19 Aralık 2023 - Salı

RAHMET MELEKLERİ KÖPEK VE SURET BULUNAN EVE NİÇİN GİRMEZ?

RAHMET MELEKLERİ KÖPEK VE SURET BULUNAN EVE NİÇİN GİRMEZ?

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

 

Köpek besleme hususunda islâm’ın belirlemiş olduğu sınırlarına riâyet etmek. Evde köpek besleme konusuna girmeden önce bilmemiz gereken en önemli hususlardan birisi de, İslam'ın tüm mahlukata karşı ilk emri merhamet ve şefkattir. Yani köpeklerin beslenmemesi konusunda ancak evin dışında şefkat ve merhametle muâmele edilmesi gerekmektedir. Bu açıdan, köpeklerin beslenmemesi veya onlara kötü muamele edilmesi söz konusu değildir. Nitekim bir hadis-i şerifte, susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su veren günahkar bir kadının cennetlik olduğu müjdelenmektedir.

Sevgili Peygamber Efendimiz (sav), temizlik ve sağlık açısından köpeklerin taşıdıkları şerit ve salyaları yüzünden son derece tehlikeli ve dikkat edilmesi gerektiğini bildirmiş olmakla birlikte köpeklerin, evde rahmet meleklerinin bulunmasını engellediğini hadis-i şeriflerin ışığında net bir şekilde ifade edilmektedir.

Ebû Hüreyre (ra)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Kim köpek edinirse, her gün o kimsenin amelinin sevabından bir kırat eksilir. Ancak ziraat veya koyun köpeği olursa o başka"... Burada av, çoban ve ziraat köpeği dışında sırf eğlence veya süs olsun diye evde köpek bulundurmanın, yapılan iyiliklerin sevabından belli ölçüde mahrum kalmaya da vesile teşkil ettiğini öğrenmekteyiz.

İbni Ömer(ra) şöyle buyurdu:

Cebrâil aleyhisselâm, Resûlullah (sav)'e geleceğini söylemişti. Gecikti. Resûlullah (sav) çok üzüldü ve dışarı çıkınca Cebrâil ile karşılaştı ve gecikmesinden şikayetçi oldu. Bunun üzerine Cebrâil Aleyhisselâm:
"Biz melekler, içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz" cevabını verdi. (Buhârî, Libâs 94)

Âişe (ra) şöyle buyurdu:
Cebrâil aleyhisselâm, (sav)'e belli bir saatte geleceğini vadetmişti. Vakit gelmiş ama Cebrâil gelmemişti. Resûlullah elinde bulunan sopayı yere attı ve "Allah da Resûlleri de va'dinden caymaz!" dedi. Sonra etrafa bakınmaya başladı. Bir de ne görsün, sedirinin altında bir köpek eniği. Bunun üzerine:

- "Ey Âişe! Bu enik buraya ne zaman girdi?" diye seslendi. Ben:

- Allaha yemin ederim ki, bilmiyorum, dedim.

Emir verdi, köpek yavrusu evden çıkarıldı. Cebrâil aleyhisselâm da hemen geldi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

- "Bana söz verdin, ben de bekledim, ama gelmedin," dedi. Cebrâil:

- "Gelmemi, evindeki köpek engelledi. Biz melekler içinde köpek ve sûret bulunan eve girmeyiz" cevabını verdi. 
(Müslim, Buhârî, İbni Mâce)

Yukarıdaki hadis-i şerif, köpek ve sûret bulunan eve Cebrâil ve Rahmet Meleklerinin girmediğini bildirilmektedir.
İnsanların yaptıkları iyilik ve kötülüklerini yazan hafaza melekleri için bu hüküm geçerli değildir. Bu melekler insanlardan hiç bir zaman ayrılmazlar.

Köpekte üç haslet vardır:

Meleklerin, içerisinde köpek ve suret bulunan eve girmemesinin sebebi; Köpek, iblisin salyasından yaratılmıştır. Zira Adem Aleyhisselam çamur halinde iken iblis onun üzerine tükürdü. Melekler orayı çıkarıp aldılar. Çamurun alındığı yer göbek mahalli oldu. Köpek de bu çamurdan yaratıldı. Melekler ile şeytanlar bir arada toplanmazlar.

1- Ademoğluna ünsiyet (Yakınlık); Onun toprağından yaratıldığı için.

2- Seher vakti uyanıklığının uzun olması; Cebrâil Aleyhisselâm’ın dokunmasının bir eseri olduğu için.

3- İnsanı ısırması; (Şeytân-ı) Lâinin tükürüğünden olduğu İçin...

Bu bilgiler ışığında maalesef müslümanlar islami değerlerinden bir şekilde uzaklaşma meyillerinin artığı bu günümüzde, ne tıbbi ne sosyal ne ahlaki olarak evinde bir köpeği besleyip can dostlarımız algısı ile hayvanseverlikle izah etmesi mümkün değildir.

Müslüman milletlerin taklit ve gösterişli bir avrupa hayranlığı var...

Allah bize, kendimize gelmeyi ve Kur'an ve Sünnet dairesinde yaşamayı nasip etsin. 

Âmin... Amin.

#
Yorumlar (1)
19.12.2023 17:21
Aziz hocam çok istifade ettim. Teşekkürler ve hürmetlerimi sunuyorum.
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları