08 Mayıs 2022 - Pazar

BATMAN'DA EĞİTİMİN HALİ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

2 Yıllık pandemi sürecinden sonra maske ve mesafesiz ilk bayramın ardından Batman ve bölgemizde normale dönüş için adımlar atılmaya devam ediliyor. Batman'da bazı alanlardaki gelişmeler yaşanırken ne yazık ki bazı alanlarda ise gerilemeler yaşanmakta.  Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle kentimizde yatırımların istenilen düzeyde olmaması elbette hepimizi üzen hadiselerdir.

Batman'ın  eğitim durumunun daha önceki yıllarda daha iyi olduğu hepimizin malumu.  Son bir kaç yıldır Batman'da eğitim yuvalarındaki derslik sayısında büyük yatırımlar yapılırken eğitim kalitesi de maalesef  diplerde! Önceki yıllarda eğitim alanında başarılarla anılan kentimizde ne yazık ki büyük kan kaybı yaşanmakta. Devlet okullarında  Fen Lisesi her zamanki başarısıyla Batman'ın gururu olurken,  Mehmet Akif Ersoy Lisesi gibi bir-iki okul dışında eğitim ve disiplinden uzak okullar olarak anılmakta. Oysa Batman'da Milli Eğitim alanına yapılan yatırımlar hiç bir kente nasip olmamakta. Ama gelin görün ki ortada bir başarı yok.

ATANAMAYANLAR  DAHA DA MAĞDUR

Bir çok aladaki usulsüzlükler ne yazık ki eğitim alanında da yapılmakta. Batman ve bölgemizdeki bir çok devlet okulunda çalışan eğitimciler, idarecilerin göz yummasıyla  özel sektördeki eğitim kurumlarında da çalışmakta. Atanmış ve yıllardır devlet okullarında çalışan bazı öğretmenler, devletten maaşlarını alırken özel kurumlarda da çalışıp maaşlarını daha dolgun hale getirirken, atanamayan bir çok öğretmen ise çok düşük maaşlarla çalıştırılmaya mahkum edilmekte. Bu durumda devlet okullarında görevli bazı öğretmenler ekonomik olarak durumlarını güvence altına alırken, mağdur ettikleri atanamayan öğretmen ve öğrencilerin vebalini nasıl ödeyecekler? Devlet okullarını kaynatma ve formalite sunumlarıyla geçiştiren bu kadrolu öğretmenler hiç bir maddi ve sosyal güvencesi  olmayan  öğretmenlerin de işsiz kalmasına neden olmakta. Aylardır belki de yıllardır süren bu gelenekten rahatsız olan bir camianın şikayeti üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin Batman'daki özel okullarda inceleme çalışmaları sürmekte.

600 Bin nüfusa sahip Batman'da eğitim çıtasının daha da yükselmesi beklenirken, geldiğimiz hale bakın. Yıllar önce Batman'ın ismi başarı listesinde üst sıralarda iken son dönemlerde ve son yıllarda bu başarıdan git gide uzaklaşan bir il olduk.  Vatandaşların her şeyinden feragat edip çocuklarını okutmak için çabaladığı günümüzde ne yazık ki istenilen düzeyde eğitim alamadıkları ve her şeyin ticarete dönüştüğü bir ortama girdiğimiz gün ışığı gibi ortada.  Kentin geneline yapılan onlarca okul ve eğitim yuvası arzu edilen başarıdan git gide uzaklaşmakta. Bu başarısızlık ve disiplinden uzak tablo ne zaman düzelir bilinmez ama bu olumsuzluk ve göz yummalara devam edildiği sürece bu işin de düzeleceği mümkün değil.  Eğitim işinin hiç bir işe benzemeyeceği gibi  atanamayan öğretmenlerin hakkına girmek,  sabahın köründe okulun yolunu tutup bir yere gelmek için  emek veren öğrenciler ve ailelerin fedakarlığını görmezden gelen, yaşananları görmezden gelen kişi ve kişiler bunun vebalini nasıl ödeyecekler?

Kısacası yaşananlar sonucu bölgemiz ve Batman'da eğitimin hali içler acısı.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları