07 Mart 2022 - Pazartesi

BATMAN PETROL VE ÜÇ 8’İN UĞURU

Yazar - M. Latif YILDIZ
Okuma Süresi: 5 dk.
M. Latif YILDIZ

M. Latif YILDIZ

-
Google News

Merhaba değerli Petrol Gazetesi okuyucularım.

2018 Yılından sonra zaman zaman yazı yazdığım Petrol Gazetesi bu gün 3’lü sevincin uğurunu yaşıyor. İlki 8 Mart günü gazetenin kuruluş yıl dönümüdür. Gazete 18 yaşını doldu 19’dan gün alıyor. 20’ye bir kala rüştünü ve şehrimizde etkisini htiren gazete oldu.

İkincisi sevincimiz kadın, anne gibi kutsal bir varlık için önemli bir gün olan DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ile kuruluş yıl dönümümüzün çakışmasıdır.

Üçüncüsü adı “Petrol” olan gazetemizin ilk düzenli üretim veren Meymune boğazındaki Kuyunun 8 Numaralı kuyu olması hasebi ile 8 rakamının ortak olmasıydı.

Petrolün Batman, Bölge ve ülke için önemi ve anlamı olduğu kadar hayatımda da çok önemli bir anısı vardır. 1952 yılında Batman’a rahmetli dedem evimizi getirdiğinde Meymune boğazını Sere Kaniye’de ilk rafineri ve ilk petrol çıkartan at başı denilen 8 Nolu kuyunun pompası ile tanışmamın üzerinden 70 yıl geçmiş. 4-5 yaşlarında bir çocuk olarak aklımda kalan kuyuya gelen Doç’un araba farı ve at başı denilen pompa ile de aynı gün tanıştım oldu.

Dünyada ilk petrol ABD’nin kuzeybatısı Pennsylvania’da 1861 yılında çıkartıldı. Türkiye’de Batman yöresinde petrol bulunma ihtimali ilk kez Raman Dağında 1934 yılında söz konusu olmuş ve ilk jeolojik çalışmalar 1937 yılında ABD’den 66 yıl sonra yapılmış.

Bu çalışmalar sonunda Raman Dağı eteklerinde bulunan Zivinga Alikan köyü civarında sondaj yapılması teklif edilmiş, ancak o günkü ekonomik şartların yetersiz olması nedeniyle, 350 metre kotta bulunan Meymuniye boğazında kuyu kazılmasına karar verilmiş.

20 Nisan 1940 tarihinde 1048 metrede Türkiye’deki ilk petrole rastlanmış, Raman-1 ismi verilen kuyudan günde 100 varil ile üretime geçilmiş, ancak su üretiminin artışı ile terk edilmiş. 1945 yılı Şubat ayında Avusturya’dan alınan “TRAUZEL KULESİ” ile ilk defa farklı bir teknoloji kullanılarak sondaj çalışmalarına devam edilmiş ve bu yöntemle 17 Ocak 1946 tarihinde Raman’da 1361 metrede petrole rastlanmıştır. Raman-8 ismi verilen kuyudan üretime başlanmıştı. Günümüzde halen Raman-8 kuyusu 32 varil/gün üretilmektedir. 

Batman'da 8. Petrol kuyusu gibi 8 Mart 2004 yılında ve de 8 Mart Dünya kadınlar gününde “üç 8’in” uğuru ile bu günü kutluyoruz. Kuruculuğunu Nedim Arslan'ın yaptığı Batman Petrol Gazetesi ofset baskı tekniği ile internet üzerinde okurlarına ulaşan Petrol Gazetesi kentin sayılı gazeteleri arasında yer almaktadır.

Sevgili Nedim ile 32 yıl köşe yazarlığı yaptığım Batman Çağdaş’ın ortaklarından biri iken dostluğumuz pekişti. 2016 yılında Çağdaş ile yollarımı ayırdıktan sonra iki yıl kadar yazı yazmama kararı aldım. Ancak Batman’ın hayatta kalan en yaşlı (en eski de diyebilirsiniz. Biri de Nizamettin İzgi’dir.) Gazeteci olarak; doğduğum, çocukluğum, gençliğim ve ilk öğretmenlik yıllarımı geçirdiğim ata yurdu ile bağımı koparmamak için Petrol Gazetesinde ara sıra yazılar yazmaya karar verdim.

Nedim Bey, meslek hayatım boyunca rastladığım en uyumlu, dürüst, insani dayanışma ve hoşgörüye yatkın; paylaşım ve yardımlaşmayı seven bir kişilik. Gazetecilik mesleğinde adil, doğru, insaflı, tarafsız, vicdanlı ve merhametli olan patronlardan zarar gelmez.

Sevgi dolu ve başkalarına karşı saygılı olan Nedim Aslan’ın yayın hayatı süresince doğrulardan taviz vermediklerini, en sıkıntılı günlerde bu görevde olduklarımı, Kentteki sorun ve aksaklıklarda köprü görevini gördüklerini için yeni yayın yılında Batman Petrol 4000’li sayılara ulaştığını belirterek gazetenin geleceği için umut verdi.

Sevgili Nedim’i, gazetedeki ve şahsi ailesini tebrik ediyor. Başarılarının devamını bekliyorum. Nice 18 ve 3’lü 8 rakamlı uğurlu yıllar diliyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları