03 Mayıs 2020 - Pazar

KORONALI HAYAT

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

         Dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle alınan karantina kararları, bir çok sektörü durma noktasına getirdi. Dünya coğrafyasının her bölgesinde etkili olan bu salgın hastalık tüm etkisini göstermeye devam ediyor. Çin’den başlayarak Asya ve Avrupa’da etkili olan bu salgın günde binlerce can almaya devam ediyor. Türkiye’de ise yaklaşık iki aydan bu yana mücadelesi verilen hastalıkla ilgili strateji başarılı bir şekilde devam etmekte. Son günlerdeki düşüşe geçen vaka sayıları ise olayın sevindirici tarafı.

         Bir çok kente nazaran iyi bir noktada görülen Batman’da ise 350 civarında olan vaka sayısında 250 kişi iyileşerek sağlığına kavuşurken toplamda 12 sağlık çalışanı da sağlığına kavuşmuş oldu. Bundan sonra hayatımızın bir parçası haline gelecek olan bu salgına karşı mesafeli olmamız gerekenlerin en başında olmalı. Gelişi güzel çarşı-pazar alış verişleri ile sosyal alanlarda elimizi-kolumuzu sallayarak hareket etmemiz imkansız hale gelmiş durumda.

         Alınan tedbirler kapsamında bir çok ilde uygulanan tedbirlere uyulurken kentimizde ise bazı alanlarda buna uyulmadığı gözlenmekte. Kendimiz ve kentimiz için din, dil, ırk tanımayan bu hastalığa karşı son derece izole olmalıyız. Öte yandan bu dünyanın tek sahibi bizim olmadığımız doğaya ve hayvanlara gereken değeri vermemiz gerektiğinin farkına varmış olduğumuzu da hatırlamış olduk. Yavaş yavaş normalleşmeye çözüm yolları aranırken artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı da en büyük gerçek.

                                                                     EKONOMİ ÇÖKÜŞTE

         Dünya bu salgın hastalıkla mücadele ederken ekonomide de artık çarkların durma noktasına geldiği de hepimizin malumu. Uluslararası çalışan dünyanın dev firmaları, büyük ve orta çaplı imalatçılar ekonomide ağır darbeler alarak üretimlerine ara verdiler. Bu saatten sonra ülkeler bu çarkları çevirmenin formüllerini arama çabasındalar.  

İşsizliğin en yoğun olduğu bölgemiz ve kentimizde ise işler daha da kötü bir hal alacak gibi. Son açıklanan ‘esnafa destek’ paketlerinde küçük esnafa pek bir şeyin olmadığı da ayrı bir gerçek. Lokantacı, çaycı, bakkal, berber, terzi, telefon tamircileri ayakkabı tamircisi ve cafe tarzında onlarca meslek grubu işyerlerine kilit  vurdu bile. Son iki aydır kendi yağıyla kavrulan küçük esnafın ayakta kalacak gücü kalmadı. Küçük çaplı imalatçılar da artan döviz fiyatlarından ötürü iş yapamaz halde. Kentin bir çok cadde ve sokaklarında boş dükkanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Atölyelerinde iki veya üçer eleman çalıştıran onlarca işyerinin kapanması Batman’da işsizliğin daha da arttığına işarettir.

         İyi bir hafta dileğiyle…


    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları