalar yok ne yazık ki. İşsizlikle anılan ve gün geçtikçe istihdamdan uzaklaşan tamamen tüketen bir il haline geldik. Uzun yıllar önceki ticari canlılığından uzaklaşan üretim ve istihdama yönelik projeleri olmayan Batman sadece umudunu tekstile bağlamamalı, tekstilde dahi altyapısı olmayan ve tamamen fason üzerine çalışan bu sektörün geleceği ne kadar garantide. Her şeye rağmen yeni yılda umutlarımızı tazelemek ve geleceğe umutla bakmak zorunda olduğumuzun altını çizmek istiyorum.

Yeni yılda herkesin umut ve  hayallerinin gerçekleşmesi,  sıkıntılı bu zorlu yılların bitmesi dileğiyle…

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları