24 Ekim 2020 - Cumartesi

İŞSİZLİK VE ESNAFIN SON DURUMU

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

       Pandemi öncesinde de sıkıntıda olan iş dünyası, gün geçtikçe kan kaybetmeye devam ediyor. Dünya genelinde gittikçe daralan birçok iş kolu birer birer iş hayatlarına son vermek zorunda kalırken ülkemiz ve bölgemizde de buna benzer olaylarla her gün karşılaşmaktayız. Özellikle bölgemiz ve kentimizdeki sınırlı iş alanları istihdama pek katkı sunmuyor.

       Yıllardır işsizlikle liste başı olan Güneydoğu’da aynı sıkıntılar devam ediyor. Hayvancılık ve tarımda ilerlemeyen, turizmde ise kendini tanıtamayan Batman'da işsizlik günden güne büyüyor. Genelde olduğu gibi Batman'da da artık birçok alandaki esnaf kirasını dahi ödeyemez hale geldiğinden tek çareyi kepenkleri kapatmada bulurken, buradaki çalışanlar da işsizler ordusuna katılmak zorunda kalıyor. Batı illeriyle kıyasladığımızda Batman'da ne yazık ki adım başı çay evi ve cafeler var... Bunun nedeni de belli: İstihdam olmayınca vatandaş akşama kadar bu mekanlarda zamanını öldürmek zorunda kalıyor.

       Esnafın çekmiş olduğu kredileri ödeyemez durumda oluşu ise ülkenin ekonomisine dönüşü pek iyi olmayacaktır. Esnaf can çekişirken ya gider kalemlerini ya da kepenkleri indirmek zorunda kalıyor. Bu yapıda maalesef işsizlik kaçınılmaz oluyor. Esnafa destek paketinin gelmesi gerekiyor.

GİDİŞAT KÖTÜ

       Pandeminin yayılmasının ardından alınan tedbirler kapsamında daha da daralan piyasa birçok sektörü bitirme noktasına getirdi. Düğün salonlarının yanında bu alana hizmet eden fotoğraf, davetiye, organizasyon, tatlı, yemek ve müzik gibi birçok iş kolu aylardır iş yapamamanın sonunda resmen iflasın eşiğine gelmiş halde.

       Batman piyasasına baktığımızda belli alanlarda hizmet veren bazı birçok irili ufaklı esnaf da artık pes etme noktasında. Piyasanın vaziyeti ile yüksek orandaki kira fiyatları esnafın belini daha da büküyor. Şehir merkezinin bazı caddelerinde dükkan kiraları İstanbul'un Taksim ve Beyoğlu semtlerindeki kiralarla yarışır halde. Sanayide, tarımda, turizmde ve eğitimde istenilen seviyelerde olmayan Batman’da daire fiyatları her gün rekor fiyatları görürken daire ve işyeri kiraları ise neye göre endekslendiğini bilinmeyen dehşet bir artış içinde. Pandemi döneminde ertelenen SGK, vergi ve banka kredilerinin yeniden başladığı bu dönemde esnafı daha da zor günler bekliyor.

       Kısacası, kötü gidişat devam ediyor ve bu gidişatın değişmesi için acil destek paketler şart.

TEHLİKE SÜRÜYOR

       Dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüs, can almaya devam ediyor. Alınan sıkı tedbirler ve kısıtlamalar neticesinde geçtiğimiz aylara nazaran daha az vakanın görüldüğü kentimizde, tehlikenin devam ettiğini belirtmek istiyorum. Hepimizin anımsayacağı önceki aylarda çevre illerin ve ilçelerin yanı sıra Batman kent merkezindeki vakalar sonucu kentteki Devlet ve özel hastanelerinin vakalara cevap veremediğine şahit olmuştuk. Son haftalarda, sıkı önlemler sayesinde vakalar azalsa da ölüm sayısında ciddi bir düşüş yok. Yaşlı genç dinlemeyen koronavirüs onlarca canı aramızdan aldı ve bu süreçte herkesin daha dikkatli olması gerektiğinin inancındayım. Sosyal mesafe, hijyen ve maske kuralı büyük önem taşıyor. Kuralları gevşettikçe vaka sayısı artıyor.

       Kısacası, tehlike sürüyor. Tehlikenin farkında olmakta çok ama çok fayda var!

       Sağlıklı ve güzel bir hafta dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları