ADAY ADAYLARI YEREL SEÇİME DOĞRU - 2
ADAY ADAYLARI YEREL SEÇİME DOĞRU - 2
AZİZ ARSLAN
-28/11/2023 tarihli köşe yazımda dobra seçimler ile ilgili analiz yapmaya devam edeceğimi ifade etmiştim. Malum gündem yerel seçim. Şunun şurasında iki hafta gibi bir süre kaldı. Belediye Başkan adayları da netleşti ve bilgi birikimlerini, projelerini, vaatlerini halkın bilgisine sunmaktalar. Dolayısıyla şehrin kalkınması ve gelişmesi iyi bir belediyecilik anlayışı ile elde edilir. Yerel yönetimler halka doğrudan etki eden hizmetleri hayata geçirilebilen bir mekanizmadır. Bu açıdan, Seçmenin nabzını ölçebilmek amacıyla şehrin merkezinde ve çevremde olmak üzere bir hafta boyunca günlük aralıklarla bire bir kendi çapımda katılımcı seçmen profili olan 35 ile 50 yaş arasındaki seçmenlerden elde ettiğim görüş ve düşüncelerini mini bir anket gibi siz okurlarıma ve kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum.
Belediye Başkan adayı ve idial bir belediye hizmeti nasıl olmalı... Sorusu üzerine:
Katılımcı seçmenler:
Belediyeler hizmet yeridir. Siyaset ve siyasi düşünce döngüsünün olduğu bir yer değildir. Bu şehri yaşanır hale getirebilen ve hizmet odaklı aday desteklenmeli diye % 60 oranında bir seçmen tercihi görüldü.
Diger taraftan özellikle seçmen farklılığı siyasi tercihlerinin öne çıktığı görüş ve düşünceler şöyle:
Belediye Baskan adayının isminden veya hizmetinden çok bizler için siyasi iradenin kazanmasıdır, diye ifade eden seçmen ortalamasının % 25 bir tercih oranı ve %15 ise kararsız oldukları görüldü.
Netice itibariyle iki seçmen profilinin öne çıktığı gerçeği gözler önünde. Herşey seçmen de bitiyor. Bu şehrin geleceğini matematiksel olarak yüksek ihtimale kenar semt mahallelerdeki seçmenler belirleyecek gibi...
Hizmet mi?
Siyasi düşünce mi?
Hep birlikte bekleyip göreceğiz.
Bu bağlamda demokrasinin temellerini oluşturan seçimler, halkın yönetim şeklini oluşturmasında ve söz sahibi olması bağlamında çok önemli bir yere sahiptir. Sonuç olarak yaşadığımız çevre ve mekanları güzelleştirmek, mahmur hale getirmek; gelecek nesillere yaşanabilir estetik, geçmiş kültürünü koruyan ve yaşanır bir kent bırakmak hepimizin arzusu ve isteği. Bu açıdan, Belediye başkanı toplumcu belediyenin inşaasını kolaylaştıracaktır. Başkan adaylarının "insanı yaşat ki devlet yaşasın" bilincine sahip olmaları gerekiyor. Bu da toplumun insani ihtiyaçlarını mutlak önemsenmesini gerektirmektedir. Belediyecilik hizmeti kilit taşlarını döşeyen bir hizmet algısından uzaklaşmalı. Şehirleşme ve marka olarak adından söz ettirecek yaşanır bir kent görünümünü elde edecek projeleri hayata geçirilmesiyle mümkün olacaktır.
Aklıma gelmişken siz okurlarımın bilgisine sunmak istiyorum. Malumunuz eski kuşak olanlarımız hatırlar. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanılığı yapmış olan, Süleyman Demirel’in seçimlerle ilgi meşhur ifadesi:
“Hangi partiye rey verirseniz veriniz, muğber (küskün, gücenmiş) değiliz. Bizim sadece zihniyetlerle ve davranışlarla mücadelemiz vardır.” diye buyurmuştur.
Bu sebeple seçmenlerin görev başına getireceği adayın hakkaniyet, adalet ve hizmet ölçülerinin esas olan objektif bir bakış açısına sahip olmalı. Yani emaneti ehline vermek.
Cenab-ı Allah (CC), Ayet-i Kerime de mealen şöyle buyurmakta:
“Muhakkak ki Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah bu emriyle size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi hakkıyla görür.”
(Nisa, Suresi Ayet -4/58)
Bu açıdan insanın toplumdaki sorumluluk bilinci, emanet sahiplerinin, emânet edecekleri insanda ilk arayacakları şart “ehliyet” ve “liyâkat”tir. Yani, “bilgi ve maharet/beceri, san’at” şarttır.
Vesselâm.