07 Şubat 2021 - Pazar

NÜFUS VAR, İSTİHDAM YOK…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçtiğimiz hafta 2020 yılının illere göre nüfus artışını açıkladı. Yapılan istatistik  çalışmaları sonucu  Türkiye'nin nüfusu 83 milyon 614 bin 362 kişi olurken Batman'ın nüfusu da 620 bin 278 kişi olarak duyuruldu.

1950'li yıllarda petrolle ünlenen Batman gün geçtikçe göç alan illerin başında gelmekte. (Tabi yoğunlukla başı çeken ilimizin işsizlik oranıyla da başı çeken bir il olduğunu unutmamak lazım) Yıllardır çevre il, ilçe ve kırsaldan göç alan kentin hızlı gelişimine rağmen yatırım ve istihdamdan söz etmek pek doğru olmayacak sanırım. 1950'li yıllardaki hareketliliği ve ekonomik canlılığıyla cazibe olan Batman ne yazık ki yatırım ve istihdamda söz sahibi olamadı. Daha 90'lı yıllarda bile bir çok il ve ilçeye gıda başta olmak üzere bir çok sektörde aktif olan bu il gün geçtikçe kan kaybetmeye başladı.

Sadece Türkiye Petrolleri bünyesinde 8 bin çalışanı ve yüzlerce aileye ekmek kapısı olan petrol sektörü gün geçtikçe küçülürken buna alternatif hiçbir alanda ilerleme kaydedilmedi. Yine inşaat sektöründe canlı sayılan Batman bir süre önceki hava mania ve çeşitli sorunlar nedeniyle konut açığını gideremedi. Yıllarca imar sorununun çözümünü bekleyen bazı müteahhitler çevre il ve ilçelerde istihdam yarattı.

Son dönemde imarın açılmış olması vatandaşları sevindirmesine rağmen farklı bölgelerdeki daire fiyatlarının astronomik rakamlarda olması vatandaşı ürkütüyor! Daha önce de belirttiğimiz gibi bu ilde yatırım, istihdam, turizm, eğitim alanındaki alanların yetersiz oluşu ve hiçbir cazibesi olmadığı halde fiyatların yüksek oluşunun neye göre belirlendiğinin çok garipsendiğini bilmekteyiz.

Yıllar geçtikçe istihdama yönelik yatırımların olmadığı ve nüfusun gün geçtikçe arttığı Batman'da işsizliğin korkutucu boyutta olması ve gün geçtikçe işsizler ordusuna yüzlerce kişinin katıldığı hepimizin malumu.  Son yıllarda üreten değil, sadece tüketen bir Batman olduğumuz gözler önünde. Pandemi öncesi GAP ile Gültepe mahallesindeki milyonluk cafe ve mekanlarla bunu doğrulamıyor mu? Bunun yanı sıra bir çok semtin yanı sıra bir çok ara sokakta bile yeni açılan zincir marketler bu kentin tüm sermayesini alıp götürürken etkili ve yetkililerimiz de olup bitenleri sadece seyretmekle kalıyor.

Son birkaç yıldır tekstil sektörüne umut bağlayan iş dünyası market ve tekstil alanı dışında ne yatırımlar kazandırdı bu memlekete? Bundan dolayıdır ki Batman işsizlik ünvanını kimseye kaptırmıyor.

ESNAF SAHİPSİZ

2019 Yılında yaşanan ekonomik krizin ardından pandeminin de etkili olduğu coğrafyamızda en büyük fatura ne yazık ki sanayici ve küçük esnafa çıktı. 2020 yılının Mart ayında ülkenin geneline dağılan korona virüs  bir çok değerlerimizi aramızdan alırken, gelenek ve göreneklerimizin yanı sıra evine ekmek götüren esnaf ve çalışanları da zora soktu.

Kısıtlamalar dahilindeki bir çok sektör aylardır kapalı tutulurken, bir çok yerdeki alış veriş merkezleri ve zincir mağazalar ticaretlerine aralıksız devam ediyor. Batman'da onlarca düğün salonu, fotoğrafçı, gelinlikçi, yemek üretim firmalarının yanı sıra cafe ve kahvehaneler ne yazık ki kısıtlamalar dahilinde kapalı.

Bir çok esnaf iflas edip işi bırakırken bazıları da iflasın eşiğine gelmiş bir durumda. Ertelenen ve ötelenen vergi ile  kredilerin de vadesi başladı bile . Haber bültenlerinde esnafı az da olsa umutlandıran hibe ve kredilerin de çare olmadığı gözler önünde. Seslerini duyuramayan ve çareyi işyerini kapatmakta bulan esnaf ne yazık ki sahipsiz bir durumda.

Güzel bir hafta dileğimle...

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları