28 Ekim 2023 - Cumartesi

YİNE Mİ İNTİHARLAR?

YİNE Mİ İNTİHARLAR?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Çok uzun yıllar önce değil, sadece 15-20 yıl önce  herkesin malumudur ki Batman ne yazık ki ülke genelinde bir intihar kenti olarak anılmaktaydı. Son zamanlarda yaşanan intiharları yazmamaya özen göstermemize rağmen ne yazık ki  aradan uzun yıllar geçmesine rağmen ayını tablo ile karşı karşıya kaldığımızı ifade etmek isterim.  İntiharlar kenti  olarak anılan Batman'da yaşanan o acı olayların ne yazık ki  nedeni ve sebebi araştırılmadı.  Belki de kendi kendinize diyeceksiniz ki nerden çıktı bu intihar meselesi! Ama şunu bilmenizi isterim ki son 5-6 aydan bu yana yaşanan intihar vakaları korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. Hele hele yaş oranı  tahmin edemeyeceğiniz kadar!

Yaşanan pandemi, ekonomik sıkıntılar, işsizlik, özenti ve madde bağımlılığı intiharları tetikliyor diye düşünüyorum. Şahsım  bir gazeteci ve bir birey olarak bu konulardan haberdar oluyorsam Batman Milletvekilleri, kentin idarecileri, kamu görevlileri,  doktor ve akademisyenlerimiz, STK'lar ve kanaat önderleri gerçekten bu konudan  bi haber midirler? Şimdi yukarıda isimlerini yazdığım unvan sahiplerine sormak isterim, gencecik canların gün be gün yaşamına son verdikleri, madde bağımlılığında yaşın 15'ine bile altına düştüğü, anne ve babaların çocuklarının bir meslek sahibi olmadıklarını bilmelerine rağmen ve ne iş yaptığı hakkında bilgi sahibi olmadığı halde gece ve sabahlara kadar eve uğramadıklarını umursamazken bu intiharlarında tesadüfi olmadığını bilmeliler.

Birimizin başı bile ağrıdığında hemen hastaneye koşup nedenini araştırıyorsak bu kadar can kaybı kimsenin canını acıtmıyor mu, vicdanları sızlatmıyor mu?  Lütfen son günlerde yaşananlara dikkat edelim. Kentimizde farklı sebeplerden ve farklı yaş gruplarından onlarca kişi yaşamına son verirken bunun araştırılmasının gerektiğinin inancındayım. Batman yeniden acılar kenti ve intiharlarla anılmak istemiyor.

TAHAMMÜLSÜZ BİR HALE GELDİK

Yaşanan depremler, ekonomik sıkıntılar ne yazık ki  toplumu tahammülsüz bir hale getirmiş durumda. 6 Şubat'ta büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından İsrail'in Filistin'e yaptığı zulümle yüreğimizdeki acılar daha da derinleşti  ve yüzümüz gülemez hale geldi. Tahammülsüzlüğün tüm Türkiye'de yaşandığı  hepimizin malumu. En basitinden bir kaç örnek vermek gerekirse  bunu banka kuyruklarında, hastanelerde ve trafikteki yol verme kavgalarını cinayetlere  dönüştüğünü  gösterebiliriz.

Altını kalın çizgilerle çizmek isterim ki,  yazdıklarımız sadece Batman değil, ülke genelinde yaşanan olaylardır.  Batman'da da gün yok ki farklı mahallerde bu tür olaylar yaşanmasın, artık sokakta ve trafikte  bırakın tahammülü insanlar kavga etmek için adeta bahane arar hale geldi. Kısacası artık insanların bir birine tahammülü sıfır hale geldi.  Bunun en vahim olanı da büyük metropol şehirlerde yaşanmakta. İstanbul başta olmak üzere vatandaşın çektiği sosyal ve ekonomik sıkıntılarla birlikte otobüs, metrobüs ve tramvaylarda had safhaya varan tahammülsüzlük çekilecek gibi değil. 

Gün yok ki, güpegündüz mekanlar basılmasın,  gün yok ki, sokak ortasında adam vurulmasın. Büyükşehirlerin bir çok semtinde bakkaldan, manavdan bile haraç alan çeteler cirit atmakta. Sokak ortasında işlenen zorbalıklar, dolandırıcılıklar ve  haksızlıklara denetimli serbestlikle dışarı bırakılsa olacağı bu değil midir? Bu ülkenin her yerinde şiddet ve tahammülsüzlük almış başını gidiyor ve ne yazık ki buna da bir diyen yok.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları