15 Kasım 2021 - Pazartesi

SAHİPLİ ŞEHİR OLMAK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

SAHİPLİ ŞEHİR OLMAK

Bu kentte doğup büyüyen her vatandaş Batman'ın nereden nereye geldiğini ve yaşanan zamanda nelerin değiştiğini görerek yaşayarak şahit olmuştur. Yanı başımızdaki bazı köklü şehirler gibi olunmasa da bu kentin de kendine göre kültür ve değerleri olmuştur. İlçe statüsündeki yıllarda bile bir çok vilayete ticarette öncülük yapan ve istihdama ev sahipliği yapan bir il'di Batman.

Tayin gereği veya uzun yıllar Batman'da görev yapıp emeklilikleri nedeniyle artık batı illerinde yaşamayı tercih eden yerli ve yabancı bir çok vatandaşın Batman'ı ziyaretlerinde, gördükleri manzara karşısında elbette şaşkınlıklarını gizleyemedikleri ve kentin çok değiştiğini ifade etmelerine şahitlik etmekteyiz.

Elbette Batman'da büyük değişimler yaşandı. Cumhuriyet meydanından öğretmenevine kadarki mesafenin hiçbir zaman birleşemeyeceği öngörüsü de vardı. Ama bu gelişim ve değişimler sadece Batman'da mı yaşandı. Elbette hayır. Daha geçtiğimiz yıllara kadar Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ ve Van gibi iller bu durumda değiller miydi? Bana göre Batman'dan daha da geri durumlardaydılar. Ama gelin görün ki bu iller bizi katlar bir hale gelmişken bizim bu kadar gelişmiş ve büyümemiz çok mu?

NEYLE BÜYÜMÜŞÜZ ?

Dediğimiz gibi bir çok tören, etkinlik ve sohbette Batman'ın büyümüşlüğü ile övünür dururuz. Sağlık alanında 60 yılını dolduran bir hastane zar zor ayakta durmaya çalışırken belirli zaman dilimlerinde yapılan makyaj ve boyamalarla mı büyüdük? Sadece tüketim kenti haline gelen bu şehirde Gültepe ile GAP mahallesindeki şatafatlı cafe ve gösterişli mekanlar dışında bacaları tüten kaç fabrikanın açılışı yapıldı? İmarın yeniden açılmasıyla Tilmerç, Tilmiz (Hasankeyf) yolundaki tarım alanlarının yeniden beton kent şantiyesine dönüşmesiyle mi büyüdük ve modern kent olduk?

Bana göre önemli olan sadece beton yığını haline gelinerek mega ve büyük kent olunmaz. Başta eğitim, turizm ve sanayi olmak üzere kente yapılan yatırımlarla büyüme kat edilir. Geçmişten bu yana TÜİK'in yaptığı istatistikler sonucu Batman işsiz nüfusuyla Türkiye'de başı çeken il değil midir? Evet, neyle büyüdük biz? Şehrin merkezindeki cadde ve bulvarlarında bulunan mekanlar ve sözde şehrin lüks sayıldığı milyonluk daire fiyatlarıyla ünlenen semtlerle mi?

GERÇEK YATIRIM ŞART

TPAO'nun özelleşmesinin ardından büyük istihdam kaybına uğrayan Batman farklı alanlarla gündeme gelmekte. Son dönemlerde tekstile yönelen ve 25 bin kişiye istihdam sağlandığı belirtilen tekstil bir çok ailenin de ekmek kapısı atık. Yıllardır Batman Organize Sanayi Bölgesi ile yatar-kalkarız. Kuruluşundan beri Batman ve işsizlerin umudu haline gelen Organize Sanayi Bölgesinde satılan parsellerde artık yatırım yapmanın zamanı gelmedi mi? O bölgede sadece arsa alarak istihdama katkı sağlanmayacağı hepimizin malumu. O bölgede ciddi yatırımlarla bacaları tüttürmenin zamanı geldi geçti bile. Bizdeki yatırım hazırlıkları sürerken komşu İl Diyarbakır'da ciddi yatırım hazırlıkları devam etmekte. Yatırımların peşini bırakmayan ve gerçek istihdama yer açan komşu kent ile ilgili bir bilgi notunu sizlerle paylaşmak istedim.

ALTINYILDIZ'DAN  DİYARBAKIR'AYATIRIM KARARI

Son aylarda yerli ve yabancının cazibe merkezi haline gelen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde son olarak Altınyıldız Firması da yatırım kararı aldı. Firmanın üst yöneticilerinin aldığı karar sonrası Diyarbakır'a gelen ve Diyarbakır OSB'yi ziyaret eden Altınyıldız firması temsilcileri, OSB Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Yatırım danışmanları ile birlikte tesis kuracakları alanları da gezen Altınyıldız firması yatırım danışmanları, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri ile hep toplu olarak hem de bire bir görüşerek, üst yönetime sunmak için bir rapor hazırladı. Altınyıldız üst yöneticileri, ''Diyarbakır ülkemizin güzide şehirlerinden biri. Bir çok ünlü markanın burada yatırım için hazırlık yaptığını biliyoruz. Altınyıldız olarak bizler de Diyarbakır OSB'de yatırım yapma kararı aldık. Hem Diyarbakır'a, hem de ülkemize istihdam sağlayacak fabrikamız için en kısa sürede fiziki proje çalışmalarına başlamak istiyoruz'' dediler. Evet kısacası büyümek istihdam ve yatırımla olunur.

Sağlıkla kalın.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları