23 Ekim 2022 - Pazar

TABELA IŞIL IŞIL, YOL KAPKARANLIK!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman, haftanın son gününde yine bir trafik kazasıyla sarsıldı. Kent merkezinde onlarca ambulans ve itfaiye araçlarının siren sesleriyle irkilen Batmanlılar neyin yaşandığını merak ederken, Batman köprüsünde yaşanan bir feci kazanın haberi geldi. Diyarbakır firmasına ait bir yolcu otobüsünün ağır tonajlı ve kum yüklü bir araca arkadan çarpması sonucu 2'i ölü, 4'ü ağır, 22 yaralı. Evet bilanço ağır. Batman'dan Diyarbakır yönüne gitmekte olan yolcu otobüsü daha şehirden çıkmadan ışıl ışıl ve milyon liralarla yaptırılan 'reklam' kokan tabelanın altından geçer geçmez zifiri karanlık olan ve onlarca can kaybına neden olan Batman köprüsünde ağır tonajı araca çarpıyor. Sonuç her zamanki gibi vahim. Bu konuyu onlarca kez gazete manşetlerine ve yazı konusu yapmamıza rağmen hiç bir yetkiliden ses gelmedi.

Ülke genelinde yüzlerce yol adeta otoban gibi yollara sahip olurken ne yazık ki Diyarbakır'dan bu yana uzanan tüm yollar adeta tuzak gibi. Gece vakitlerinde Batman, Siirt, Bitlis ve Mardin gibi illere yolculuk yapmak adeta imkansız gibi, neden deseniz yollarda ışık ve trafik işaretlerinden bile mahrum. Yolculuk yapanların ise zorunlu ve gözü kapalı bir halde gibi yolculuk yaptıklarını belirtmek istiyorum. Türkiye'nin bir çok il ve beldesine varmadan bile onlarca kilometre ötede şehrin ışıklandırmaları ve orta refüjlerde bulunan aydınlatma direkleriyle karşılaşırsınız.

650 Bin nüfuslu Batman'da ise durumlar tam tersi! Batman kent merkezinin sıfır noktası, otogar bitişiği, park ve bahçelerin yapıldığı alan ve kent girişindeki 'hoş geldiniz-reklam' tabelasının dibindeki köprü ışıksız ve kapkaranlık. Buna benzer ikinci bir yol ise Batman-Beşiri Organize Sanayi yolu. Her gün Batman’ın yerel basını bu yolda yaşanan onlarca kazayı gündeme getirmesinin şahitleri tüm Batman halkı değil midir? Benim merak ettiğim bu kentin Milletvekillerinin gündeminde ne var? Batman-Diyarbakır ve Batman-Beşiri yolunda kaç kişinin daha ölümünü bekleyeceğiz! Yaşanan kaza öncesi ise  sağanak yağış  Batman trafiğini adeta felç etti. Akşam saatlerindeki kısa süreli yağış kentin dört bir yanındaki tüm cadde ve ana arterlerini adeta kilitledi. Bunu trafikte veya dışarıda olan bir çok vatandaşın yaşadığına eminim. Demek ki Batman, şehir çıkışındaki milyonluk tabelada yazıldığı gibi 'doğunun modern şehri' değilmiş.

YEREL BASIN ZORDA

Bir çok meslekte yaşanan sıkıntılar ne yazık ki yerel basında da yaşanmakta. Özellikle imalatçı konumundaki büyük, küçük ve orta ölçekli esnaf son yıllarda artan maliyet ve girdi fiyatlarından ötürü sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ekonomi ve istihdama katkı sunan bir çok imalatçı ve küçük esnaf artan maliyetler ve özellikle akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle nakliye alanındaki fiyatların da 4'e katlanmasının ardından çarklarını çeviremez hale geldi. Yaşanan pandemi ve ekonomideki sıkıntılarla birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi yazılı basın ve özellikle yerel basın bu krizden en çok etkilenen sektörlerden biri.

Türkiye'nin 81 ilinde yayın yapan ve görevleri sadece kentin sorunları olan yerel basın gün geçtikçe daha da nefes alamaz bir hale gelmiş durumda. Kalıp, kağıt, kimyasal madde ve eleman giderlerini karşılayamaz hale gelen yerel bası adeta çaresiz bir halde! İlan ve reklam geliri olmayan bir çok yerel gazete parmak sayısı kadar az abonesi ve kendi kıt imkanlarıyla ayakta durmaya çalışıyor. Başta büyük şehirler olmak üzere bir çok bölgede yayın yapan yerel gazeteler renkli ve çok sayfalı gazetelerini siyah-beyaz ve daha az sayfalı haline getirmesine rağmen ekonomik olarak ciddi sıkıntılarla boğuşmakta. Şehir ve beldelerinin sesi olmaya çalışan yerel basının bu çığlığına ses verilmeli ve sahip çıkılmasının gerektiğini ifade etmek istiyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları