24 Nisan 2022 - Pazar

DEĞİŞEN NE OLDU ?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Hepimizin  bildiği gibi iki yıldan bu yana yaşanan pandemiden dolayı dünya üzerindeki coğrafyada  bir çok tahribata neden oldu. Milyonlarca kişinin ölümüne neden olan salgın hastalıktan ne yazık ki insanlık bir ders çıkarmadı. Milyonlarca kişinin ölümü, ekonominin batması, dünyayı olumsuz etkilerken ülkemiz ve bölgemiz de bundan  yeterince nasibini aldı. Ama ne yazık ki dünyanın bir çok ülkesi bundan ders çıkarıp önlem alırken maalesef  biz yeterince  ne ders çıkarabildik, ne de önlem alabildik. Bu da kentimizi olumsuz yönde etkiledi.

İnsanlığı ayakta tutan saygı, sevgi, gelenek ve göreneklerimiz ne yazık ki artık kimsenin umurunda değil.  Eski zamanlarda olduğu gibi sevgi, saygı, dost akraba ve komşuluk ilişkileri günümüzde ne yazık ki git gide can çekişmekte. Bunlarda yaşamın her alanını olumsuz yönde etkilerken insanlar varsa yoksa 'para' yarışında.  İnsanların para ve ekonomiye odaklanması neredeyse sosyal yaşamı bitirme noktasına getirdi. 'Komşusu  aç iken  tok yatan bizden değildir' hadisi ne yazık ki göz ardı edilmekte.  Ramazanlar, bayramlar ve diğer kutsal günler artık  kimsenin umurunda değil gibi. Ne oldu da biz bu güzelliklerden vazgeçip kas katı insanlar haline geldik. Ne yazık ki ekonomik sıkıntılar bizi tüm güzelliklerimizden etti.  Vatandaşların bayram alışverişi için çıktığı çarşı ve pazar fiyatları el yakıyor. Eski Ramazan ve Bayramlarda esnaflar küçükte olsa Ramazan ayının hatırına indirim yaparlardı ama günümüzde tam tersine indirim yerine bindirim etiketleri işlem görmekte. Çarşı-pazardaki fiyat etiketleri gün be gün artışa geçerken vatandaşın ve dar gelirliyi hatırlayan kişi sayısı git gide azalmakta.

İki yıldan bu yana salgın hastalık nedeniyle yapılamayan bayramlara kavuşmamız güzel bir duygu ama temelinde saygı, sevgi ve samimiyetin olmadığına inandığımız, kibir sahibi bazı insanların sadece  egolarını tatmin etmek için alışverişte sınır tanımamaları ve dar gelirli kişileri gözetmemeleri gelenek ve göreneklerimizle ne kadar örtüşüyor? Anlaşılan  son iki yılda yaşananlar, dünya üzerindeki ölümler bölgemiz ve Batman'daki onlarca hatta yüzlerce tanıdık sima ve değerlerimizi kaybetmemizden ders çıkarmadık.

BİR KENTİN İKİ YÜZÜ!

Batman'da yaşayanlar bunu iyi bilir, bu kentin iki yüzü olduğunu. Şehrin bir tarafında alabildiğine şatafat yaşanırken diğer yüzünde insanlar bir ekmek alma yarışında. Kent merkezindeki  Turgut Özal Bulvarı ile bir çok cadde ve bulvarında milyonluk araçlar turlarken, lüks mekanlarda milyonluk evlerin muhabbeti yapılırken şehrin varoşlarında yokluk ve sefalet içinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan fakir fukaranın hayatından kaç kişi haberdar?  Ramazan ayı nedeniyle   fırınlardaki askıda ekmek kuyruğunda her gün yüzlerce dar gelirli vatandaş bir ekmek alabilme derdinde.

Ülke genelinde gittikçe ağırlaşan hayat koşulları vatandaşların alım gücünü zora sokarken hiç bir geliri olmayan ve çalışamayan dar gelirli ve fakir vatandaşların durumu daha da vahim. Günden günü artan maliyetler esnaf ve üreteni zor durumda bırakırken yoksul vatandaş bir ekmeğe muhtaç hale geldi. Şehrimizin varoşlarında yaşam mücadelesi veren yüzlerce ailenin de durumu yoksulluk ve perişanlık içerisinde. 11 ayın sultanı ramazan ayının bolluk ve bereketiyle dar gelirli ve muhtaç aileleri unutmamamız dileğiyle.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları