03 Aralık 2023 - Pazar

ANKARA’DAN BATMAN’A ‘KAYYUM’ TARTIŞMALARI

ANKARA’DAN BATMAN’A ‘KAYYUM’ TARTIŞMALARI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Başkent’in gündeminde de Batman’ın gündeminde de bu aralar çokça dillendirilen ‘kayyum’ meselesi var. CHP’nin Yeni Genel Başkanı Özgür Özel’in kayyum meselesine eleştiri yönelterek, “Herkes eşittir ancak bu ülkede Kürtler daha az eşittir” demesiyle de kayyum meselesi gündeme bir kez daha damgasını vurdu.

Başkent’te bu konu meclis koridorlarında, parti binalarında ve çeşitli yerlerde bu konu konuşulurken-tartışılırken aynı konu bir kez daha hem de öncekilerden daha sert bir şekilde Batman gündemine girdi.

Valisi, Batman Milletvekilleri  ve Batman Belediye Eşbaşkanları arasındaki kırıcı, oldukça sert ve üzücü söz yetiştirme tavrı tabiri caizse kentin gündeminin de  sertleşmesine neden oldu. Sel felaketi öncesinden Batman Belediyesi borçlarıyla ilgili başlayan polemik sel felaketinden sonra yeniden alevlendi.  Sel felaketinden sonra bu karşılıklı söz düellosu daha da sertleşirken vatandaşlar arasında bu sertliğin daha nereye kadar süreceği tartışmalarına da yol açtı.

Bir yandan Devletin Valisi ve Belediye Başkan Vekili diğer yandan Devletin Milletvekilleri, öte yandan da halkın seçtikleri Belediye Başkanları, kısacası bu şehrin yöneticileri ve bir taraftan da bu tartışmaları izleyen halk var.

Bu kentin nabzını tutan gazeteciler olarak ilk tespitimiz bu kentin bu sert üslubu hiçte hak etmediğidir. Nedenini de hemen belirteyim. Siyasetteki bu sert tartışmalar asıl sorunu gölgeler. Asıl sorun da hizmet bekleyen halk, iş bekleyen gençler, işlerinin açılmasını bekleyen esnaf ve bu kentin daha iyi yerlerde olmasını bekleyen Batman halkıdır.

Çünkü bu kent uzunca bir süredir kabuk değiştirmeyi bekliyor, asıl dinamiklerine kavuşmak istiyor, etraftaki kentlerin baskılayıcı gölgesinden kurtulmak ve hak ettiği yere ulaşmak istiyor.

Polemiklerin ve tartışmaların ortasında kalırsak yukarıda saydığım hedefler zaten unutulur ve ikinci plana düşer. Bir taraf ‘yok’ sayılırken öteki taraf da cesur adımlardan vazgeçip ürkekleşir. Bu kent zaten bundan çok çekti ve çok da muzdariptir…

Tartışma olmayacak mıdır? Elbette olacaktır. Çünkü daha doğru olanın bulunması için ‘tartışma’ vazgeçilmez bir durumdur. Ancak sadece tartışırsak sadece tüm enerjimizi buna ayırırsak maalesef diğer alanlara ayıracak zamanımız kalmaz.

Hem sayın Valimiz, hem sayın Milletvekillerimiz ve de sayın Eşbaşkanlarımıza diyoruz ki;  bu kentte yaşayan insanlarımız sizlerden hizmet, öneri ve çözüm  beklemektedir. Batman'ı seven ve bu kentin büyümesini arzulayan bir çok vatandaş sert üslup konuşmalar yaparak gündemi  daha da gerginleştirmenizi istemiyor. Şahsım ve bir gazeteci olarak son haftalarda yaşanan, yaşatılan gerginliğin Batman'daki gündemin ilk konusu haline geldiğini ve bu gerginliğin kimseye faydasının olmayacağının kanısında olduğumu da belirtmek istiyorum.

Haftalardır kent gündemin ilk konusu haline gelen bu gerginliğin kime ne faydası olacak? Bir yandan işsizlikle mücadele edilip istihdam alanlarını geliştirmek ve hayata geçirilmek için çabalar sürerken, kentin hareketliği için yapılan festival ve etkinlikler, yatırım çabaları tamamen bu söylemlerin gölgesinde kalmaktadır. 

Bu sert üslup ve hakaret içeren açıklamaların şehrin hayrına olmadığının altını çizmek istiyorum. Tam da aksine bu söylemler şehrin insanını üzüyor ve moral bozukluklarına da sebep oluyor desem konuyu abartmış da sayılmam. Kısacası Batman ve Batman halkı hem atanmışlardan hem de seçilmişlerden huzurlu, yumuşak bir üslup ve güzel hizmetler beklemekte.

Hepimizin malumudur ki, Batman  80 ve 90'lı yıllarında sıkıntılı  dönemler yaşadı. Artık bu halk geçmişte yaşananları anmak bile istemiyor. Eğitim, istihdam ve bir çok yatırım alanında gerilerde olan artık gerginlikler yaşamak istemiyor. Batman artık birliği, beraberliği, sevgi ve kardeşliği  oluşturacak bir gündemi istiyor.

Özetle; sert tartışmalara zaman ayırmak yerine enerjimizi bu kentin ihtiyacı olan ve çözüm bekleyen konularına harcamalıyız…

Güzel günler dileğiyle.

#
Yorumlar (1)
Latif
05.12.2023 16:08
Harika bir yazı
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları