05 Aralık 2023 - Salı

GÜVENİLİR İNSAN OLMAK

GÜVENİLİR İNSAN OLMAK

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

 

Bir insan hayatta elde edebileceği en yüksek mertebeyi güvenilir olmasıyla ancak elde edebilir. Güvenilir insanlar spekülasyon yaratmazlar kendilerini oldukları gibi kabul ederler. Bu özellikte kalabilmek için güçlü daha doğrusu güçlenmiş olabilmenin yolu kişisel ilişkilerden toplumsal ilişkilere, ticari ve mesleki faaliyetlerden kamu görevlerine kadar hayatın bütün alanlarını kapsayan ve sosyal çevremiz içinde bizi değerli kılan, etkin insan olma yolunda kişiliğimize kalite katan ve şahsiyet dilimizin pozitif enerjisi, dinamiği hassasiyeti, kişilik mayamıza dürüstlük aşısı yapmak gibidir. Diğer bir ifadeyle sözdeki doğruluk, öze ve davranışa yansımalı. 

Güvenilirlik aynı zamanda Peygamberlerin sıfatıdır. Allah, Peygamberlerini seçmiş ve toplumlar tarafından da emin kişiler olarak tanınmışlardır. Nitekim Mekkeliler, Peygamberimize (sav), daha Peygamber olmadan önce, “El Emin” sıfatını vermişlerdi. Dürüstlük, özgüvenin dışa yansımasıdır. Şu ifadeyi söylemek doğrusu yerinde bir ifade olur: Özgüven dürüstlüğü, dürüstlük özgüveni besler. Belki insanların yapısında sadece kendi çıkarlarını düşünme eğilimi olduğundan, belki acizliğinden; belki de nefsinden, belki hiç biri ama şuda bir gerçek toplumda yaşanan güvensizlik çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 

Kur'ân'ı Kerimde Peygamberimiz (sav) için, şu ifadeyi buyuruyor: "Allah'ın Resulünde sizin için güzel bir örnek vardır." 
(Ahzâb Süresi Ayet-33/21)

Efendimizin (sav)'min Peygamberliğini duyan Bizans İmparatoru Herakliyüs ticaret maksadıyla Şam’a gelen Ebû Süfyan’ı huzuruna kabul eder ve kendisine Hz.Muhammed hakkında dair sualler sorar. Suallerin ilki, “Peygamberlik iddiasında bulunan bu Zât’ın bundan önce hiç yalan söylediğini duydunuz mu?” olur. Henüz Müslümanlığı kabul etmemiş ve Peygamber Efendimize düşman olanlarla birlikte dayanışma içerisinde bulunan Ebû Süfyan: “Asla! Yalan söylediğini hiç duymadık” diye cevabını verir. Güvenilir olmanın ilk şartı yalandan uzak olmaktır ve güvenilir bir insan modeli olmak veya örnek model almak istediğimiz kişi Peygamber Efendimiz (sav) olmalı. 

İçinde, Allah korkusu olmayan insan, fırsat buldu mu, her kötülüğü yapmaya müsaittir. Dolayısıyla insanlar günü kurtarmak stratejisiyle elde edilen sonuçlarıyla değil, güvenilirlik etkisiyle birlikte davranışlarını sergilemeli. Maalesef toplumsal olarak insan ilişkileri yay gibi gerilmiş vaziyette, herkes bir pozisyon alarak bir şekilde kendini koruma çabası içinde. Eski tabirle, çobanlar kavgaya tutuşmuş, çoban köpekleri birbirine havlarken, kurtlar pusuda, koyunlar ise can derdinde.

Velhasılı kelam sevgili dostlar, akıllı insan iki şeyden vazgeçmemeli. Güveneceği insanlarla dost olmak ve güvenilecek bir insan olmak.

Vesselâm.

#
Yorumlar (4)
07.12.2023 00:05
Sevgili aziz Kareşim seni yürekten tebrik eder yeni yazımlarından başarılar çok özürünün ama en güvensiz insan portresi dindarların mahallesinde birincilikte inşallah mesajını alırlar
Geldim, gidiyorum
06.12.2023 06:32
Allah'ın selamı rahmeti bereketi üzerinize ve Salih kulların üzerine olsun. Kaleminize ve yüreğinize sağlık. Toplumun özlediği insan profilini söylemişsiniz. O zaman sahtekâr ve duzenbazlar nasıl gecinecek. Sayın abim. Allah razı olsun sizden.
05.12.2023 17:20
Bu günümüzün insanlarının durumunu özetlemişsiniz sayın yazarım. Güzel bir konuyu gönderme getirmişsiniz.
05.12.2023 16:43
Aziz hocam eline kalemine sağlık... Her hafta bir birinden güzel ve faydalı konuları kaleme alıyorsun.. Allah razı olsun
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları