16 Nisan 2022 - Cumartesi

PİYASALAR VE BAYRAM YAKLAŞIRKEN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Mübarek Ramazan ayını  yarıladığımız şu günlerde çarşı pazarlar yine ateş pahası.  Yaşanan hastalık Covit-19'la yaklaşık 3 yıldan bu yana olumsuz yönde etkilenen piyasalarda hala belirsizlik sürmekte. Pandemi öncesi yaşanan ekonomik kriz günümüzde etkisini daha da göstermiş bir hal aldı.

Yaşanan hastalık sonucu  dünya coğrafyasında milyonlarca kişinin ölümüne neden olurken en büyük sıkıntı ekonomide yaşandı.  Dünya çapında  büyük sanayi devleri ve iş dünyası yaşanan hastalık ile ekonomik kriz sonucu  bir bir batarken bir çok sektör hala arayışlar içerisinde. Pandemi ile birlikte uygulanan kısıtlama ve kapanmalar neticesinde de bir çok iş kolu iflasa sürüklendi.  Son zamanlarda vaka sayılarının düşmesiyle normalleşme için adımların atıldığı bu günlerde farklı sektörler farklı arayışlar içerisinde. 

Son yıllarda ard arda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle üretim ve istihdama yönelik sektörlerde onlarca sıkıntılar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bölgemiz ve kentimizde ise durumlar daha ciddi ve daha da sıkıntılı. Batman'da geçtiğimiz yıllarda ardı ardına açılışı yapılan tesis ve işyerleri artık açılamıyor. İstihdama yönelik iş alanlarının eksikliği büyük ölçüde hissedilmekte. Yaşanan ekonomik kriz ve her gün artan maliyetlerle iş yapamaz hale gelen büyük ve orta ölçekli esnafların giderleri gelirlerinin 3'e katlanmış bir hale geldiğini belirtmek isterim.  İşyeri ve sanayiye yönelik enerji ve doğalgaz fiyatlarından dolayı imalat ve üretimdeki bir çok tesis kapanmayla karşı karşıya.

BAYRAM YAKLAŞIRKEN

 

Uzun zamandan beri yaşanan sıkıntılar ve yaşanan hastalık sonucu insanların bir çok gelenek ve göreneklerden uzaklaştığı günümüzde yavaş yavaş normalleşme adımları atılırken yaklaşan bayram ile hissedilen bir heyecanda dorukta.  Pandemi döneminde yaşanamayan bayramlar yerini adeta burukluğa bırakmıştı.  11 ayın sultanı Ramazan aynın ardında gelecek olan bayram için çarşı ve pazarda az da olsa hareketlilik gözlenirken, vatandaşların alım gücünün kalmadığı da ayrı bir gerçek.

Başta gıda ürünleri olmak üzere piyasada iğneden ipliğe her şeyin zamlandığı hepimizin malumu. Esnafın umutla beklediği bayram alışverişine günler kala piyasada ciddi anlamda alışveriş yaşanmıyor. Fiyatların el yaktığı piyasalarda kentin en hareketli alışveriş noktalarından  Turgut Özal Bulvarı, Gülistan Caddesinde vatandaşlar sadece fiyat etiketlerini inceleyip araştırma turlarında.  Öte yandan vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Elma Sokağı ve Alo Tevşo'da da vatandaşlar pahalılıktan, esnaflar da işsizlikten şikayetçi.  Giyim, gıda ve bir çok temel ihtiyacın dörde katlandığı piyasalarda  esnaf  umudunu yine bayram alış verişine bağlamış durumda.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları