24 Ocak 2021 - Pazar

FATURA ESNAFA

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

       2019 Aralık ayında Çin'den dünyaya dalga dalga yayılan ve ölümcül etkisiyle dünya genelinde 2 milyona yakın kişinin ölümüne neden olan Covid-19’la mücadele tüm hızıyla devam ederken, dünya düzenini değiştirmesi de derinden hissedilmeye başlandı.

       Covid-19 dünyada ve ülkemizde birçok değeri aramızdan aldı. Yaşanan bu salgından ötürü özellikle büyük değerlerimiz olan yaşlılarımızı kaybettik. Her zaman varlıklarına ihtiyaç duyduğumuz büyük değerlerimiz ve kentin birçok değerli simaları artık aramızda değiller. Yaşanan bu zorlu süreçte, ekonominin yanı sıra birçok gelenek ve göreneklerimizde büyük değişime uğradı. 2019 yılında yaşanan sıkıntılı ekonomi süreç, 2020'de salgın hastalıkla daha da zora girdi. Uzun zamandan beri, salgın hastalıkla mücadeleler sürerken, birçok ülkede aşılanma son hızıyla sürüyor.

       Ülkemiz ve bölgemizde en büyük sorunlarından biri olan işsizlik ne yazık ki daha da katlandı bu süreçte. Alınan tedbirler salgın hastalıkta etkili olurken, iş dünyası da sıkıntılara göğüs gerdi. Bu süreçte, istihdam yaratan birçok sektör üretime ara vermek zorunda kalırken, bazı sektörlerde de iflaslar yaşandı. Ülke genelinde kısıtlamalar sonucu kapatılan düğün salonları,  ulaşım araçları, kafeler, lokantalar, pastaneler ve kahvehaneler gibi birçok işyeri sahipleri ve çalışanları adeta eve ekmek götüremezken, biriken ödeme ve kira giderleri karşısında birçok işletmeci ya işletmesini kapattı ya da iflasın eşiğinde. Bazı esnaflara sağlanan kredi ve ertelenen borçların yeniden ödemeye başlanması işyerini açamayan esnafları daha da sıkıntıya soktu. Bir yandan AVM'ler ve uçak taşımacılığı tam hız hizmet vermeye devam ederken, diğer yandan ise yereldeki sıkı tedbirlerle küçük ve orta ölçekli işletmeler altından kalkamayacakları yükle cebelleşiyorlar. Haliyle, salgın döneminde en büyük fatura esnafa çıktı.

BU SESE KULAK VERİN

       İşsizliğin ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Batman'da bir tarafta sefalet sürerken, diğer taraftan ultra lüks hayatlar yaşanıyor. Kentin Turgut Özal Bulvarı gibi birçok yerinde milyonluk lüks araçlar ile bazı semtlerde konut fiyatlarının milyon TL’den satışa sunulmasına hepimiz şahit olurken, diğer taraftan evine ve ailesine bir ekmek götürmek için kapı kapı dolaşan insanlarımız var. İşte bunlardan sadece biri 60 yaşındaki Mehmet amca. Kendisine kulak verilmesini istiyor: ''Yaşım 60. Petrol mahallesinde bir evladımın evinde kalmaktayım, yaşadığım ev kira. 6 çocuk sahibiyim. Bu yaşıma rağmen evsiz ve işsizim. Tam iki yıl boyunca çalmadığım kapı kalmadı. Başta, sayın Valim olmak üzere yetkililerden tek isteğim sadece bir iş. Lütfen beni anlayın.''

       Çalışmadığı için sosyal güvencesinin de olmadığını belirten 60 yaşındaki Mehmet Durmaz, emekliliğine de sadece 1,5 yılın kaldığını ifade ederken, resmi iş olmasa da özel bir işte de çalışarak ekmeğini kazanmak istediğini söylüyor. Lütfen hepimiz bu sese kulak verelim.

       Empati kurabileceğimiz, sağlıklı bir hafta dilerim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları