20 Ocak 2018 - Cumartesi

DDY TAŞINSIN MI, TAŞINMASIN MI?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Zaman zaman gazetemizin bu köşesinde genelde Batman ile ilgili sorunları dile getirme ve ilgililerin-yetkililerin dikkatini çekmek için sütunlarımızda karınca kararınca ilgili mercilerin kulaklarını çınlatırız. Bugünkü konumuz ise son zamanlarda Batman’ı bir bakıma ikiye ayıran Devlet Demiryolları’nın şehir dışına çıkarılması yönünde tartışmalar bulunmaktadır. Hem Çevre Gönüllüleri’nin hem de STK temsilcilerinin zaman zaman gündeme getirdiği tren garının ve rayların şehir dışına çıkarılması isteğine tanık oluyoruz.

Açıkça söylemek gerekirse yapılan açıklamalar bana göre pek mantıklı görünmüyor. Batman kurulalı elbette en uygun yere kurulmuş olan DDY istasyonu hem vatandaşın rahat bir şekilde bu gara ulaşmasını sağlamak, hem de vatandaşın ucuz bir şekilde ulaşımını sağlaması düşünülmüştür. Kurulduktan sonra rafineriye ve TPAO’ya olan yakınlığı da bunda etkin olmuştur. Sadece Batman’da değil, ülkenin birçok şehrinde de DDY o şehrin merkezine yakın yerlerde kurulmuş. Bunda da vatandaşın hiçbir zahmet çekmeden ulaşımını trenle yapabilme imkanı düşünülmüştür.

Demir Yolları’nın raylarını şehir dışına çıkarabilmek elbette ki maddi bir külfet oluşturmaktadır ama bunun yanı sıra diyelim ki istasyon başka bir yere taşındı. Sabahın erken saatlerinde ara trene ulaşım nasıl yapılacak?  Burada sadece birileri istedi diye vatandaşı düşünmemek gibi bir hataya da düşmemek gerekir. Gerek otobüs ve gerekse de uçakla gitme imkanını edinmemiş insanlarımızın çoğu çok daha ucuz bir ulaşım olan treni tercih etmektedir. Hal böyle iken vatandaşın sırtına birde tren garına ulaşabilmek için başka bir yük yüklemenin de bir anlamının olmadığını düşünüyorum.

Her ne kadar Batman’ın ciğerine vurulmuş bir hançer olarak lanse ediliyorsa da şu anda merkezde bulunan bu garın başka bir yere taşınması isteğini son derece vatandaşın aleyhine olacağını düşünüyorum. Şehir merkezindeki rayların yerine yeşil alanlar kurulsun isteği iyi güzel de halen her yıl fidan ve ağaç dikmelerle göz boyayanların diktikleri ağaçlara ne denli sahip çıktıklarını da biliyoruz. Yeşil alanların bir ihtiyaç olduğu gerçeğini kesinlikle göz ardı etmiyorum ama bilinen bir gerçek var ki her yıl dikilen ağaçların bakımının ne kadar yetersiz olduğuna da tanık olmaktayız.

Bu nedenle ben gerek STK ve gerekse de çevrecilerin bu isteğinin vatandaşın aleyhine olacağını düşünüyor ve genel olarak vatandaşın da isteklerinin sorulması gerektiğine inanıyorum. Bir toplum bu isteğe evet derse benimde söyleyecek bir sözüm kalmayacaktır. Batman’da yalpan güzellikleri bozmak ve güzellikleri çirkinliğe dönüştürme sevdası içinde olanların var olduğu gerçeğini hiç ama hiçbir zaman unutmamalıyız. Bu yüzden vatandaşlarımızın özellikle dargelirli vatandaşlarımızın da ulaşım hakkına bir nebze olsun saygı duymak gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları