13 Kasım 2022 - Pazar

ESKİYE DÖNÜŞ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Küresel kriz, yaşanan pandemi, yüksek enflasyon ve günden güne yükselen maliyetler iş dünyasını sıkıntıya sürüklerken, vatandaşın da hayat standardı dibe vurmuş durumda. Her gün artan fiyatlarla gıda başta olmak üzere dayanıklı tüketim malları, akaryakıt, giyim sektörü ve bir çok ihtiyacını karşılayamayan vatandaş kullanılmış eşyalara rağbet gösteriyor. Yaşanan ekonomik koşullar nedeniyle daha da ağırlaşan yaşam koşulları emekli, asgari ücretli ve esnafları daha da zor duruma bıraktı.

Yaklaşan kış sezonuyla birlikte doğalgaz ve enerjiye yapılan zamlardan ötürü odun ve kömüre yönelen vatandaşlar çarşı-pazarda ikinci el soba ve soba boruları alırken çarşı-pazarda bir çok vatandaş kışlık giysilerini de ikinci el olarak almakta. Sadece bir pantolonun 400 ila 700 lira arasında, bir gömleğinde 300 ila 500 lira arasında fiyatının değiştiğini belirten vatandaşlar, sezonu eskileri giysilerle geçirmeyi düşüncesinde. Sebze ve meyve fiyatlarının da el yaktığı pazarlarda vatandaşların çoğu pazarlardan eli boş dönüyor. Vatandaşlar yüzde 100 değil, yüzde 700 artan fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.

7’den 77'ye her şeye gelen zamlar karşısında vatandaşlar ya eski kışlıklarına dönüş yapacak, ya da kullanılmış ikinci el elbise ayakkabı ve elbise almak zorunda kalıyor. Sadece yiyecek içecek değil elbette. Batman dışından gelen veya Batman'dan şehir dışına tedavi amaçlı giden bir çok vatandaş iki kişilik bir otel odasının bile 900 ila 1000 lira arasında olduğunu belirtiyor. Yani bir hastanız varsa ve 10 gün gibi bir süre otelde konaklarsanız sadece konaklama bedeli bile 10 bin lira. Bunda yeme-içme hariç yaşananları birde siz düşünün, diğer masraflardan söz etmiyorum bile.

Yaşananlar karşısında kimse hayat standardının düşmediğini söylemesin. Dünyada bile ekonomide sıkıntılı süreçler yaşanmakta ama dünyanın hiç bir ülkesinde bizim ülkemizde olduğu kadar döviz yükselmemiştir. Günden güne artan enflasyon karşısında ne yazık ki paramıza hiç bir kıymet kalmadığı da bir gerçek.

Uzun zamandan beri ülke genelinde yaşananlar kentimizi de olumsuz yönde etkilediğini belirtmek istiyorum. İş alanları ve üretimden yoksun Batman'da işler daha da vahim ne yazık ki. Kıt kanat geçinen ve ekmek teknesini zar zor yürütmeye çalışan onlarca esnaf ve küçük imalatçı daha da zor günlerden geçmekte. Batman'daki yüksek kiralı işyerleri ve giderler artık esnafa nefes aldırmayacak düzeyde. Bir yandan işini çeviremeyen esnaf, diğer yandan ise alım gücü olmayan vatandaşların durumu ne yazık ki git gide tükenmekte, bunu dillendirmekte fayda olduğunun kanısında olduğumu belirtmek isterim.

GENÇLER EVLENEMİYOR

Ağırlaşan hayat koşulları her yaştaki vatandaşı olumsuz yönde etkilerken evlenecek olan gençler ne yazık ki evlenemez hale gelmiş durumda. İşsizlik rekorunun olduğu Batman'da geçim derdine düşen yüzlerce genç ne yazık ki hayallerini gerçekleştiremiyor. İğneden ipliğe her şeyin yüzde 500-700 arasında arttığı bu ortamda evlenme hazırlığındaki gençler hayallerini erteleme zorunda kaldığını ifade etmekte.

Sadece bir mobilya takımının bile 30 ila 50 bin lira arasında değiştiği, dayanıklı tüketim maddeleri olan eşyaların bile 500 bin lira olduğu, altın ve düğün masrafının 700 bin liraya mal olduğu bu dönemde evlenmenin bile hayal olduğunu söyleyen gençler geleceğe karamsar baktığını ifade etmekte. Hayat standardının dibe vurduğu bu ortamda gelecekle ilgili projelerini hayata geçiremeyen bir çok genç bir çok hayalinden vazgeçip sadece geçim derdine düştüğü de ayrı bir gerçek.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları