16 Mayıs 2020 - Cumartesi

30 YILLIK KARNE VE NORMALLEŞME

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ne çabukta geçiyor zaman tıpkı akan bir su gibi. Bundan tam 30 yıl önce ilçe statüsündeki Batman artık il statüsüne kavuşuyordu. Yani 16 Mayıs 1990 yılı, aradan tam kocaman 30 yıl geçti. 

1937’de Bucak, 1957’te ilçe ve 1990’da il statüsüne geçen Petrol Kenti Batman’da tam 30 yıl önce Batman Cumhuriyet Meydanında coşkulu kutlamalar yaşandı. Türkiye Cumhuriyetinin 8. Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal, o yıllarda kendi değimiyle Türkiye’ye çağ atlatmıştı. Güneydoğu Anadolu Bölgesine büyük önem veren Özal’ın Batman’a  da özel bir sevgisi vardı. 1990 yılında Siirt’e bağlı olan Batman ve Şırnak illerine il statüsü kazandıran Özal, bir çok alanda ülkenin de önünü açan bir liderdi.

30 YILDA NE DEĞİŞTİ?

Batman petrolün bulunmasıyla var olan bu şehir  adeta cazibe merkezi konumuna geldi. İlçe statüsünde iken bölgedeki tüm illerle gıda ve inşaat malzemeleri başta olmak üzere bir çok alanda  ticaret merkezi   konumundaydı ve her alanda canlılığını korudu. Şehrin lokomotifi olan petrol sektöründe yani TPAO’da  7 ila 8 bin civarında istihdam kapısı olmuştu. Petrol’ün bulunmasıyla Batman’da adeta Avrupa standartlarında bir yaşam vardı. Büyük kentlerde olmayan sosyal ortamlar burada vardı. Dönemin TPAO ve TÜPRAŞ Bölge Müdürleri kente büyük hizmetler sundu. Bugün bu sahalardaki bir çok atölye ve sosyal alanlar hala eski yöneticilerin bıraktığı eserlerdir.

Kara altınla tarih yazan bu şehir, bölgenin cazibe merkezi Batman 30 yıldan bu yana gittikçe kan kaybetti.  Petrol sektöründe ülkenin ciddi anlamda petrol ihtiyacını karşılamasına rağmen rafineri ile TPAO’ya  yan sanayiler kurulmazken bir çok yatırım Kırıkkale ve İzmit’e kaydırıldı. Geçmişte  7 bin kişinin çalıştığı TPAO’daki çalışan sayısı şimdi ise bir AVM’de çalışan sayısının neredeyse eşdeğerinde.  Nüfusu 100 binden  610 bine dayanan Batman her yönüyle yatırım ve pazarlara açık bir konuma sahip. Turizm, tarım ve sanayide daha çok yatırıma ihtiyacı olan kentimiz son dönemlerde üretimden ziyade tüketim şehri haline geldi. Zaman zaman güzel yatırım ve gelişmelerin de olduğu Batman’da  daha çok yatırıma ihtiyaç duyulmakta. Bucaktan  ilçeye ve il statüsünde hızlı gelişmelere sahne olan Batman’a yatırım yapan, değer katan ve emek veren tüm idareci ve yöneticileri de yürekten kutluyoruz.

NORMALLEŞMEYE DOĞRU!

Son iki aydır hepimizin değişmez gündemi ne yazık ki salgın hastalık coronavirüs oldu. Dünyayı kasıp kavuran bu salgın binlerce can kaybına neden oldu. Dünyada en başarılı ülke olan Türkiye’de vakaların daha da inişe geçmesi hepimizi umutlandırmakta. Ülkede bu sevindirici tablo yaşanırken ne yazık ki ilimizde bunun tam tersi yaşanmakta.  Nedeni ise elbette dikkatsizlik.

Her yer adeta bayram havası. Kimse, ‘Bana bir şey olmaz’ havasında! Ne yazık ki hastane odalarındaki trajedi ölüm tabloları da ortada. Son dönemlerde artık ülke genelinde normalleşme süreçleri başladı gibi. Bu normalleşmelerin artık eskisi gibi olmayacağı da kesin. Parkta, bahçede, çarşı ve pazarda artık el ele yan yana olma devri de bitti. Bundan böyle hepimizin sosyal mesafeye uyması, kendini  koruması  ve bir kültür olması lazım. Bayram hazırlığının yapıldığı şu günlerde bir çok alanda insan seli yaşanmakta.  Oysa artık her şeyin eskisi olmayacağını bilmemize rağmen bu alışveriş sevdasına bir ara verilmesi gerekmez mi? 

Batman’daki vakaların artmasına katkı sunmamak için herkesin daha duyarlı ve mesafeli olması dileğiyle…

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları