11 Eylül 2022 - Pazar

Sanki 70'li yıllar !

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son bir iki yıldır ekonomide yaşanan sıkıntılı süreç hepimize 70'li  yılları anımsattı. Kentimizde ve birçok ilde yaşanan tablo geçmişteki tabloları aratmaz oldu. Çarşı ve pazara çıkan yüzlerce vatandaş artık cebindeki paraya göre hareket etmek zorunda kalıyor, bir çok esnaf, ''Vatandaş ihtiyacı olanı değil, cebindeki paraya göre'' alışveriş yaptığını söylüyor.

Batman'da son dönemlerde birçok noktada kuyruk manzaralarıyla karşılaşmanız artık doğal bir hal alırken 70'li yıllarda yaşanan kuyruklu günleri de anımsıyor olduk. Hepimizin malumu o yıllar vatandaşın cebinde para vardı ama temel gıda ürünleri ve mutfak ihtiyaçlarını karaborsa dışında bulmak nerdeyse bulmak zordu.  Günümüzde ise 70'li yıların tam aksi yaşanmakta. Çarşı pazarda her şeyi bulmak mümkün ama alım gücünü bulmak o kadar da kolay değil. Dediğim gibi kentin birçok noktasında yaşanan kuyrukların daha da uzadığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Bunlardan bazıları ise; banka promosyonu, PTT. Kuyrukları, Tarım Kredi Kooperatifi tanzim marketlerinde yaşanan gıda kuyruğu, TMO'nun pirinç ve askıda ekmek kuyrukları. Nereden bakarsanız bakın temelinde geçim vatandaşın düşen alım gücü. Eğitim ve öğretim sezonunun başlamasının ardından çocuklarının kırtasiye ve okul kıyafetlerini alamayan aileler kara kara düşünmekte. Mutfakların da ateşi günden güne büyürken birçok vatandaş çarşı pazara inip kışlık mutfak ihtiyaçlarını alamaz halde.  Artan maliyetler ve nakliye fiyatlarının da +'e katlanmasıyla birlikte hala domates ve Patlıcan fiyatlarının da 10 lira üzerinde seyretmesi insanları karamsarlığa itmekte. Her yıl pazarlarda çuval ve kasa ile sebze alan vatandaş artık kilo ile alışveriş yaparak günü kurtarmanın peşinde.

KENTİN EN ESKİ CADDESİ VİRAN HALDE

Batman’ın kurulmasından bu yana tuğla ocakları, TPAO'nun su pompaları, Jandarma alayı ve Komando birliğinin geçiş noktası ve birçok mahallenin de bağlantısını sağlayan 'Komando Caddesi’nin hali ne yazık ki içler acısı. Birçok mahallede açılan onlarca cadde ve bulvar modern görünüme kavuşturulurken Komando caddesinin bu kadar sahipsiz ve bakımsız bırakılmasını anlamak mümkün değil. Nüfusu 600 bini geçen Batman günden güne gelişip büyümesinin yanında bu caddenin de kaderine terk edilmesini anlamış değilim. Birçok mahallenin bağlantı noktası olan ve bir çoğumuzun geçmişte hatırası olan bu güzide caddeye gereken önemin verilmesi hepimizin arzusudur.

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz bazı konulara değinmek istediğimi yinelemek istiyorum. Yönetici ve idarecilerimizin de bildiği gibi bir şehir sadece bir veya birkaç caddeden ibaret olmadığının altını çizmek istiyorum. Petrol'den doğan bu kentin de sadece Diyarbakır ve Turgut Özal Caddesinden ibaret olmadığını, hizmete her cadde ve hatta her sokağında ihtiyacının olduğunu belirtmek istiyorum. Elbette merkezde ve en gözde yerlere yapılan hizmetin kalitesi ve görünümü daha estetik ve göz alıcı olduğu ancak en ücra köşenin de hizmet istediğinin farkında olmamızın gerekliliğini belirtmek istiyorum. Batman'ın ilk caddelerinden biri olan Komando caddesinin de hizmet ve güzellik beklediğini belirtmek istiyorum.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları