26 Mayıs 2019 - Pazar

Yaşanabilir şehirler arasında sondan birinciyiz

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ünlü ekonomi dergisi Forbes  2019 Mayıs sayısında yaşanabilir şehirler araştırmasını açıkladı. Forbes'in  yaşanabilir kentler araştırmasında Batman 80. sırada yer aldı. Birçok ilin yönetim ve idarecisi  hizmet yarışındaki rekabetleri kentlerini ve beldelerini  'yaşanabilir' hale getirmenin uğraşısı içinde. Üretim ve istihdamda kişi başına düşen yeşil alanların bile hesaplandığı bunun yanı sıra erişilebilirlilik gibi altyapı ve üst yapılarını geliştirmeleri sonucu vatandaşlarına yaşanabilinirliliği sunarak yılın 'yaşanabilir' kent unvanına layık görülmekteler.

600 Bin nüfuslu kentimizin  yapılan araştırmalar sonucu ne kadar geride kaldığının göstergeleri de ortada. Zaman zaman bu gerilemeyi dile getirdiğimizde bazı büyüklerimizde de bizden pek hoşnut olmadıklarını biliyoruz. Defalarca 'Yerimizde Sayıyoruz' yazı başlıklarımızın bizim ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Bir dönemin en yetkili idarecisinin daldan dala vaatleri ve toz pembe hayallerinin havada kaldığına hepimiz yeniden şahit olduk. Bunun yanı sıra iktidar ve muhalefet Milletvekillerinin çaba ve çalışması olmadığından Batman yatırım fukarası oldu...

Kente bir yatırım yapılıyor ise bu yine de hükümetin yatırım programında yer aldığından uygulanmakta ama bu yatırımı da kendi becerileri gibi halka sunmaları çok komik değil mi?  600 bin nüfuslu petrolün başkenti her gün kan kaybetmekte. Sanayi, eğitim ve erişebilirlikteki araştırmalar sonucu  Batman'la ilgili istatistikler ortada. Her gün peş peşe açılan milyonluk kafelerin  açılışları dışında Batman'da üretim ve istihdama dayalı kaç tesisin açılışı ve yatırımı yapıldı?

Sonuçlar ortada; Batman

Erişilebilirlikte 59.

Marka becerisi ve yenilikçilikte 66.

Beşeri sermaye ve yaşanabilirlikte 80.

Ticaret becerisi ve üretim potansiyelinde 81. sırada. Bilginize...

KESİNTİLERE DEVAM

Yaşadığımız mevsim itibariyle ortada kar, yağmur, fırtına ve tsunami yok. Aşırı sıcaklar bastırmadığından klimalarda çalıştırılmıyor ama bilinen bir gerçek var, her gün elektriklerin kesildiği. Dicle EDAŞ  bu kentte insanların yaşadığını hesaba katmıyor galiba. Son günlerde yaşanan programsız elektrik kesintileri esnaf ve vatandaşı çileden çıkardı. Şehrin çeşitli bölgelerinde nedeni belirsiz kesintilerden bıkan vatandaşlar, “Kesintiler yüzünden hayatımız felç oldu. Sesimizi duyuracak yetkili bulamıyoruz. Batman bu kadar mı sahipsiz?” diye sitem ettiler.  Esnafların sabahları işyerinin kepengini açamadığı, vatandaşın saatlerce mağdur edildiği, program ve duyurusuz çalışma yapan Dicle EDAŞ'a, “Ne yapıyorsun” diyecek bir mercii yok mu?

UÇAK SEFER SAYILARI TAMAM!

Hani derler ya, “Lafla peynir gemisi yürümez...”

Ama nedense bizde hep öyle lafla yürür yatırımlarımız-icraatlarımız.

600 Bin nüfuslu şehrin gerilemesine bir bakın, nereden nereye...

Gazete manşetlerinde hep ısmarlama haberler…

“STK temsilcisi Cumhurbaşkanı'na Batman'ı anlattı”

“Uçak seferlerimiz arttırılacak” haberleri!

Diğer taraftan ilgi alanları olmayan  bir çok konuda çok bilgi sahipleriymiş gibi otel odalarında bile basın bültenleri hazırlayıp servis yapanlara yeni yöntemlerde eklendi.  Son günlerde  kokteyl ve iftar yemeklerinde etkili ve yetkililerin yanına sığınarak bir resim çektirenler yatırım ve gelişmelerle ilgili haberlerle manşetlere kadar çıkabiliniyormuş. Oysa memlekette onlarca sorun varken söylemlerden öteye gidemiyoruz. Bunun en büyük örneği kentin yerinde  saydığı en büyük kanıt. Bu zat-ı aliler kentin Milletvekili, Bakanı ve yatırımcısı olsa buna diyecek bir lafımız olamaz ama bakıyorsunuz her konuda her alanda uzmanlar!

Düştüğümüz hale bakın.

 Kentin 60 yıllık futbol takımı kapanmayla karşı karşıya. Sahiplenen yok.

 Patır patır dökülen uçak sayıları.

Turizm alanında tanınmayan, yatırım ve istihdamda gerilerde kalan bir şehir.

Sağlıkta bölgeyi sırtlayan ama yatırım alamayan,

Batman'ı Batman yapan petrol sektörünün bitişi ,

Şehrin kangren yarası olan İluh deresi,

Yaz-kış bitmeyen enerji kesintileri,

Tarım ve hayvancılıktaki sorunlar.

Buna benzer eksiklikleri görmezden gelip sadece vaat sunmak komik değil mi?

Bölgede en cazip konuma sahip olmasına rağmen sahipsizlikten yerinde sayan ve yatırım alamayan bu kenti bazıları geçmişte olduğu gibi vaat ve boş laflarla avutmaya çalışıyor. Bir anı fotoğrafı ve selfie ile vaat sunmak ne kadar gerçek olabilir. Aradan çok zaman geçmemesine rağmen onlarca vaat veren idarecilerimizin eserleri nerede? Eser diken, yatırım yapan insanlarda asla hafızalardan silinmez bu böyle biline. Ne yaparsanız onunla anılırsınız, iyi de olsa kötü de olsa!

Ne diyelim vaatle yönetip yönetilmeye devam…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları