09 Temmuz 2023 - Pazar

NEFES BORUSU PARK VE BAHÇELER

NEFES BORUSU PARK VE BAHÇELER

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Temmuz ayı ile birlikte başlayan sıcaklar adeta pişiriyor. Batman'da 50 dereceye yaklaşan hava sıcaklıkları vatandaşların bir kısmını evinde kalmayı, bir kısmını mesire alanlarına, bir kısmını da kentin park ve bahçelerini adeta mesken tutmuş durumda. Gün batımıyla birlikte yemeğini ve çayını alan soluğu Batman'daki park ve bahçelerde alıyor. Bunun başlıca nedenlerinden biride vatandaşların kullandığı klimaların elektrik faturalarına ağırlık getirmesinden dolayıdır. Vatandaş klima çalıştırmak zorunda kalmamak için gecenin 5-6 saatini açık hava ve mesire alanlarında, park bahçelerde soluklanmayı tercih ediyor. Vatandaşların önceki ve şimdiki yetkililere yapılan park ve bahçelerden dolayı müteşekkir olduğunu belirtmek istiyorum.

YEŞİL ALANLAR ÇOĞALIYOR

Geçtiğimiz günlerde yine Batman'daki yeşil alanların gittikçe çoğaldığına dikkat çekmiştik. Bu yeşil alan ve parkların sadece bir-iki mahallede değil de kentin hangi mahallesinde olursa olsun yeter ki park ve yeşil alan olabilecek kadar bir boşluk olsun hemen değerlendirildiğine şahitlik etmişizdir. Tabi ki bu hizmetler yapılırken eksikliklerin de olduğunu da ifade etmek isterim. Özellikle bu sezon dikilen onlarca parklardaki güzelim ağaçların susuzluktan ve bakımsızlıktan kuruduğunu da belirteyim. Yani sadece o hizmeti yapmak değil, onun bakımını ve korumasını da yapmak gerek. Bunun yanı sıra Özellikle Gültepe Mahallesindeki Sağlıklı Yaşam alanı Batman ve bölgeye apayrı bir değer verirken yine Gültepe mahallesindeki Karabağ Parkını da her akşam yüzlerce aile ziyaret edip soluklanmakta.

Kentin akciğeri bu alanlarda ne yazık ki lavaboların yetersiz ve bakımsız olduğu da gözlenmekte. (Elbette vatandaşlarımızın da duyarlılığı) çok ama çok önemli olduğunu söylerken ne yazık ki bir çok alanda vatandaşlar bu alanları çöplük gibi kullanmakta! Tıpkı saman patoz makinesi gibi çalışan ve çekirdek kabuklarını çimlere savuran kişilerin sayısı da az buz olmayacak sayıda. Evet, günümüz yönetiminin yeşil alanlara verdiği öncelik Batmanı nefes alınabilir bir kente dönüştürürken söz konusu alanlar bulunduğu mahallelere daha da değer kattı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, geçtiğimiz hafta Belediye Başkan Yardımcıları ve bir çok birim Müdürleriyle sabahın ilk ışıklarıyla yine sahalardaydı. Özellikle park ve yeşil alanlara büyük önem veren Vali Canalp, halkın dinlenebileceği ve rahat edebileceği tüm noktaları adım adım gezerek sorun ve aksaklıklar için bilgiler alarak gereğinin yapılması içinde talimatlarda bulundu.

Şimdi gelelim bu artı ve eksilere; hiç bir fedakarlıktan kaçınılmayarak yapılan onlarca parkta ne yazık ki tuvalet temizliği yok, binlerce vatandaşın kendini attığı bu alanlara temizliği de en ön planda olmalı. Tuvalet ve lavaboların olduğu bölüme bir-iki görevlinin bulunması kaçınılmaz olmalı. Vatandaşın nefesi olan bu alanlara motosiklet ve benzeri araçlarla park alanlarına girilmemesi için uyarıcı levhalar ve işaretlerde bulunmalı. Az sayıda bile olsa özel güvenlik veya görevlilerin bulunması gerektiği bu alanlarda ağaç veya çevreye zarar verenler uyarılmalı. Binlerce liranın harcandığı park ve alanlardaki kamelya, bank ve aksesuarlar kırılıp, dökülmelerine de göz yumulmamalı. Halkın malı olan onlarca donatıya zarar verenler bu alanların kendi çiftliğinin olmadığını hereksin malı olduğu, kimseyi rahatsız etmeye bile haklarının olmadığını bilmeli.

Batman'ın akciğeri olduğu bu alanlara özellikle yerel yönetimin sulama konusunda gerekli hassasiyeti ve koruma yönünde de tedbirler alması gerektiğini vatandaşların da çocuklarına duyarlılık konusunda daha hassas davranılmasını gerektiği bilincini aşılatması gerektiğine inanıyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları