06 Ocak 2024 - Cumartesi

PETROL KENTİ YİNE GERİLERDE!

PETROL KENTİ YİNE GERİLERDE!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Petrol’ün bulunmasıyla ünlenen Batman, tarihteki yerini altın harflerle yazdıran ve petrol sektöründe anılan illerin en başında yer alırken yıllarca Batman TPAO'daki yüksek üretim nedeniyle bölge illerine bile iş ve istihdam sağlayan ender şehirlerden biri haline gelmişti. Üreten ve günden güne gelişen petrol kenti Batman’ın bağrında çalıştırdığı 10 bine çalışanının yanı sıra bölgedeki bir çok kent ve beldeye de adeta aş- iş kaynağı olmuştu. Bugünkü nüfusuyla 81 ilin bir çoğunu geride bırakan Batman ne yazık ki bazı şampiyonluklarını da elden bırakmıyor-bırakamıyor! Tabi ki bunu biz kafadan yazıyor değiliz. Bunu yazanlar bir yıl boyu saha çalışmalarını yerinde gören ve insanların görüşlerini, düşüncelerini uzun zaman içerisinde takip eden ve araştıran kuruluşlardır.

Gazetemizin de bugünkü 1’nci sayfasında yer alan haberinde Forbes Dergisi tarafından, farklı parametreler bir araya getirilerek yapılan ''Türkiye'nin en yaşanılabilir'' şehirleri araştırmasında Batman ne yazık ki yine son sıralardaki yerini alarak yaşanılabilirlilik ve iş alanları konusunda en gerilerdeki yerini alarak 71.sıradaki yerini korudu. Haber Global internet sitesinde yayınlanan haberde, Forbes Dergisi tarafından yapılan araştırma kapsamında, ''Yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirler''in belirli kriterlerine göre sıralandığı listede İstanbul 1'nci, Ankara 2'nci, İzmir 3'ncü, Tekirdağ 4'ncü sırada yer alırken Batman ve bölge illeri sıralamanın en diplerinde yer aldı.

Türkiye'nin en yaşanılabilir şehirlerini bulmak adına araştırma yapan Forbes Dergisinin sıralamasında Batman 71'nci sırada yer alırken, Van 72, Yozgat 73, Ağrı 76, Bitlis 77, Siirt 78, Hakkari 79, Şırnak 80 ve Muş 81'nci sırada yer alırken işsizliğin başkenti olan Batman yaşanılabilirlilikte de şampiyonluğunu elden bırakmadı. Yıllar önce TPAO ve TÜPRAŞ’ta çalışan binlerce işçi aldıkları maaşlarla Batman esnafına büyük katkı sağlamaktayken TPAO’nun özelleşmesiyle kurum daha da küçülürken, nüfus ve şehir olarak büyüyen Batman ekonomisi de bir türlü istenen seviyelere gelemediğinden işsizlikte başı, yaşanılabilirlilikte de sonlardayız!

TPAO'nun altın yıllarından sonra petrol sektöründe hiçbir yatırım yapmayan Batman bugünlerde nüfusunu katlayarak 700 bine dayanmış durumda. Geçtiğimiz yıllar işsizliğe çözümü tekstilde arayan Batman ne yazık ki son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon ve yüksek maliyetler nedeniyle bu alandaki cazibesini de yitirmiş durumda. Batman Organize Sanayi Bölgesi ve kentin bir çok noktasında 30 bine yakın işsize umut kapısı olan, tekstil sektörü de ne yazık ki S.O.S vermeye başladı bile.

Yıllar önce bölge illerinin çoğu Batman'a gıpta gözüyle baktığı durumdan geldiğimiz noktaya bir bakın işte. Demek ki dünyaya göre şehrimiz iyi yaşanılabilir olmamasıyla birlikte aynı zamanda iş bulunmayacak  bir şehir haline gelmiş durumda. Ama şu gerçekte var, Batman şehri Türkiye'de petrol bulunan ilk şehir ve bölgesi olmasına rağmen nedense 70 yıllık yaşamı boyunca hak ettiği yere gelememiştir, bu olumsuz tablo acaba biz Batmanlılardan mı kaynaklanıyor, ya da bizi temsil eden Milletvekillerinden mi, ya da bizi yöneten yerel yönetimlerden mi kaynaklanıyor?

İşte bunu anlayamadık. Değimi yerindeyse unumuz var, yağımız var, şekerimiz var ama helvayı yapanımız yok! Yıllar boyunca seçilenler ya aşiretsel ya da bireysel düşündüler. Batman'ı bir bütün olarak göremediler. Bu da bu kentin gerilemesine neden oldu. Neden diye sorarsanız işte halimiz ortada. İşsizlik ve istihdam alanlarından yoksun olan Batman işsizlikte 1'nci sırada, yaşanılabilirlilikte ise 71'nci sırada. Sizce Batman ve Batmanlılar bunu hak ediyor mu?

Güzel bir hafta dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları