21 Şubat 2021 - Pazar

BİTMEYEN İŞ KAZALARI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

        Son iki ayda Batman’ın farklı semtlerinde yapımları süren inşaatlarda çalışan 4 vatandaş, hayatını kaybetti. Önceki hafta, Kardelen mahallesi (TOKİ) Yenişehir bölgesindeki bir inşaatın 8. katında düşen 26 yaşındaki Ömer Şimşek, ağır yaralanması sonucu kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Gültepe mahallesinde de çalıştığı inşaatın iskelesinden düşen 47 yaşındaki Ahmet Önay, kaldırıldığı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat etti.

        İnşaat sezonunun başlamasıyla kentin farklı bölgelerinde hareketliliğin yaşandığı inşaat sektöründe, son iki ayda meydana gelen iş kazaları ne yazık ki 4 can aldı. Zaman zaman bu satırlarda kentteki güzel haberleri sizlerle paylaşıp o sevince ortak olurken, bu tür talihsiz olaylarda da hep birlikte kahroluyoruz. Ama gelin görün ki, zaman zaman sitem ettiğimiz konuların başında yer alan bazı kurum ve kuruluşların işlerini tam anlamıyla yapmaması, nelere nelere gebe oluyor...

        Bölgenin inşaat alanında en hareketli illerinden biri olan Batman'da bu tür kazaların meydana gelmesindeki asıl sebep, iş kontrollerinin ve denetimlerin yapılmamasıdır. Oysa ''İş Güvenliği'' diye kural ve maddeler vardır. Sanırım, bu kurallar büyük kapasiteli iş yerleri ile riskli alanlarda yeterince uygulanmıyor.

        Batman gibi bir şehirde iki ayda 4 emekçi hayatını kaybediyorsa, bu durum sahalarda yeterince denetimlerin yapılmadığını gösterir! Birçok şehre nazaran sanayileşmede ve istihdamda geride olmamıza rağmen meydana gelen bu kazaların iş güvenliği ve denetim sıkıntısından kaynaklandığı gün gibi ortadır. Oysa, birçok küçük ve orta ölçekli imalat ve işletmede bile iş güvenliği alınmadan işe başlanmadığını ve buna müsaade edilmediğini hepimiz biliyoruz.

        Son iki ayda şehrimizde meydana gelen iş kazaları sonucu vefat eden 4 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Zor koşullarda evlerine ekmek götürmek için mücadele eden vatandaşlarımızın çalışma koşulları kesinlikle tekrardan gözden geçirilmelidir.

        Önce insan, sonra iş.

EKMEK FİYATININ BELİRSİZLİĞİ

        Yaklaşık olarak, bir yıldan uzun bir süredir ölümcül etkisiyle ekonomiyi ve yaşam biçimini değiştiren pandemi, sarsıcı etkisini devam ettiriyor. Mevcut duruma piyasa henüz ayak uyduramadı.

        Pandemide birçok sektör iflas bayrağını çekerken, bazı sektörler ise adeta altın dönemini yaşıyor. Ekonominin zorlu yılları olan 2019 ve 2020 yıllarına ne yazık ki 2021 yılı da eklendi. Birçok gıda ürünü ve ihtiyaç maddesinin durdurulamayan artışından dolayı orta ve dar gelirli vatandaşlar artık bir ekmeğin dahi hesabını yapıyor! Market sepetlerindeki ürünlerin yüzde ikiyüz artışı vatandaşı kara kara düşündürüyor.

        Memlekette vatandaşlar, ekmeğin fiyatını ve gramajını bilmiyor. Fırında, markette ve büyük marketlerde ayrı gramaj ve ayrı fiyatta satışlar söz konusu. Bazı büyük ekmekleri kimi yerde 2 TL'den kimi yerde ise 2,5 TL’den aldıklarını belirten vatandaşlar, artık aldıkları ekmeğin fiyatını ve gramajını öğrenmek istiyorlar.

        Batman'da  özellikle gıda sektöründe denetimlerin yeterince yapılmadığını belirten vatandaşlar, marketlerdeki fiyatların neredeyse her gün değiştiğine dikkat çekerek, denetim yetersizliğinden şikayetçi oluyorlar.

        Açıkçası, her vatandaş aldığını ürünün içeriğini bilmek ister. Öyle ki, bu durum tüketici haklarında yer alıyor. Fakat, büyük marketlerde hemen hemen saniye başı fiyat değişiminin artık sonunun gelmesi gerekiyor. Gıda enflasyonunun yaşandığı bir dönemdeyiz. Böyle giderse birçok vatandaş mevcut durumdan fazlasıyla etkilenecek.

        Sağlıklı bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları