08 Ağustos 2019 - Perşembe

Sorunlar yumağı kent

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son yıllarda hızlı gelişim kat eden Batman'ın ülke çapında yapılan yatırımlarından nasibini alamadığı hepimizin malumu. Hızlı bir gelişmeyle kent kimliğine ulaşmaya çalışan petrol kenti Batman kendi çabasıyla bu performansa sahip oluyor.  Nüfus artışına bağlı artık birçok ilin gerisinde kalan Batman adeta bir tüketim kenti halini de aldı.

Yıllarca bölge illerine her alanda hizmet sunan Batman artık ticarette söz sahibi olamıyor. Petrol rezervlerine sahip bu şehir 80 ve 90'lı yıllarda sadece petrol sektöründe 7 bin çalışanıyla ekonomisi ve ticareti en iyi illerin başında yer almaktaydı. Bağlı bulunduğu Vilayetin dört katı nüfusa sahip Batman, petrol sektöründeki özelleşme, Batman, Kozluk, Beşiri ve Sason'daki tütün ekimlerine kota uygulaması sonrasında yavaş yavaş hareketliliğini yitirdi.

Kozluk, Sason ve Beşiri ilçelerinin de gittikçe nüfusları azaldı. İş alanlarının olmadığı ilçelerde göçler yaşandı ve bu ilçelerin nüfusunda büyük düşüşler yaşanmakta. Bir zamanlar Siirt ve Şırnak'taki iş alanlarının olmadığı gibi artık Batman'da aynı durum yaşanıyor. Anlayacağımız 600 bin nüfuslu bu kent, Siirt, Şırnak ve Bitlis olma yolunda…

SAĞLIKTAKİ SIKINTILAR

Arada bir kentin kangrenleşen problemlerini bu sütunlarda yazar dururuz. 600 bin nüfusun yükünü sırtlayan Batman'daki sağlık kuruluşları artık ihtiyaca cevap veremez halde. Batman merkez, ilçe ve köylerinin yanı sıra komşu il ve ilçelere sağlık hizmeti sunan Batman tesis yetersizliğinden mağdur illerin başında gelmekte. Başta Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Batman Bölge Devlet Hastanesi ve Batman Ağız ve Diş Hastanesi hastalarla dolup taşıyor.

Batman Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi doktorlarının kaliteli ve özverili çalışmaları da yanıt veremiyor. Mesai saatleri dışındaki acil vakalara artık doktor ve sağlıkçılar cevap veremez halde. Bunları yerel basın olarak gündemde tutmamıza rağmen iktidar ve muhalefet milletvekillerini ilgilendirmeyen bir konu gibi sayılmıyor adeta. Oysa Batman'ın çıkarı olduğu sürece tüm Vekillerin Batman adına çaba sarf etmeleri gerekmez mi? Sonuç olarak baktığımızda tık yok. Her şey rayındaymış gibi toz pembe vaat ve hayallere devam ediliyor.

SÖNÜK BAYRAM

Kurban bayramına sadece bir gün kala çarşı-pazar oldukça hareketsiz. Belki de Batman bu sessizliği ilk kez yaşıyor. Ağırlaşan ekonomik koşullar vatandaşı belini doğrultamaz hale getirdi.  Memur, işçi, esnaf, çiftçi ve emekliler hep aynı sıkıntıyı yaşamakta. Mutfaklardaki yangın sürerken  vatandaşların artık bayramlardan bile haberi kalmadı.

Yaşanan sıkıntılarla boğuşan ve kentin merkezindeki varoşlarda yaşanan yüzlerce yoksul insanlar yaşamakta. Lüks hayat içinde yaşayan vatandaşlar yardıma onlarca muhtaç aileyi görmezden geliyor.  Bayram boyunca tatil yapmanın da hesaplarında olan insanlarımız da var. Genelde büyükşehir ve metropollerde yaşayan insanlar  gibi artık  bayramları  adeta tatil olarak görmekteler.  

Bayramın bayram tadında kalması dileğiyle,

Daha nice mutlu bayramlara…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları