05 Eylül 2023 - Salı

ALLAH'IN SELAMI MI, CHARLES VEYA MAYKIL'IN SELAMI MI?

ALLAH'IN SELAMI MI, CHARLES VEYA MAYKIL'IN SELAMI MI?

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

 

İnsanların gelişim ve davranışları, kendi nefsinin içinde bulunduğu ortama veya toplumun belirleyici rolü günümüzde kendine has selamlaşma kelimeleri mutasyona uğramış acayip selamlaşmalar ve temenni dileklerini duymaktayız.

“Selamün aleyküm” gitti, “merhabalar günaydın-tünaydın” geldi… 

“Allahaısmarladık” yerine “hoşça kal”...

“Allah’a emanet ol” yerine “kendine iyi bak”…

“Allah rahatlık versin” yerine “iyi uykular”…

"Maşallah"ın yerine “ne güzel”...

“İnşaallah”ın yerini “tabi tabi olur olur”...

“Allah şifa versin” yerine “geçmiş olsun”…

“Allah rahmet eylesin” yerine “başın sağ olsun”…

Bu gibi deyimlerin şeair-i İslamiye olan temenni ve selamlaşmanın gündelik hitaplarının ve muhtevasını değişime uğratılıp hepten ecnebi alışkanlığı haline getirilmeye çalışılmaktadır.

Mesela bir arkadaş veya bir yakını için iyi niyet temennisinde bulunarak “Kendine iyi bak!” sözünün, aslında ingilizce (take of your self) kelimesinin karşılığı olduğu ve dilimizdeki “Allah’a emanet ol!” veya “Allah’a ısmarladık” sözlerinin yerini aldığını buradan size ifade etmiş olayım.

Bütün bunlar körü körüne ecnebi  taklitçiliğinin akıntısına kapılmanın ve İslami terimleri ve selamı dilimizden silme gayretlerinin bir ürünüdür. İslam dininin Müslümanlar arasında tesis etmeye çalıştığı muhabbet ve ihtiram vasıtalarından biri de selâmlaşmaktır. Bu nedenle Müslümanlar birbirine rast geldiklerinde (es-Selâmü aleyküm) sözünü söylemekle söze başlamalı, çünkü Kur’an-ı Kerim’de:

“Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı ile karşılık verin.” (Nisa Suresi 4/86) buyurulmuştur.

Selâm aynı zamanda, Allah Teâlâ’nın güzel isimlerinden biridir. Bu sebeple, Müslümanlar selâmı ve selâmlaşmayı yaygın hale getirmeye büyük önem vermeleri gerekmektedir.

İmrân bin Hüseyin diyor ki:

"Biz câhiliyette 'Allah senin gözünü sevindirsin.' veya 'Sabahleyin senin yaşaman iyi olsun.' derdik. İslâm dini gelince bundan nehy edildik."

Peygamber Efendimiz (sav)'de şöyle buyuruyor:

"Bizden başkasına kendini benzeten kimse bizden değildir. Yahudi ve Hristiyanlara kendinizi benzetmeyiniz. Yahudilerin selâmı parmaklarla işaret etmek, Hristiyanların selâmı da el ile işaret etmektir."(Tirmizî)

Dinimizde selamın önemini şu hadis-i şerif bize göstermektedir: 

Efendimiz’in yanına bir gün bir adam gelerek, “Selamün aleyküm” dedi. Resulullah (a.s.m) selama karşılık verdi. Adam oturduktan sonra Efendimiz, “On sevap kazandı” buyurdu.

Sonra birisi daha geldi. “Es-selamü aleyküm ve rahmetullahi” dedi. Peygamberimiz onun selamını da aldıktan sonra, adam için “Yirmi sevap kazandı” buyurdu.

Üçüncü bir adam gelip “Es-selamü aleyküm ve rahmetullahi ve berakütühü” deyince, “Bu adam otuz sevap kazandı” buyurdu. (Ebu Davud, Edep, 14)

Değerli dostlar selam verip, almak dahi sevap kazandırıyor olması, Allah CC'nin bizlere bir ikramı, bir hediyesidir...

Israrla "Selamün aleyküm" Selamını çokça yayalım ve yaygınlaştıralım.

Selam ve dua ile.

#
Yorumlar (5)
Ahmet Dilsiz
06.09.2023 08:20
Esalmmu aleyküm ve rehmetullah-i ve bekatuhu aziz dostum
Abdurrahim KAYA
05.09.2023 20:34
İsmi gibi aziz olan Aziz Ağabey ve Kıymetli okuyucularına: Esselamu aleyküm verahmetullahi veberâkatuhü. Selam ve dua ile.
Muhammed musab arslan
05.09.2023 15:20
Ahir zamanın sonlarında olmamıza güzel ve net bir yazı olmuş.
05.09.2023 15:13
Selamunaleykum demek ne güzel bir haslettir. Allah razı olsun Aziz bey
05.09.2023 15:01
Aynen insanlar hayatlarında nerdeyse Allah'ın selamını bile unuttulmuş bir duruma gelmişler. Güzel bir hatırlatma Aziz bey..
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları