02 Ekim 2022 - Pazar

GÜZEL VE ÜZEN HABER!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son haftalarda kentin en önemli gündem maddelerinden olan Batman Ticaret Borsası, Batman Ticaret ve Sanayi Odası ve Batman Barosu’nun seçimleri kentte heyecana neden olurken, geçmişte olduğu gibi Batman'da güzel gelişmelerin yanı sıra duyarsızlıklar da yaşanmakta. Nüfus ağırlığının merkezde olduğu ilimizde ne yazık ki olumsuzluklarda yaşanmıyor değil. Zaman zaman bu kentin geçmişteki hareketliliğini sizinle paylaştığım hepinizin de malumu. 1980 ve 90'lı yıllarda Batman'ın ticari olarak bölgenin en hareketli cazibe merkezlerinden Diyarbakır ve Gaziantep'le yarıştığını ifade etmiştim.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Batman Üniversitesinin sempozyumunda konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, kent nüfusunun 420 bin, il nüfusunun da 620 bin olduğunu Batman'da 11 bin istihdam kapasiteli bir sanayisinin olduğunu bununda nüfus oranına göre 'cılız' bir sanayi olduğunun altını çizdi. Zaman zaman bu kentin bölgeye ve bir çok vilayete göre yatırım alamadığını dillendirdiğimizde başta milletvekilleri ve bazı yetkililere haksızlık edermiş gibi farklı tavırlarıyla karşılaşır gibi oluyoruz. Basın arasındaki pozitif ayırımcılığın en büyük icraatları olan etkili ve yetkililerin öncelikli görevlerinin Türkiye sıralamasında işsizlikte liste başı olan 650 bin nüfuslu bu kentin sanayisini, sağlık alanlarını ve eğitimine katkı sunması gerektiğinin inanıcındayım. Bu konuda fazla söze gerek olmadığı yatırım ve gelişimde hangi noktada olduğumuz ortada!..

GÜZEL BİR HABER VALİ CANALP'TAN

Yazımın başında da belirttiğim gibi önemli ve güzel olan bu haberi gündem yoğunluğundan siz okurlarımızla paylaşamadığımı belirtmek istiyorum. Geçtiğimiz hafta yerel basında yer alan bu güzel haberi bizler de haber olarak duyurmuştuk. Yıllarca Batman ve yöre halkının adeta kabusu haline gelen anız yangınları uzun zamandan beri kamuoyunun gündeminde. Özellikle Batman Çevre Gönüllüleri’nin yıllarca süren çabası göz ardı edilemezken, kentin bir çok STK'sı da bu önemli soruna destek vermişti. Yıllarca can ve mal kaybına zarar veren anız yangınları Batman-Bismil karayolunda onlarca maddi hasarlı kazaya sebebiyet verirken, kent merkezinde binlerce vatandaş yaz ve sonbahar mevsiminde kapı ve pencerelerini açamaz haldeydi.

Batman-Silvan ve Bismil ovasındaki binlerce dönüm araziyi yakan vicdansız bazı çiftçilerin binlerce canlının ölümüne sebebiyet vermelerinin yanında kent merkezindeki vatandaşlarında adeta nefes almalarını imkansız hale getirmişti. Yıllarca işlediğimiz bu konuda kendi görüşümüzü de ekleyerek anız yakan bu canilerin, devletten aldığı desteği primlerinin kesilmesini dillendirmiştik. Geçtiğimiz günlerde mısır hasadı yapılan bir törende konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, sevindirici ve güzel haberi duyurdu. Canalp, ''Anız yakanların dönüm başına 540 lira para cezasının yanında anız yangınına sebebiyet veren çiftçilerin de 5 yıl süreyle tarımsal destek alamayacak'' sözleri haftanın en güzel haberi olduğunu belirtmek istiyorum.

HAYAL KIRIKLIĞI

Batman'a bağlı Yeniköy’de yaşayan 21yaşındaki sporcu İslam Ücan elde ettiği başarı karşısında yaşadığı ilgisizlikten dolayı adeta şaşkına dönmüş bir vaziyette. Kick Boks Avrupa Şampiyonu olan sporcu geçtiğimiz günlerde İran'da düzenlenen uluslararası bir organizasyonda 'Altın kemer' maçında İranlı dünya şampiyonunu yenerek unvanını elinden alan genç sporcu geldiği Batman otogarında kimsenin kendisini karşılamadığını görünce adeta hayal kırıklığına uğradı. Genç sporcu Ücan, ''Batman'a vardığımda davul-zurna ve çiçeklerle karşılaşacağımı hayal etmiştim. Ama otogara vardığımda ne yazık ki kimseler yoktu. Bavulumu sırtlayıp köyümün yolunu tuttum derken'' başarısından dolayı nasıl bir ilgisizlikle karşılaşan bu sporcunun psikolojisini siz düşünün. Batman'da göstermelik bir çok organizasyon ve tribün yarışı sürerken başarılı sporcuya verdiğimiz değer ancak bu kadar olur!..

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları