29 Ağustos 2023 - Salı

NEDEN ZAMLAR DURDURULAMIYOR

NEDEN ZAMLAR DURDURULAMIYOR

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

Yaşanan ekonomik kriz ile alım gücünün düşmesi doğal olarak gelir ve gider harcamalarının dengesi de bozuldu. Temel gıda ürünlerinde yaşanan artış ve artarda ekmeğe gelen zamlar ve enflasyonun fakirleştirici etkisi her kesimin üzerinde kendisini göstermeye devam ediyor.

Birkaç gün arayla iki farklı bölgeden 
ekonomik kriz gerçeğine üzülerek şahid oldum. Şahid olduğum ilk yer akşam üstü Kültür Mahallesi semt pazarında. Bozulmuş sebze ve meyveleri toplayan insanlar ve diğer taraftan bozulmaya el tutmuş sebze ve meyveleri düşük fiyatlarla almaya çalışan insanlar vardı.

İkinci yer ise, Gap Mahallesinde bir markette ekmek almak için gece geç saatlere kadar bekleyen insanları gördüm. Neden geç saatlere kadar bekler bu insanlar ekmek almak için. Nedeni, sertleşmiş ve satılmayan ekmeklerin 1 alana, 1 bedeva indirimi. İnsanların o ekmekleri almaları yaşanan ekonomik krizin ne durumda olduğunun bir göstergesi adeta. 

Dar gelirli insanlar ekmek alacak para bulamıyor ne yazık ki.

Bayatlamış ve satılmayan ekmekleri topluyor bir çok insan, fırınlardan ya da marketlerden. Ne acı değil mi?

Aç kalan, evine ekmek götüremeyen insanları kim görecek?

Maalesef çöpe atılan artıkları toplayan insanlar var.

Ekonomik kriz faturasının ağırlığı orta ve alt sınıfın belini bükmüş durumda görünmeyen, görünmek istenmeyen yanı ne olacak? Ben veya başka gazeteci arkadaşlarımız yoksulluğun olumsuzluklarını bir eleştiri olarak ifade etmeye çalışmıyoruz, zaten bu manzaralar gözler önünde ve yaşanmakta.

Yoksulluk zannettiğimizden de fazla.

Özellikle kenar semtteki yoksul aileler çok etkilenmekte.

Çocuklar ve gençler yeteri kadar beslenemiyor.

Vatandaşların çoğunluğu, et, süt, peynir ve meyve tüketemediklerini ve almakta çok zorlandıklarını ifade etmektedirler.

Marketlere giren çıkan çok...

Marketlere giren çıkan insanlar zenginlik göstergesi mi? Nispetinde kendi ihtiyacını alabilecek veya gücünün yettiği kadar alabiliyor. Ne yapsın vatandaş markete gitmesin mi, yalnızca ekmek alıp çıkacak olsa bile markete gitmesi gerekmiyor mu? Veyahut semt pazarlarına gitmesin mi, bu gerçekler göz ardı edilemez insanlar artık temel gıda maddelerini almada çok zorluk çekiyor. Et market işletmeciliğini yapan arkadaşıma insanların et alım durumunu sorduğumda cevabı şu oldu: Dar gelirli İnsanlar et yemeyi unuttu, üzerinde et bile kalmamış çorbalık kemikler artık çokça satılıyor ve revaçta.
Neden böyle? Halk fakirleşti de onun için.

Ülkemizin genelinde zamlar yerinde durmuyor ve duracak gibi değil. Fahiş fiyatlar neden engellenemiyor. Satan ve alan vatandaşlarda şikayetçi bu durumdan. Allah sonumuzu hayır etsin. İnşaallah yöneticilerimiz bir an önce çareler üretip vatandaşları rahata kavuşturur.

Ekonomik krize rağmen:
01/08/2023 tarihli köşe yazımda, Kamuda araç ve yakıt israfını gündeme getirmiştim. Cumhurbaşkanımızın genelgesi doğrultusunda kamuda israfa yönelik tedbirlerin alınması ve hayata geçirilmesi istenmişti. Maalesef görüyoruz ki, israfta değişen hiç bir şey yok ve bu da gerçekten sinir bozucu.
Ey sorumlu yetkili idarecilerimiz, siz istediğiniz kadar görmezlikten gelin, sizler gözlerinizi kapatıyorsunuz diye bu israf görünmeyecek mi sanıyorsunuz? Vatandaşın gözünden kaçmıyor bilginize.

Tekasür Suresi Kuran'ın kısa sayılabilecek surelerinden biridir. Rabbimiz şöyle buyuruyor:
"Sonra andolsun ki, o gün her nimetten sorgulanacaksınız." 
(Tekasür Suresi Ayet - 8)

Resûlullah Efendimiz (sav), buyuruyor:
“Hiçbir kul, kıyâmet gününde, ömrünü nerede tükettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vücudunu nerede yıprattığından sorulmadıkça bulunduğu yerden kıpırdayamaz.” (Tirmizi)

O günün idarecilerin den olan Hz. Ömer’e (ra) atfen İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif’in şiirinde; 
“Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu, 
Gelir de adl-i İlâhi sorar Ömer’den onu!”.

Şeklindeki bu ifadelerle halkına her konuda adaletle ve devlet malının korunmasında, halkın alım gücünün ve refahının yükseltilmesinde muamele etme hassasiyetini Rabbimiz bütün idarecilerimize nasip etsin! Amin.

#
Yorumlar (3)
29.08.2023 15:01
Emekli memurların durumu iyileştirilmeli
Zekeriya Kaya
29.08.2023 13:27
Her şeyi devletten veya hükümetten beklemek son derece yanlıştır. Zenginlerimiz hatta sadece dindar zenginlerimiz bile Allah'ın malı ve fakir fukaranın hakkını hakkıyla vermiş olsaydı. Bugün bu yazıyı yazma ihtiyacı kalmazdı. Zekât ya verilmiyor ya da ver
29.08.2023 13:10
Alım gücü çok düştü..
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları