08 Ağustos 2018 - Çarşamba

TPAO’NUN TÜKENİŞİ…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Bir zamanların cazip merkezi. Her insanın burada çalışmaya can attığı, görkemli tesisleriyle, 7 bine yaklaşan çalışanıyla ülkede gıpta ile bakılan bir müessese olan TPAO Şimdi üzülerek ifade etmek isterim ki küçültülmüş. Adeta kendi kaderine terk edilmiş bir sönük lambaya dönüştürülmüştür.

Petrolün bulunmasıyla köyden metropol kente dönüşen bu şehrin lokomotifi olmaya başlayan kara altın diyarı Batman’ın göz bebeği şimdi ne yazıktır ki küçücük bir işletmeye dönüşmüştür. 1951 Yılında ilçe statüsüne kavuşan Batman, kara altının bulunmasıyla Hızla büyüyen bir kent olmuştu Batman. 1960 ve 70’ li yıllarda TPAO olan tesisler Türkiye’nin sayılı illerinde bile yokken batman TPAO da site sineması, Kafeler, yüzme havuzları tenis kortları ile beyaz saray gibi onlarca tesis vardı. 80 ve 90’lyı yıllarda iki çeşit batman ismi kullanılıyordu. Site için Lüksemburg, batman için de Bangladeş deniliyordu. O zamanki TPAO idarecileri siteye kalıcı eserler kazandırmak için canla başla hizmet veriyorlardı. Bırakılan eserler halen dimdik doğallığını koruyor ve onları kazandıranlar da saygı ve minnetle yad ediliyor. Bu gün ise roller tam tersi olma yolunda artık. Sitede o bildiğimiz yani aşinası olduğumuz o hareketlilik yok. Bir zamanların alışveriş merkezi konumuna gelen sitedeki marketler ve manavlar artık orada yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını giderebilmek için Batman’a inmeye başlamış bulunmakta ve ihtiyaçlarını bir dev gibi kabuğundan çıkan Batman’dan almaya başlamışlardır. O eski görkemli site yok artık, o aşinası olduğumuz hareketlilik sitede yok artık. Tabiri caizse bir zamanların Lüksemburg adını alan site kesimi şimdi Bangladeş adını almış bulunmaktadır batman ise Lüksemburg olarak tanımlanıyor.

SEKTÖRÜN BİTİŞİ…

Dedik ya sektörle hayat bulan bu kent artık can çekişiyor. 7 bin insana aş-iş veren 50 bin insanın ekmek kapısı konumunda olan bir devin böylesine acı bir çöküş içine girmesi yüreğimizi sızlatsa da zatı muhterem TPAO Yöneticileri üstüne üstlük bu devin büyük bir bölümünü TIPİK’ e devrederek koltuklarında yan gelip yatmayı tercih ettiler. Sabah, öğlen ve akşam onlarca otobüsün taşıdığı işçi sayısı da artık bir elin parmakları kadara indirilmiştir. Yani, bir zamanlar ilimizin olmazsa olmazı, çocuklarımızın ekmek babası olarak tanımladığımız ve gözümüzden bile sakındığımız TPAO artık özlenen bir hayale kapılıp gitmiş ve hepimizin umutlarını da beraberinde götürmüştür. Bu yüzdendir ki işsiz sayımız her geçen gün katlanarak artmakta ve binlerce insanımız ülkenin birçok yerine gidip orada sefil ücretlerle çalışmak zorunda bırakılmıştır. Kim ne derse desin bizler eski görkemli bir zamanlar ülkemizin gurur vesilesi olan TPAO artık adı bile anılmaz bir duruma düşürülmüştür TPAO’nun en görkemli dönemini yaşadığı dönem Mehmet Yamaç müdürlüğünde gerçekleşmiştir,. Kendisini şükranla ve minnetle yad ediyoruz. Sondaj, kuyu tamamlama lok atölyesini TİPİK’ e devreden ve kendilerini artık rahat hisseden TPAO Ankara yöneticilerini de Batman’ı böylesi bir hale getirdikleri için kınıyoruz. Bir zamanlar her Batman’a geldiklerinde TPAO Batman’da doğdu, Batman’da büyüyecek diyen yalancı yöneticilere ithaf olunur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları