13 Mart 2022 - Pazar

SAĞLIKTA BATMAN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

1947 Yılında bucak, 1957 yılında ilçe ve 1990 yılında il statüsüne kavuşan Batman konumu itibariyle bölgenin en hareketli illerinden biri. 1948 yılında Raman’da petrolün bulunması ve ardından Türkiye’nin önemli ölçüde petrol ihtiyacını karşılayan Batman o yıllardan bu güne, günden güne gelişti ve büyüdü. Batman nüfusunun yoğunluğu merkezden oluşurken Kozluk, Sason, Beşiri, Gercüş ve Hasankeyf ilçelerinin yanı sıra 600 bin üzerindeki nüfusuyla büyükşehir statüsüne kavuşmayı bekliyor.

Petrolün bulunmasının ardından adeta yoktan var olan bu şehirde hızlı bir nüfus artışı yaşandı. Nüfusunun çoğu Batman merkezde yaşarken, ilçeli yıllarda yapılan sağlık kuruluşları zor şartlar altında hizmet verebildi. Yılların hastanesi olan ve SSK Hastanesi olarak adlandırılan (Batman İluh Devlet Hastanesi)’ne dönüşürken, ardından Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, semt poliklinikleri bu nüfusun yoğunluğuna cevap vermeye çalıştı. Batman’a bağlı ilçelerinin de hasta akışı Batman’a yönleniyordu. 2 yıl gibi uzun bir süreden bu yana devam eden pandemi de bu sağlık kuruluşlarının yükünü daha da ağırlaştırdı.

Ülke genelinde yaşanan sıkıntılar elbette büyük sıkıntıları da beraberinde getirdi. Uzun zamandan beri İluh Devlet Hastanesi ve Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yükü yaşanan pandemi nedeniyle daha da ağırlaştı. İlçelerdeki nüfusun yanında komşu il ve bir çok ilçeye de sağlık hizmeti vermeye çalışan Batman’ın yükü gerçekten çok ağır. Batman’da kamu hastanelerinin yanı sıra özel sektördeki hastanelerin de katkıları sonucu Batman sağlıkta tercih edilen bir il konumunda. Son yıllarda Batman ve ilçelerine ciddi anlamda sağlık yatırımları yapılırken, hekim kadrosu ne yazık ki istenilen düzeye gelinmedi. Batman merkezde mevcut hekim kadrosu çok özverili çalışmalarına rağmen doktor yetersizliğinden hastane koridorlarında sıkıntılar dindirilemedi.

YENİ HASTANE YAPIMI GECİKMEMELİ

Güney çevre yolunda yeri belirlenen 500 yataklı Şehir Hastanesinin ihalesinin yapılıp ardından iptal edilmesi vatandaşı yeniden karamsarlığa itmeye neden oldu. İhale sürecinin uzaması ve ihaleyi alan müteahhidin ihaleyi bırakmasının ardından işin başka müteahhide verilmesi, itirazlar sonucu verilen kararlar  neticesinde  hastane temelinin atılmasının gecikmesine neden oldu.

Yetkililer, bu süreçle ilgili hastane yapımında hiçbir değişikliğin olmayacağını ve en kısa sürede temelinin atılacağı yönündeki açıklamaları yaptı.  Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapımında da bu hadiseye benzer olaylar yaşandığından vatandaşlar yeni hastane ihale ve yapım aşamasının hızlanmasını özellikle talep etmekte. Aksi halde mevcut hastanelerle Batman, çevre il ve ilçelerdeki vatandaşların mağduriyetinin devam edecek. Kentin ve bölge illerinin sağlık ihtiyaçlarına cevap vermek için ivedilikle Batman Şehir Hastanesinin yapımına kazma vurulması olacak.

Güzel bir hafta dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları