20 Kasım 2022 - Pazar

SORUNSUZ MEMLEKET!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Petrolün bulunmasıyla ünlenen ve 1957 yılında ilçe, 1990 yılında da il statüsüne kavuşan Batman çok hızlı gelişimiyle Türkiye'de ilk sıralarda yer alırken, beraberinde onlarca sorunu da yaşamaya devam ediyor. Her şeye rağmen hızla gelişmeye devam eden Batman'da başta işsizlik olmak üzere onlarca sorun varken tabloyu toz pembe gösterip modern şehir algısı yaratmanın ne kente, ne de vatandaşlara bir fayda verememekte. Memleketin sorunları yerelde yazılıp çizilemezken başta Batman Üniversitesi'nin kadro alımları ve Beşiri cezaevinin ulaşım sorunu yaygın medyada işleniyor. Bana göre bazı konuları yazmamak ve eleştirmemek o kente kötülük yapmak demektir. Büyüklerin dediği gibi, ''Pisliğin üstünü örtmek daha çok koku vermesine sebep olacaktır.''

ZİFİRİ KARANLIK YOL

Batman'ın dört bir yanında hazineye ait binlerce hektar alanlık devlet arazileri dururken kentin tam tersinde olan ve hiç bir şekilde şehirle buluşamayacak bir alanda üniversite neden? Beşiri Kıra dağı, Hasankeyf yolu, Silvan ve Diyarbakır yolu alternatif alanlar olurken neden güvenliği bile olmayan bir alana bu üniversite yapıldı. Bu işin mantığını bir türlü anlamış değilim. Hadi bunu bir kenara bırakalım şimdilik. Kuzey çevreyolu başlangıcı olan alandan Kuyubaşı TOKİ'den emekli TOKİ ve Batman Üniversitesine kadar yolun sağ ve solunda park eden araçlar manzaralarını gören bir çok vatandaş tedirginlik yaşarken 20 günden bu yana Emekli TOKİ'den Üniversiteye uzanan 4 kilometrelik ana yol ortasında bulunan orta refüjlerde tek bir ışığın yanmadığını biliyor muydunuz?

Siz bir Batmanlı olarak gece saatlerinde bu 4 kilometrelik bir yolda geçebilir misiniz? Doğrusunu söylemek gerekirse ben geçemezdim. Peki siz ve ben geçemezken Ankara veya Eskişehirli bir öğrenci ve ailesi o zifiri karanlıktan nasıl geçer? Bana göre bu resmen memleket düşmanlığı, zorunlu olarak bu mesafeyi kat edenlerin can güvenliği Allaha' emanet. Yani 4 kilometrelik bir yolu aydınlatmak bu kadar mı zor? Bu işin adı ya ihmal, ya da umursamazlık. Bana göre düpedüz ihmal... Yani bu güzergahta hiç mi bir yetkili ve etkili geçmiyor? Mutlaka geçiyorlardır ve ihmal ettikleri de gün ışığı gibi aşikardır. Yazıktır, ayıptır be.

CEZAEVİ YOLU, ÇİLE YOLU

Batman'a en yakın ilçemiz olan Beşiri'ye yapılan T tipi cezaevine iki yıldan bu yana memleketin dört bir yanından çeşitli suçlardan hüküm giymiş tutuklular sevk edildi. Cezaevinde olan kişilerin aile fertleri İstanbul, İzmir, Samsun, Edirne, Adana gibi bir çok ilden Beşiri'ye ziyarete gelmekte. Beşiri'ye gelip de cezaevine ulaşmak ziyaretçiler için adeta bir serüven, adeta bir çile gibi. Türkiye'nin dört bir yanından eşlerini ve çocuklarını ziyarete gelen aileler Batman otogarına vardıktan sonra yaşadıkları çileye bakın. Batman otogarından Beşiri otogarına taksiye binmek zorunda kalan aileler buradan Beşiri Belediyesine ait servislere bindikten sonra Beşiri'ye vardıktan sonra 3 kilometrelik bir çile yol daha başlıyor.

Küçük bir yerleşim birimi olan Beşiri'de ne yazık ki taksi de yok. Bir düşünün yüzlerce kilometre öteden gelen 80-90 yaşlarındaki insanlar çocuklarını ziyarete gelen bu insanlar karda, kışta yağmurda nasıl bu yolu yürüsün? Ziyaret değil adeta çile. İğne-çuvaldız misali binlerce kilometre öteden ulusal basın yazarları Batman'la ilgilenir ve konu ile ilgili sorunları dillendirirken bizler ne yazık ki bunu göz ardı ediyoruz. Şimdi gelelim önemli ve yapılması gereken mevzuya. Beşiri Belediyesinin Batman'dan sağladığı ulaşım hizmetini ilçe merkezinden cezaevine kadar uzatıp bu ailelere yardımcı olmasıdır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları