22 Haziran 2019 - Cumartesi

Yatırımların gecikme nedeni!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Petrolden doğan kent Batman en güzel ve en hareketli günlerini şüphesiz ilçe statüsünde iken yaşadı. Batman bulunduğu il ve bölgedeki birçok ilden daha canlı ekonomisiyle yıllarca adından başarıyla söz ettirdi. İl statüsüne kavuştuktan sonra gerekli yatırımların yapılması için düzeninden ve başarısından adım adım uzaklaşan Batman büyüdükçe kan kaybetti.

Petrol sektörüyle ün yapan ve 7 bin işçiyi bağrında çalıştıran Türkiye Petrolleri'nin eski günlerinden eser kalmadı. Gittikçe özel sektöre devredilme çalışmaları sonucu işçi kıyımına gidilmesi hayra alamet değildi ve sonunda  Türkiye Petrolleri TPİC'e devredildi . Onlarca işçi otobüsü,  iş makinelerinin, sondaj kulelerinin giriş-çıkış yaptığı Türkiye Petrolleri kapısı sadece misafir araçlarının geçiş kapısı haline geldi. Türkiye Petrolleri kapısı ve Peron geçidi işçilerin kullandığı en hareketli güzergahtı ama artık bu güzergahta işçilere rastlamak mümkün değil.

Ticareti ve hareketliliğiyle bölgedeki il ve ilçelere cazibe merkezi haline gelen Batman konumu itibariyle ulaşım ve büyük pazarların konumundaki lokasyonunu kullanamadı. Geçen zamanlar içerisinde tüm hareketliliği ve pazarını Mardin, Diyarbakır ile Gaziantep gibi illere kaptıran Batman yatırım ve gelişimde geriye giden iller arasına girdi. Tüm hareketliliği inşaat ve AVM'ler üzerinde dönen Batman tamamen üretimden uzak tüketim merkezi haline gelmiş durumda.

YATIRIMLARIN GECİKMESİ

Zaman zaman yatırımların gecikmesinden yakınır dururuz. Kentin il statüsüne kavuşmasından bu yana gelişmenin ve yatırımların zamanında gelmemesinden sitem eden Batmanlılar konunun temelinden farklı durumların olduğunu bilmemekteler. Yıllarca yaptırılan kamu ihaleleri ve yatırımları etiket sahiplerine sunulmuş, en ufak bir yatırım ve iş alımı bile belli çevrelere peşkeş  çektirilmiş. Yapılan her hizmet alımı belli çevrelerin tekelinde dönüp durmakta, günümüzde bu sitem hala sürmekte...  Düşünün  Batman Bölge Devlet Hastanesinin yapımında ne yolsuzluklara imza atılmadı ki? Kitaplara konu olacak alımlar Batman'da yaşandı.

Düşünün Batman'da bir Üniversite kurulacak ama yer ve konum itibariyle en olumsuz, Batman'la bağlantısı olmayan tek bölgeye Üniversite yapılıyor. Şehirle asla buluşamayacak kuş uçmaz-kervan geçmez ücra bir bölgeye Üniversite! Elbette yine uzun uğraşlar sonucu verilen uğraşlar ve birilerinin arazisi prim yapsın, bölge arazileri rant haline getirip birilerini zengin etmek için olamayacak bir yer ve konuma üniversite yapıldı. Yazık hem de çok yazık...

Coğrafyası ve konumu ile Batman'la bir ilgisi olmayan Batman Üniversitesi  ve bu alana yapılan onlarca yatırıma yazık değil mi? Bu yatırımın orada yapılması için uğraşan ve karar verenler Batman'a en büyük ihaneti yapmışlardır. Öte yandan son üç-dört yıldır yapımı gündemde olan yeni hastane için de aynı senaryolar düzenlendiğinden hastanenin  yapılamadığını biliyor muydunuz? Kentin ileri gelenleri kendi arazilerinin prim yapması için yetkilileri defalarca belirlenen yerlerden vazgeçtirip farklı arazi sunumlarından ötürü bu yatırım gecikti. Bu saatten sonra yeni yapılacak hastane alanı belli. Anlaşılan şehrin gelişimi için çaba harcayan işadamları ve yatırımcıları farklı hesaplar peşinde.

Yinede hayırlısı diyelim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları