11 Ağustos 2024 - Pazar

KARAKTERLİ İNSAN OLMAK

KARAKTERLİ İNSAN OLMAK

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

Karganın biri her gün kilisenin çanına pislermiş... Papaz ne yaptıysa yakalayamayınca çanın bulunduğu yere bir bardak şarap koymuş. Karga şarabı içip sızınca da yakalamış... Sonra demiş ki: Müslüman olsan şarap içmezsin, Hıristiyan olsan çana pislemezsin.. Söyle bana sen nesin?

Karga, kekliği taklit edeyim derken kendi yürüyüşünü de şaşırmış.

Bu hikayedeki karga gibi taklitçi ve yolunu şaşırmış insanları hayatın bir çok alanında görmek mümkün. Dolayısıyla, karakter ve potansiyel değerleri itibariyle, yapmacık ve taklitten uzak, özüyle ve sözüyle hayatın her alanında sağlam duruş sergileyen insanları da görmek mümkün.

Bu açıdan, karakterli insanlar gizli de olsa, açık da olsa vicdan sahibi oldukları için dürüst davranırlar. Onlar, her şeyden önce, kendi vicdanlarına karşı sorumluluk duygusu taşırlar ve eleştiriye hep açık olurlar. Pozitif değişiklikleri hoş karşılarlar ve bu gibi değişikliklere karşı esnek duruş sergilerler. Başkaları tarafından kontrol edilmeye ve hegemonya kurulmasına izin vermezler. Çevresindeki insanların başarılarını takdir edip kutlarlar. Aşağılık kompleksine kapılmazlar. Başarının sıkı bir çalışma ile elde edilebileceğini bilirler ve hayatta bir şeylere yetkili olduklarını, başkalarının kendilerine özen göstermek zorunda olduğunu ya da dünyanın onlara bir şeyler vermesi gerektiğini düşünmezler. Özellikle zulüm, yalan ve iftiradan uzak, helal, harama karşı son derece hassasiyet gösterirler. Bizim kültürümüzde öz bilinçli davranışa, "haddini bilmek" denir. Haddini bilen, bu karakterli insanlar nerede duracağını, nerede hızlanacağını, nerede yavaşlayacağını iyi bilirler.

Değerli dostlar; Yaşanmış gerçekler insanın hayatında unutulmaz izler bırakır. Hayatımızda iz bırakabilecek bir gerçeği bilgilerinize sunmak istiyorum...

Hz. Ali’nin kardeşi olan, Hz. Cafer (r.a.), İslâm’dan öncesi ve sonrası asalet ve karakterinde var olan değerlerden ötürü Hz. Cebrail’in övgüsüne mahzar olmuştur. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Cafer’i çağırıp, Cebrail (as)’ın ender görünen iltifatına mazhar oluşunun sebeplerini sorduğunda. Hz. Cafer, Resulullah’a şu cevabı verir:

"Ey Allah’ın Resulü, ne İslâm’dan öncesinde ne de sonrasında ağzıma içki koymadım. Düşündüm; içki, bendeki en büyük değeri, aklı elimden alıyor. En azından akıl gücümü zayıflatıyor. Hâlbuki ben, insanlık değerlerimi korumak için, aklımı korumaya, ona daha çok işlerlik kazandırmaya muhtacım."

"Ey Allah’ın Resulü, bana bir zarar ve fayda sağlamayacağını bildiğimden putlara hiç ilgi duymadım. Efradıma yapılmasını kabullenemeyeceğim için hayatta zina suçu işlemedim. En büyük çirkinlik addettiğim için hiç yalan söylemedim" diye ifade buyurmuştur.

Bu açıdan, karakterli insanlar çok değerli ve benzersizdir. Hangi fiillerin faziletli olduğunu ve hangilerinin ‘iyi’ olmadığını idrak edebilme kabiliyetindedirler.

Sözün özü, bu güzel hasletleri repertuarınıza ekleyin ve hayatınızda uygulayın. İnsanların hızla sizi daha fazla sevdiklerini göreceksiniz!

Selam ve dua ile.

#
Yorumlar (1)
Destan
11.08.2024 13:52
Aziz hocam yine sizi alkışlıyorum. Hep bir birinden güzel konuları gündeme getiriyorsunuz. Allah razı olsun.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları