10 Ekim 2023 - Salı

MESLEK BEĞENMEYEN GENÇLERİMİZ

MESLEK BEĞENMEYEN GENÇLERİMİZ

Yazar - AZİZ ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
AZİZ ARSLAN

AZİZ ARSLAN

-
Google News

Gençler arasında Karamsar bir hava var. İşsizim ve iş bulamıyorum ifadeleri ülkemizde kronik bir vaka haline gelmiş durumda. Yapılan bir araştırmada 18-29 yaş grubundaki gençlerin %29.7’nin mesleki iş gücüne katılım sağlamadığı bilgisi verilmektedir.

Gençlerin ortalama %35'nin eğitim odaklı potansiyele sahip olmamaları ve üniversite bölümlerini kazanamama neticesinde meslek seçme tercihleri tos pembe hayal dünyası gibi. Ülkemizde gençlerin %70'i masa başı iş istiyor. Ağa, paşa misali, herkes gözünü devletin kapısına dikmiş ve masa başı işi, arkasında kliması, gıcır gıcır takım elbisesi olsun istiyor. Kimse kızmasın darılmasın yok öyle bir dünya. İşsizliğin tanımını yapmak gerekirse eğitim, vasıflarına uygun, meslek seçiminde kişinin kendisini tanıması, ilgi alanlarını, yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönlerinin bilmesi son derece önem arz etmekte. Gençlerin öncelikle hangi mesleği seçersem başarılı olurum sorusuna cevap vermeliler. Bu açıdan, Ailenin iyi bir gözlemci olması görsel, duygusal, bedensel olarak, meslek ve kariyer seçimi yaptırabilmek için önce bireye mesleki ilgi ve yetenek testi uygulanmalıdır. Öğretmen görüşü ve gençlerin hedefiyle ilgili motivasyonu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ailelerin kendi beklentileri, istekleri ve keşkeleri ile yaptığı hatalı yönlendirmeler sonucu ve başka keşkeler de, sonradan büyük bir hayal kırıklığı daha da yaratabilir.

Burdan yetkililere seslenerek, büyük bir mağduriyeti dile getirmek istiyorum. Sağlık meslek lisesi mezunları, üniversiteye girişte eskiden kendi alanlarıyla ilgili tercih yaptıklarında ek puan alırlardı. Sonradan ek puan kaldırıldı. Mesela bir öğrenci 4 yıl sağlık meslek lisesine gidiyor ve hemşire yardımcılığı bölümünü bitiriyor. İşe alımlar da tercih edilmiyor olması nedeniyle kendi alanlarında çalışamamaktadırlar. İşe yerleştirmede bu bölum tercih edilmiyorsa, neden bu okullar açılıyor. Böyle garabet olur mu? Hemşire olabilmesi ve atanbilmesi için dört yıllık fakülte bitirmesi gerekir. Bu fakültelere başka liseden mezun olanlar da tercih edebiliyor. Meslek liseli ögrenciler son sene staj yaparken okulda kültür derslerinin görmemeleri ve tüm kültür derslerini gören bir öğrenci ile nasıl yarışabilirler? Bu uygulama büyük mağduriyet oluşturmaktadır. Meslek liselerinde iş bulma imkânı olmayan bölümler kapatılmalı, iş alanlarına göre yeni bölümler açılmalı. Ezbere bölümler açıp ezber eğitim vermenin ve işsiz gençlerin mezun etmenin hiç kimseye bir faydası ve yararı bulunmamaktadır.

Meslek seçimi hayatta verilmesi gereken en önemli kararlardan biridir. Dolayısıyla gençlerin iş olanakları sınırlı. Bu da geniş tanımlı işsizliğin çözümüne meslek edinme veya mesleğe yönelme ile işsizlik ve iş arama probleminin aşılabilmesi için günümüze de (altın bilezik) değerinde olan meslekler: Mobilyacı, kaynakçı, marangoz, tesisatçı, elektrik-elektronik tamircisi, elektrik-su tesisatçısı, demir kalıp ustası, motor ustası, kaportacı, boyacı, fırıncı, berber, aşçılık gibi daha bir çok sayamadığımız bu mesleklerde, gençlerimizin genel anlamda meslek edinme imkanını elde ettiklerinde, devlet dairesinde çalışan memurlardan daha çok büyük bir kazanç elede edebilecekleri söz konusu.

Meslek ve kariyer seçimi, belirleyici bir role sahiptir. Bizlere model örnek olan, Peygamberlerin bile meslek sahibi olmaları ve hangi meslekleri icra ettiklerine bir bakalım:

Hz. İdris -aleyhisselâm: 
İğneyi ilk icad eden, terzicilerin piri idi.

Hz. Nuh -Aleyhisselâm: 
Marangozcu idi, gemicilerin, denizcilerin ve barbarosların piri idi.

Hz. Eyyüb -Aleyhisselâm: Ziraatçı idi.

Hz. İsmail -Aleyhisselâm: 
Deniz ürünleri ile geçimini sağlardı. 70 dil bilirdi. Tercümanların da piridir.

Hz. Yakup -Aleyhisselâm: Çoban idi.

Hz. Davut -Aleyhisselâm: Haddad yani Demiri işleyen, zırh yapardı.

Hz. Süleyman -Aleyhisselâm: 
Emir, hükümdar idi. Sazlardan zenbil yapardı. Bakır madenini ilk işleyen idi.

Hz. Zülkif -Aleyhisselâm: 
Ekmek pişirirdi, fırıncılık yapardı.

Hz. İlyas -Aleyhisselâm: 
Dokumacı ve iplikçilerin piri idi.

Hz. Yunus -Aleyhisselâm: 
Balık avlayıp geçinirdi, balıkçıların piri idi.

Hz. İsa -Aleyhisselâm: 
Marangoz idi geçimini temin ederdi.

Bu hususta, gençlere tavsiyem an itibarıyla, iş fikirleri ve bu önerilerin günümüz koşullarında hem nitelik hem nicelik olarak meslek seçimi size bir ünvan ve itibar kazandıracağını unutmayın.

vesselam.

#
Yorumlar (3)
10.10.2023 22:48
Gençler rahat iş istiyor. Ama Meslek altın bilezik gibidir. Gençler mesleğe yönelmeli. Aziz bey güzel bir konuyu gündeme getirmişsiniz. Allah razı olsun
10.10.2023 19:04
Aileler meslek konusunda çocuklarını ihaml etmekteler. Parklar, caddeler, AVM'lerden Geçlerden geçilmiyor.
Abdurrahim KAYA
10.10.2023 15:22
Rızkın bereketinin %99 u ticarettedir. Hz. Muhammed SAV
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları