CAMİDEMİYİZ, CAFE'DEMİYİZ ANLAMADIM!..
CAMİDEMİYİZ, CAFE'DEMİYİZ ANLAMADIM!..

AZİZ ARSLAN
-Sevgili okurlarım...
Bu haftaki; Cuma Namazı esnasında camide, ezan okunurken, sol tarafımda bir gencin sürekli cep telefonu ile meşgul olması dikkatimi çekti ve kısa bir zaman sonra tahmini olarak 35 ile 40 yaş arasında biri gelip sağıma oturdu ve oturmasıyla birlikte, cep telefonunu çıkardı. Bende ikisinin arasında olmam hesabıyla ister istemez, telefon içeriklerini göre biliyordum! Birinin oyun oynadığını ve diğerinin borsa ve döviz sayfalarını takip ettiğini, oysa hutbe bağlamında imam cemaate aydınlatıcı çok güzel mesajlar verirken, genel olarak cami içinde oturan cemaate bir göz gezdirdim çoğunun elinde cep telefonları mevcut olması, camide değil de, sanki cafedeyimiş gibi, beni son derce üzdü?!..
Dolayısıyla, cami cemaatinin azımsanmayacak derecede telefonlarıyla meşgul olmak yerine, imamın Kur'ân'dan okuduğu güzel mesajlarına odaklanmalarını içimden geçirdim ve arzu ettim. Nitekim sağımda ve solumda oturanlara tatlı bir üslup ile ikaz edip uyarmayı düşündüm. Ancak, dinlenilmesi ibadet olan hutbeyi dinlemeyen! Beni hiç dinlemez ve hatta kırabileceğini hesaba katarak nasihatten vazgeçtim? Hülâsa, Allah teâlâ, Kur'ân-ı Kerimin mealinde şöyle buyurmakta:
"Kur'an okunurken susun ve onu dinleyin!"
(A'raf Suresi Ayet - 204)
Kıymetli okurlarım...
İmamın vaazını dinlemeyen ve okunan Kur'an-ı Kerimin feyzinden nasiplenmek istemeyen kulağa hiç kimse bir şey duyuramaz! Bu üzücü konu hakkında camilerde, cep telefonlarına gelen arama ve internet sinyallerini engelleyici JAMMER (Cemır) cihazların konulması aklımdan geçti? Neden bu uygulanmıyor diye! Gerçi çoğu camilerin giriş kapılarında veya caminin muhtelif yerlerinde, cep telefonlarının kapatılması ile ilgili yazılı uyarılar bulunmakta. Hatta imamlarımız cami cemaatinin Namaza dururken (iftitah) tekbirini alma esnasından önce cep telefonlarının kapatılıp veya sessize alınması için ikaz edilmesine rağmen, cep telefonu tutkunu tipler, gelecek telefon aramalarının haşa? Namazın kılınmasından daha önemli mi? ki, bu uyarıları dikkate almıyorlar. Hülâsa Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle:
"Kâinatta en yüksek hakikat imandır. İmandan sonra namazdır.
Bundan dolayıdır ki, cami cemaatinin, hal ve ahvaline ilişkin dünyevi düşünceler ve meşguliyetler Namazın önüne geçmemelidir...
Dolayısıyla; Hasan-ı Basri Hazretlerinin dikkat çekici ifadesini okurlarımın dikkatine sunmadan geçemeyeceğim...
Hasan-ı Basri Hazretleri şöyle buyurmakta:
"Koyun, insandan daha hassastır. Çünkü o, çoban seslendiğinde otlamayı bırakıp dikkat kesilir."
Konuyu fazla uzatmadan, demem o ki, cami hutbelerinde Kur'an okunduğunda ve Allâh Teâlâ zikir edildiğinde çok dikkat kesilmeli ve olumsuz davranışlar sergilenmemeli...
Bu ifadeler evvela kendi nefsimedir.
Selâm ve duâ ile.