21 Mart 2021 - Pazar

TURİZM SEZONUNA HAZIR MIYIZ?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

2019 Yılında yaşanan ekonomik krizin ardından 2020'de dünya genelinde yaşanan salgın hastalıktan ötürü iş dünyası ard arda sıkıntılı yıllar yaşadı. Birçok iş kolunda meydana gelen iflaslar ve ekonomik problemler hala sürüyor. Bunlara bağlı olarak şehir ekonomileri ile yatırımlar ne yazık ki yerinde saydı. Tabii bu süreçte işsizlik aldı başını gidiyor… Ne yazık ki, her gün işsizler ordusuna yüzlerce kişi katılıyor.

Dünya genelinde ve ülkemizde salgın tüm etkisini göstermeye devam ederken, birçok şehir ekonomik çıkmazdan kurtulmak için farklı projeleri hayata geçirmeye çalışıyor; adeta krizi fırsata çevirmenin çabasını veriyor. Tabii bu projeler her şehrin yapısına göre değişkenlik gösteriyor.

Son bir yıldır, koronavirüs hemen hemen herkesi bunalıma soktu ve birçok insan bu illetten kurtulmanın hayalini kuruyor. Hem yetkilileri yoran hem de vatandaşları bunaltan koronavirüs, kısıtlamalar dahilinde normalleşmeye doğru giderken bazı şehirlerin dinamikleri bu süreçte boş durmuyor. Şehrimize en yakın iller olan Diyarbakır ve Mardin, pandemiye rağmen turizmi pek canlı tutuyorlar. Yıllardır turizmde şehirlerini bölgenin yıldızı olarak tanıtan Mardin ve Diyarbakır, bu alandaki başarılarını bir kez daha kanıtlamış oldular. Hafta sonu birçok TV kanalının ve CNN Türk'ün ana haber bülteninin ön sıralarında, ''Rus turistlerin yeni gözdesi Mardin oldu'' haberleri yer aldı. Haberin devamında, “Rusya'dan Türkiye'ye en çok turist getiren tur operatörlerinden Pegas Touristik, Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) işbirliğiyle 25 Mart’ta Rus turist kafilesini Mardin'e getiriyor’’ denildi.

Gelişmelerden ötürü Mardin Valisi Mahmut Demirtaş da konu ile ilgili memnuniyetini dile getirerek, ''Mardin, hakikaten dünyada eşi ve benzeri olmayan tarihi bir kenttir. Tarih, kültür ve inanç şehri diyebileceğimiz ilimize dünyanın her noktasından yıl içerisinde turistler gelmektedir. Turizm sezonunun açılmasına sayılı günler kala bizler de tüm hazırlıklarımızı yaptık. Pandemiye rağmen ilimizin bu kadar ilgi görmesi bizleri sevindiriyor’’ dedi. MARTOD Başkanı Özgür Güngör de, ''Nisan ayının ilk haftasında turizm acentelerini Mardin'de ağırlayacağız. İlimize dünyanın dört bir yanından turistler geliyordu. Şimdi de Rus vatandaşlar gelecek. Geçen sene pandemi dolayısıyla turizm beklentilerimizin biraz altında kaldı ama bu sene beklentilerimiz çok yüksek. Bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız'' diye bilgi verdi.

Mardin ve Diyarbakır şehirlerinin dinamikleri pandemiye rağmen şehirlerinin ekonomilerini ayakta tutmak için büyük çaba sarf ediyor. Mardin’e hazır Rus turistler geliyorken, şehrimizin dinamikleri Rusları Batman’a çekmek için neden Mardin’deki yetkililerle irtibata geçmesin? Veya turizm acenteleri başka bir projede neden Batman’da ağırlanmasın?

KAPADOKYA'YA DİREKT UÇUŞLAR BAŞLIYOR!

Turizm sezonunun başlamasıyla sektörde adeta bir yarış başlamış oldu. Akdeniz ve Ege'deki tatil beldelerinin kalite ve reklam başarılarını bir tarafa bırakalım. En küçük belde ve şehirler bile kendi beldelerindeki tarihi ve turistik alanlarını tanıtmak ve ekonomisini canlandırmak için neler yapmıyor ki! Nevşehir'deki peri bacalarını yabancı turistlerin ilgisine sunmak için büyük imkan ve çabalar veren sektör temsilcileri Ukrayna'dan direkt uçuşla Kapadokya'ya 25 Mart'ta sefer başlatıyor.

Evet, birçok şehir yeni sezon için hazırlıklara başlarken, elimizde en büyük hazine olan ve dünyada eşi benzeri olmayan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'te ne gibi hazırlık ve çalışmalar var acaba? Son yıllarda, yerli ve yabancı turistlerin ismini bile unuttukları bu tarihi yer için kent lobisinin arayış ve çabaları var mı? Sahi geçtiğimiz günlerde İstanbul'daki ana akım medyanın temsilcilerinin Batman'a ziyaretlerinin ve tanıtımlarının ne faydası oldu merak ediyorum doğrusu…

Sağlıklı bir hafta dileğiyle…

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları