09 Haziran 2019 - Pazar

Yaz sezonu ve gürültü kirliliği

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Uzun bir bayram tatilinden sonra kentte yaşam yeniden normale dönüyor. Bir çok vatandaş bayram tatilini sıcak ve stresten uzak beldelerde geçirmeye çalıştı. Ne yazık ki her yıl yaşanan kazalar sonucu  yollar kan gölüne döndü. Yaşanan kazalarda onlarca kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı. Uzun yollar aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu bilançoları ürkütücü rakamlarda.

Batman şehir merkezinde ise gelenek değişmemekte. Her gün yaşanan kazalara yenileri eklenmekte. Şehrin birçok ana cadde ve kavşaklarında kazalara rastlamak mümkün. Bu gelenek devam ederken kazalara davetiye çıkaran bir uygulama da  başlamış durumda! Trafik ışıklarının bulunmadığı ve yaya geçidi çizgilerinin bulunduğu alan ile okul önlerindeki geçişlerde geçiş hakkının yayaya geçenlere verildiği ancak konuyu anlamayan birçok vatandaşın gelişi güzel caddeye fırlamaları kazalara adeta davetiye çıkarmakta.

Oysa ışıklarda araçlara yeşil, yayalara kırmızı yanmasına rağmen kurallar tanınmamakta. Turgut Özal Caddesi gibi trafiğin çok akıcı olduğu ışıksız yaya geçitlerinde normal seyirdeki araçların önüne aniden atlayan vatandaşlara çarpmamak için duran araçlara ise arkadan gelen araçların çarpması sonucu kentte onlarca kaza yaşanmakta. Bu uygulamanın vatandaşlara yetkililer tarafından aktarılması gerektiğinin şart olduğu bir gerçek.

BAYRAM TADINDA KALMIYOR

Geçtiğimiz yıllara nazaran az da olsa maytap ve plastik silah çılgınlığında kısmen azalma görülmesine rağmen maytap ve oyuncak silahlarının plastik mermileri onlarca çocuğun gözlerinden yaralanmasına neden oldu. Bayramın üçüncü gününde Batman Bölge Devlet Hastanesi ve özel hastanelere onlarca çocuk gözlerinden aldıkları darbeler yüzünden müracaat etti. Çocuklar maytaplarla gözlerinden aldıkları darbeler sonucu kör olma tehlikesi atlattılar. Her yıl adeta gelenek haline gelen maytap ve plastik silahların artık satışının yasaklanması gerekmez mi? Mahalle bakkallarında  ekmek-peynir gibi satılan maytap ve plastik silah satışına dur denilsin.

BOĞULMALARA DİKKAT

Yaz sezonunun başlamasıyla boğulma vakaları da maalesef start aldı. Boğulma vakalarının nedenlerine bakıldığında en çok rastlanan durum şüphesiz insanların yüzme bilmemeleridir. Geçtiğimiz gün serinlemek için girdiği Batman Çayında akıntıya kapılan 17 yaşındaki Suriyeli Süleyman Bozo boğularak hayatını kaybetti. Her yıl Batman Çayı, Dicle, Hasankeyf, baraj kanalları ile çevredeki göl ve sulara giren onlarca vatandaş hayatını kaybetmekte. Özellikle yüzme bilmeyen ve deneyimsizlerin çok dikkatli olması gerekiyor. Ayrıca çocukların da hiçbir zaman suda yalnız bırakılmaması gerekir. Kanal ve tehlikeli alanlara uyarıcı levha ve suya girmenin önüne geçilmesi için bilgilendirmelerin yapılmasını diliyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları