12 Kasım 2017 - Pazar

Batman’da emlak fiyatları

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

16 Mayıs 1990 tarihinde il statüsü kazanan Batman o tarihten bu yana son derece büyüyen, gelişen bir il konumuna gelmiştir. İl olduktan sonra hızla gelişen ve daha büyük göç alan bir il olduğumuz bilinen bir gerçek. Son zamanlarda inşaat sektörünün patlaması ve daire fiyatlarının astronomik rakamla ulaşması son derece manidardır. Daire fiyatları nerdeyse İstanbul ve İzmir gibi illerin fiyatlarını bile gölgede bırakacak seviyeye ulaşmıştır. Kimi iller cazibe iş merkezleri ile turistik şehir konumunda olmaları nedeniyle fiyatlar üst seviyede ama Batman’ın  fiyatları ise hala bu şehirlerle eş değerde gibi satılmaya çalışılıyor. Peki Batman’da daire fiyatları neden böyle yüksek? Deniz ve kumsal yok, eğitimde istenilen düzeye varılmadı, üretim ile istihdamda çok gerilerde, işsizlikte dibe vurmuşuz da böylesi bir şehirde daire fiyatlarının astronomik rakamlarla satılmaya kalkışması bir anormallik olmuyor mu? Bir çok eksiklerimiz olmasına rağmen bu şehri cazip gibi gösterip fahiş denilecek fiyatlarla daire satışına kalkışılması son derece anlamsızdır.

İşsizliğin had safhada olduğu, istihdamın hiç olmadığı, tarım ve hayvancılık alanında artık söz bile edilmediği bir ilde böylesi astronomik rakamlarla daire satışı yapılmayla kalkışılması kentsel dönüşümü hiç mi harekete geçirmiyor? Birkaç mahallede karınca yürüyüşüyle yapılmakta olan kentsel dönüşüm çalışmaları aslında yapılması gereken yerlerde değil müteahhitlerin keyfiyetine göre yapılmaya çalışılmaktadır. Oysa Batman’da bir çok eski mahalle hala o dönemin imkanlarıyla yapılmış ve büyük bir hasretle kentsel dönüşümü bekleyen birçok mahallemiz var. Kentsel dönüşümün yapılması gereken yerleri zaten yetkililer çok iyi biliyor da hesaplarına nasıl geliyorsa işin kolayına kaçmayı yeğliyorlar.

Türkiye’nin birçok ilinde kentsel dönüşüm büyük bir hızla sürdürülürken, Batman’da kentsel dönüşümün esamesi bile okunmamaktadır. Mevcut birkaç semtte bu uygulama varsa da amacına uygun bir dönüşüme rastlanmıyor. Çünkü yeni ve modern semtler olan GAP ile Belde mahallesindeki konutlar resmen beton kent görüntüsü vermeye başlamıştır. Batman merkezde İluh, Kısmet, Meydan, Raman, Yeni Mahalle ve Şirinevler gibi onlarca mahalleye neden kentsel dönüşüm uygulanma gereği duyulmuyor ve kentsel dönüşüm ile ilgili projeler hazırlanmıyor anlamak mümkün değil.

Altın yıllarını yaşayan inşaat sektöründe lider Şanlıurfa, Elazığ, Gaziantep gibi iller çıtayı yükseltirken Batman maalesef kentsel dönüşümde bir adım ileri gidemezken fiyatlarla en iyi illerle rekabet etmeye başlamıştır. Bu büyük bir tezat değil mi?  Bazen merak etmiyor da değilim, bu bolluğun bu astronomik rakamların kaynağı ne diye? Belediye, Valilik, müteahhitler neden eski yerleşim alanlarını daha yaşanabilir bir hale getirmek için çaba vermiyorlar demekten kendimi alamıyorum. Batman kentsel dönüşümün en ihtiyaç duyduğu bir il olmasına rağmen neden başka iller gibi gereken değer verilmiyor anlayamıyorum

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları