29 Mayıs 2022 - Pazar

ESNAF ZORDA

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Gün geçtikçe daha ağır hale gelen hayat koşulları vatandaşı zorda bırakırken küçük ve orta ölçekli esnaf kepenk kapatıyor. 2,5 yıl süren salgın hastalık öncesi yaşanan ekonomik kriz günümüzde daha da çekilmez bir hal aldı. 2019 yılının Aralık ayında Çin'den başlayıp tüm dünyaya dağılan hastalık aylarca gündemin ilk sırasında oldu. Dünya coğrafyasında yüz binlerce can kaybına neden olan bu hastalık elbette bir çok sorunu da gölgeledi. Yaşanan hastalıktan önce baş gösteren ve dünya ekonomisine büyük zararlar verirken, konuşulan gündem sadece 'Covit-19' hastalığıydı. İmalattan, gıdaya sıkıntıya giren bir çok sanayi ve imalat devleri ekonomik krizinden kurtulamayarak iflas bayrağını çekmek zorunda kaldı. Bölgemiz ve ülkemizdeki yaşananlar bundan çok farklı değildi elbette. Hastalık öncesi ve sonrası bir çok sektörde de kapanma ve iflaslar yaşanırken iş dünyası ve istihdam alanları bu durumdan kurtulmuş değil.

Son yıllarda TÜİK'in yaptığı anketler sonucunda Türkiye'de işsiz illerin en başında yer alan Batman'da ne yazık ki durumlar daha da vahim. Zincir marketlerin mantar gibi türediği Batman'da küçük esnaf sayılan büfe, bakkal ve benzeri esnaf nefes almakta bile zorlanıyor. Türkiye genelindeki tüm zincir marketlerin sahipleri yüz kişiyi geçmezken, milyonlarca küçük esnafın yok olmasına neden oluyorlar. Yapılan araştırmalar sonucunda Diyarbakır'da zincir marketler yüzde seksen oranındayken, yerel esnafın sayısı ise yüzde 20 civarında. Batman'da bir kaç yılda mantar gibi türeyen zincir marketler kentin yüzde 60'ını bile geçerken Türkiye genelinde ise bu oran yüzde 75... Peki buna adaletsizlik denmez de ne denir? Gelir dağılımında zincir market sahibi yüz kişi bir yana tüm Türkiye bir yana. Bu yayılma ve işgale bir sınır getirilmeli ve küçük esnafın yaşayabilmesi için gereken adımlar atılmalı. Gün geçtikçe daha da zor bir hal alan geçim sıkıntısı bir çok vatandaşın hayatını zorlaştırırken esnaf ve küçük imalatçıda meslek hayatını sürdüremez hale geldi. Kapanan onlarca işyeri ve küçük işletmecinin kepenk indirmesiyle birlikte Batman'daki işsizlik sayısını daha da yükseltiyor.

TRENE İLGİ ÇIĞ GİBİ

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı otobüs, minibüs ve uçak yolculuğu çok maliyetli olduğundan vatandaşın tren yolculuğuna ilgisinin artmasına neden oldu. Bir süre öne Batman'da başlayan Diyarbakır-Batman arası hizmet veren trenin hizmet hattının en azından Adana'ya kadar uzatılmasını isteyen vatandaşlar, Elazığ, Adana ve Ankara arası tren hizmeti devam ederken, bu hizmet neden Batman ve Diyarbakır'a kadar ulaştırılmıyor?

Batman ve çevresinden Akdeniz ile Batı illerine çalışmaya giden mevsimlik işçilerin yanı sıra iş amaçlı ve tedavi amaçlı seyahate çıkmak isteyen yüzlerce vatandaş  uçak ve otobüs bilet fiyatlarından dolayı tren yolculuğunu zorunlu bile olsa tercih etmek zorunda. Son günlerde akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı tren yolculuğuna rağbetin arttığına dikkat çeken TCDD yetkilileri de trene ilginin arttığını belirtiyor. Günler öncesi yapılan rezervasyonlar sonucunda vatandaşın artık trene yöneldiği göstergeleri Batman'a bu hizmetin sunulması da kaçınılmaz bir hal aldı. Yetkililerimizin, vatandaşın bu sesine kulak vermesi bizim de dileğimiz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları