21 Ağustos 2020 - Cuma

HİDRO KARBON ve MÜJDE

Yazar - M. Latif YILDIZ
Okuma Süresi: 3 dk.
M. Latif YILDIZ

M. Latif YILDIZ

-
Google News

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Sayın Erdoğan’ın Cuma ( bu gün) vereceği müjdeye 83 milyon kilitlenmiş durumdayız.
52 yıllık meslek hayatımda bu tür müjdeli haberleri hep seçim arefesinde alırdık. Batmanlı bir gazeteci, yazar olarak seçinden iki gün önce Batman ve çevresinde zengin petrol damarı bulundu haberini en tepedeki yetkililer arar haber verirdi. Biz de gazetemize iletirdik. Çünkü öyle sıradan bir petrol haberi değildi. Gravitesi çok yüksek. Hemde bütün Batı Ramanda 17-18 bin varil günlük üretilirken açılan yeni kuyunun gün/varil miktarı 4 bin. (Yazı ile= dört bin) habere balıklama atlanmaz mı?
Seçimden sonra mı? Ne kuyu, ne petrol haberini hatırlayan vardı. Ancak günümüz koşullarında Batman’da yeni açılan ve gün/varil üretimi 4 bin olan kuyu haberleri bile bu ekonomiyi kurtaramayacağına göre Karadeniz’de Hidrokarbon harika bir müjde değil mi?
Tek başına petrol veya gaz da kurtaramayacağına göre. Kurtarsa, kurtarsa Hidrokarbon kurtarır. 
Peki nedir bu Hidrokarbon?
Hidrokarbon, pek çok kişinin yabancı olduğu, uzmanların ve bu madenler içinde büyüyenler dışında çok kişi bilmez. Peki nedir? Petrol ve türevlerini içerisine alan elementleri ifade ediyor desek özet olarak yeterli anlatmış oluruz. Yani Doğada sondaj çalışmaları ile elde edilebilen hidrokarbon türevleri, genellikle sıvı yakıtları nitelemek için kullanılmaktadır. LPG, benzin, motorin türevlerini piyasaya çıkartan hidrokarbon, petrol ürünü üretimi için kullanılıyor. 
Şimdi düşünün Akdeniz’deki onca kargaşa, savaş naraları, harp gemilerine karşın kendi denizimizde ve de bütün yakıt çeşitleri kavgasız, dövüşsüz, savaşsız Kuzey Anadolu Karadeniz sahillerinde çıkacak. Batmanlı petrolün deryasında büyümüş bir gazeteci ve de coğrafya öğretmeni olarak teknik bilgiyi sizinle paylaşmak boynumun borcuydu görevimi ifa ettim. İnanıp inanmamak size kalmış. Hani “yüz yıldır Karadeniz’de hamsiden başka bir şey çıktığını görmedik” de diyebilir. Ya da ülkemizin bin yıllık geleceğini kurtaracak büyük maden rezervi olduğuna da inanabilirsiniz. Karar sizin. 
İster inanın ister inanmayın her kesten çok daha fazla sevineceğimi biliniz. Ya dedikleri çıkarsa; hadi hayırlısı. Müjdeli haberi sabırsızlık ile bekliyorum, bekliyorsunuz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları